Zwarte rijst salade met geroosterde wortel

Vandaag schrijf ik niet specifiek over mijn detox, maar wil ik een vraag beantwoorden die de afgelopen tijd vaak aan mij gesteld word, namelijk: hoe maak ik een snelle en gezonde lunch? Daarnaast moet deze lunch vullend genoeg zijn en ook handig om mee te nemen naar bijvoorbeeld werk. Vandaag dus een blog over hoe ik mijn perfecte (meeneem) salade maak, plus een lekker recept voor een zwarte rijst salade met geroosterde wortel.

Wanneer ik aan het detoxen ben, of gewoon zin in iets gezonds, dan eet ik graag een salade als lunch en neem ik deze ook mee naar werk. Op andere momenten kun je mij namelijk ook erg blij maken met een broodje kaas, of crackers met avocado. Voor mij bestaat een goede salade altijd uit een aantal essentiële ingrediënten. Zoals ik al zeg, dit geldt voor mij, maar is misschien voor iedereen anders. Mocht je dus een goede tip hebben, of een lekker recept. Laat dan zeker hieronder, of op Facebook, een bericht achter.

Een vullende en lekkere salade bestaat voor mij uit deze onderdelen:
Peulvruchten, granen etc. Denk hierbij aan linzen of bonen, maar ook rijst of bijvoorbeeld quinoa.
Groenten. Het liefst zo veel mogelijk, maar vaak bepaald de inhoud van mijn koelkast de groenten die in mijn salade verschijnen.
Extraatjes zoals kaas of een proteïne. Ik gebruik vaak feta, of een gekookt eitje, maar vis, vlees of kip mag ook.
Smaakmakers. Dit zijn alle verse kruiden, kiemen, maar ook noten of zaden, en samen maken ze de salade nog net iets lekkerder.
Een goede dressing. Heel belangrijk, want deze zorgt ervoor dat bovenstaande salade nog lekkerder smaakt.

Natuurlijk kun je extra bladgroenten (zoals rucola of kropsla) als basis gebruiken, maar voor mij is dat vaak te weinig. Die extra peulvruchten of granen geven meer bite en een voller gevoel. Doe daar wat proteïne bij en een portie goede vetten (avocado) en geloof mij, je hebt een goede lunch te pakken.

Een laatste tip die ik wil meegeven is: maak de salade de avond van te voren. Het is in mijn geval vaak handiger omgaan met de tijd dat ik toch al in de keuken sta. Tijdens het maken van het avondeten, ga ik bijvoorbeeld aan de slag met het koken van de rijst en roosteren van de wortels. Soms maak ik de hele salade af, soms alleen een gedeelte en mix ik de laatste ingrediënten in de ochtend. Zo heb je binnen handomdraai iets lekkers om mee te nemen.

Nieuwsgierig hoe het de eerste week is gegaan? En wat ik in deze week heb gegeten? Lees dan mijn weekoverzicht van week 1.

IMG_0216
Nodig voor 4 personen:
Bereidingstijd: 45 minuten.

200 gram zwarte rijst
5-6 wortels
2 teentjes knoflook
250 gram gekookte witte bonen (uit een pot)
1 kleine rode ui
Handje verse dille
150 gram feta
1 tl mosterd
2 el witte wijn azijn
3 el olijfolie
peper/zeezout

Spoel de zwarte rijst af en kook zoals vermeld op de verpakking. Meestal werkt bij zwarte rijst de verhouding 1 cup rijst, versus 2,5 cups water het beste. Kook de rijst tot beetgaar.

Verwarm ondertussen de oven tot 200 graden. Terwijl de rijst kookt, kun je de wortels goed wassen en eventueel schillen, en in stukken snijden van ongeveer 1 cm dikte. Doe een teen knoflook in z’n geheel erbij, en gebruik voor de ander teen knoflook een pers. Roer de fijne knoflook met een scheut olijfolie door de wortels. Breng op smaak met zout. Zet in de oven en bak voor ongeveer 15-20 minuten, tot de wortels gaar maar nog net knapperig zijn.

Giet de witte bonen af, spoel onder de kraan en laat uitlekken.

Knijp de gare knoflook uit, prak fijn met een vork en combineer deze met de mosterd, azijn, olijfolie en een snuf zout tot een mooie dressing.

Snijd de rode ui fijn en hak de dille grove stukken. Giet de rijst af en doe deze in een ruime kom. Roer de witte bonen en wortels erdoor. Voeg de rode ui en dille erbij. Giet de dressing, zoveel je zelf lekker vindt, erbij en roer door. Verkruimel de feta erboven, met wat extra verse dille erop.  Maak af met vers gemalen peper.

Lauw warm is het lekkerste. Echter, restjes zijn geweldig als meeneem lunch de volgende dag.

3 reacties

 1. Detox of niet – ik ben ook helemaal van de lunchsalades! meestal inderdaad volgens hetzelfde stramien als jij ! in de winter zijn dit er vaak zoals deze hierboven, met vullende (lauw) warme gegaarde ingredienten, in de zomer mag er wat meer crunch en fris in 🙂 wat ik als extra tip vaak lekker vind in mijn salades is om een zoet element toe te voegen bv
  – gegrilde aubergine, mango, brocolli, salade, cashewnoten/ sesam
  – zwarte bonen, avocado, mango, salade
  – kikkererwten, granaatappel, spinazie, venkel
  – bloedsinaasappel of pompelmoes, avocado, (erwtjes), venkel, rucola
  – pompoen, granaatappel, rucola, kikkererwt
  – linzen, geroosterde groenten, tahinidressing
  – vijgen, pittig groen, noten, (soya) yoghurt, balsamico
  ik kan nog doorgaan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *