(Zon)gedroogde tomaten

Zongedroogde tomaten, wie kent ze niet? Wanneer er weer mooie tomaatjes in de winkel liggen, is dit een van de eerste dingen die ik graag maak. Alleen dan wel uit de oven, want in de Nederlandse zon (al vraag ik me gelijk af: welke zon?) duurt het een eeuwigheid voordat ze klaar zijn! Oven dus.. Een stuk makkelijker en vast net zo lekker! 😉

Ondertussen alweer een weekje bezig met mijn thuis maken maand.. Met afgelopen week een super lekker recept om zelf spelt brood te bakken, geurige groentebouillon te brouwen en te snoepen van zelf gemaakte snickers. Zo lekker! Ook voor komende week staan er veel leuke recepten op de planning.. Het wordt wel een spannende strijd, met mijn naderende tentamens en nieuwe job. Om alles gedurende de week zo efficiënt te laten verlopen, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik heel braaf mijn maaltijden gaan plannen. Je weet wel: boodschappen lijstjes maken, ‘efficiënt’ zijn, van te voren bedenken wat je gaat eten en dat soort dingen. Komende week verschijnt er dus een nieuwe post met tips & trics! Maar nu eerst de zongedroogde tomaat.. Laten we die niet vergeten!

Nog nooit zelf gemaakt? Het is suuuuper simpel! Geloof mij… Nog een pluspunt: bij de bio zijn die ‘voorverpakte’ gedroogde tomaatjes altijd zo duur, de oplossing: zelf maken! Het moet even in de oven, maar daarna heb jij een mooie portie vol heerlijks voor in de salade, in soep, op brood, gewoon zo als snack, om tapanade mee te maken, bij vis, fijngesneden door gegrilde groenten en ga zo maar door. Enjoy!

Nodig:
1 bakje cherrytomaten (± 250 gram), maar dit kan uiteraard meer of minder zijn. Net hoeveel jij er wilt maken!
2 el verse tijm en/of rozemarijn
1 teen knoflook, geperst
Olijfolie
Zout/peper

Verwarm de oven voor op 120 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de cherrytomaten door de helft en doe deze in een kom. Je kunt ervoor kiezen om bij grote tomaten de zaadjes eruit te halen, al doe ik dit meestal niet. Bestrooi met (verse) tijm en/of rozemarijn, gemalen peper, een goede snuf zeezout en een teentje knoflook door de pers. Giet de olijfolie over de tomaten en roer goed door tot alles bedekt is.

Leg op de bakplaat en zet in de oven voor ongeveer 2 uur. Gedurende die tijd kun je er af en toe naar kijken of het niet te hard gaat. Bij kleine cherrytomaten zijn de tomaatjes vaak al na 2 uur klaar, terwijl de wat grotere tomaten 2,5 uur (soms wel 3 uur) nodig hebben.

Wanneer ze klaar zijn, haal je de bakplaat uit de oven en laat je de tomaatjes afkoelen. Bewaar in een luchtdicht bakje voor een week, of in een gesteriliseerde pot met olijfolie voor een langere tijd (aantal maanden). Hiervoor is het belangrijk dat de tomaatjes helemaal onder staan met olie. Echter, ik neem nooit de moeite om ze in olie te bewaren aangezien ze toch gauw op zijn.

8 reacties

  1. Oh dit heb ik ook wel eens gemaakt, heerlijk in combinatie met een groene linzensalade. En heb ze ook wel eens met balsamico besprenkeld voor de oven in gaan, daar worden ze nog zoetiger van, yum!

  2. hallo ik ben gedroogde tomaten aan het klaar maken in de oven ze staan al 2,5 uur er in maar nog niet droog het zijn grote tomaten uit eigen tuin hoe lang moeten ze er in

    1. Hoe meer vocht er in de tomaat zit, hoe lager het duurt, maar daarbij speelt ook de grote mee. Soms staan grote tomaten, die bijvoorbeeld alleen gehalveerd zijn wel 3,5 uur in de oven. Ik hoop dat alles gelukt is en dat je nu aan het smikkelen bent van je zelf gedroogde tomaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *