Terwijl jullie deze blog aan het lezen zijn ben ik waarschijnlijk mijn tas aan het inpakken, wie weet zit ik in de trein naar het vliegtuig of al in het vliegtuig terug naar Nederland. De dagen in Rome zijn voorbij gevlogen! Gek is dat, hoe de eerste paar dagen altijd langer lijken dan de dagen voordat je vakantie weer voorbij is. Hebben jullie enig idee hoe dit komt? Wat is Rome toch een fijne stad; de kronkelende straatjes, het feit dat ze Italiaans spreken en de heerlijkste restaurants.. Ok, en heel veel toeristen! 😉 De vorige keer dat ik in Rome was, waren Vriendje en ik er in januari. Een stuk kouder, maar daarbij ook veel minder toeristen. Terwijl de vorige keer het ijs van het vliegtuig gehaald moest worden, kon ik deze keer met zomerjurkjes en open schoenen de straten van Rome verkennen. Het zomerse gevoel wilde ik graag met jullie delen en dat doe ik in de vorm van deze zomerse frittata. Na alle enthousiaste reacties op het recept voor deze lente frittata met asperges, doperwten, mozzarella en verse munt, ging ik vorige week aan de slag met een nieuwe variant.
Deze keer in de hoofdrol: gekleurde tomaten en een handvol geurige basilicum om het af te maken. Ik gebruikte verschillende gekleurde tomaten, zoals een mooie rode, gekke groene en zonnige gele. Ieder met zijn eigen smaak en een leuk kleurtje in de frittata maakte het helemaal af. Echter, je kunt ook gewoon de variant gebruiken die jij in de winkel vindt. Er zijn verder geen richtlijnen voor de soort tomaten, van kleine tot grote, alles is mogelijk.
Nodig voor 3-4 personen:
4 tomaten, in plakken gesneden
4 eieren
75 ml melk
handje verse basilicum
25 gram geraspte parmezaan
peper/zout
olijfolie
Snijd de tomaten in plakken van ongeveer 1 cm dikte. Zet een koekenpan op het vuur met daarin een klein scheutje olie. Bak hierin op laag vuur de tomaten aan een kant.
Kluts ondertussen de eieren, melk, parmezaan en basilicum door elkaar. Bewaar een paar blaadjes basilicum om straks op de frittata te leggen. Breng het ei-mengsel verder op smaak met zout en peper.
Keer de tomaten om. Giet het ei mengsel over de te tomaten, zet een deksel op de pan en zet het vuur iets hoger. Bak de frittata voor ongeveer 5 minuten of tot alles gestold is. Zodra de onderkant lichtbruin gebakken is, draai je de frittata om zodat de andere kant afgebakken kan worden of schuif je het in een voorverwarmde oven zodat de andere kant ook lichtbruin en gaar is. Het omdraaien in de pan gaat het makkelijkste met een deksel of bord op de pan, zo blijft de frittata heel.
Haal de frittata uit de pan, scheur het restje basilicum erover en serveer gelijk.