Zoete aardappel frittata met geitenkaas

Vorige week was ik wat aan het snuffelen in de boekenkast, die ik eigenlijk een keer moet gaan opruimen. De stapel aan kookboeken wordt elke dag groter, niet alleen door de boeken die ik krijg voor mijn blog maar ook omdat ik alle andere er gewoon bij koop. Vooral wanneer je in een appartement woont met niet al te veel kastruimte. Er moeten binnenkort dus keuzes worden gemaakt, en dat betekent dat ik eens afscheid moet nemen van de kookboeken waar ik echt nooit in kook. Want daarvan staan er ook een aantal in de kast. Een verdwaald kookboek, waar ik weinig uit heb gekookt, maar ik nog geen afscheid van heb kunnen nemen. Tijdens het speurwerk naar een kookboek die ik misschien toch weg zou kunnen doen, kwam ik  het kookboek Veg! tegen. Een kookboek die ik overigens nooit weg zou doen; even voor de duidelijkheid. 😉 Daarin vond ik een recept voor een gratin van zoete aardappel met pinda’s. Een leuk recept, wat mij op het idee bracht dat je zoete aardappel natuurlijk ook in dunne plakken kunt snijden en er vervolgens torentjes, laagjes, gratins en frittata mee te maken. Het mij inspireerde om aan de slag te gaan met deze zoete aardappel frittata.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik weinig aardappels eet, maar zo af en toe vind ik een rosti, gratin of frittata met aardappel erin wel heel erg lekker. Zelfs een standaard gekookt aardappeltje sla ik van tijd tot tijd niet af, vooral wanneer opperdoezen weer in het seizoen zijn. De laatste tijd maak ik echter steeds vaker gerechten met zoete aardappel in plaats van de reguliere witte variant. Geen slechte beslissing, want ondanks dat aardappels met schil best gezond zijn, zijn de oranje ‘bataten’ nog gezonder. Ze hebben meer koolhydraten, maar maken het goed door de vele vezels. Niet alleen daarom zijn ze zo gezond, maar ook vanwege de vitamine A & C, calcium, magnesium, en heel veel anti-oxidanten die deze oranje bommetjes bevatten.

Het resultaat van dit recept mocht er wezen; al zeg ik het zelf. Vooral met de lekkere bosui, geitenkaas en een theelepel verse tijm dat ik erdoorheen had gemixt, werd het echt een heerlijk onderdeel van diner. Qua kruiden kun je van alles gebruiken en daardoor is het recept perfect voor restjes kruiden.. Of het nu oregano, tijm, rozemarijn, salie is, of de ‘lichtere kruiden’ zoals peterselie, bieslook en basilicum. Kies er max 2-3 uit en vermeng deze in het ei mengsel voor een extra twist. Wanneer je biologische zoete aardappels gebruikt, hoef je deze niet te schillen. Scheelt weer werk. Serveer de zoete aardappel frittata als lunch of licht diner met een frisse bladsalade, wat perfect combineert bij dit toch vullende gerecht.

Nodig voor ongeveer 4 personen:
Bereidingstijd: 25 minuten
2 el olijfolie
600 gram zoete aardappels (±3 stuks, medium)
3 bosuitjes, in ringen
6 eieren
2 handjes spinazie
2 el parmezaan, geraspt (optioneel)
handje verse kruiden naar keuze
80 gram zachte geitenaas
Zout/peper

Schil de zoete aardappel en snij deze in dunne plakjes. Een mandoline werkt hierbij erg goed! Verwarm olie in een koekenpan en bak hierin de plakjes zoete aardappel tot ze net gaar zijn.

Snijd ondertussen de bosui fijn, voeg deze samen met de eieren, spinazie, geraspte parmezaan en verse kruiden in een kom. Klop goed door.

Leg de bijna gare plakjes zoete aardappel mooi verdeeld in de pan, verbrokkel de geitenkaas en giet het eimengsel erover. Zet het vuur laag, een deksel op de pan (of een stuk aluminium folie wanneer je geen deksel hebt die past) en bak voor ongeveer 10 minuten. Draai de frittata met behulp van de deksel om en bak de andere kant nog voor 2 minuten. Haal uit de pan en serveer gelijk. Al is het stiekem koud ook best lekker.

Tip: mocht je een mooie gietijzeren pan, of andere pan die in de oven mag, hebben. Bak hierin de zoete aardappel frittata. In plaats van deze om de draaien, zet je deze voor 2 minuten (of tot goudbruin) onder de grill.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *