Zelf maken: zoete aardappel gnocchi

Afgelopen weekend dook ik de keuken in voor een project genaamd: de zoete aardappel gnocchi. Sinds een aantal weken heb ik de smaak te pakken en probeer ik de reguliere aardappel wat vaker te vervangen voor de zoete variant. Niet dat ik zoveel aardappels eet, maar toch. Het was alweer tijden geleden dat ik gnocchi had gemaakt, en dus werd het gelijk een ‘zoete’ variant. Ik had geen idee of het zou lukken, en met enige twijfel zette ik mijn gnocchi’s op Instagram. Nu maar hopen dat ze bij elkaar blijven tijdens het koken, dacht ik nog.. Uiteindelijk ging het goed en maakte ik de lekkerste gnocchi ooit: met paddenstoelen-truffel saus. Yum!

1 portie zoete aardappel gnocchi (± 50 stuks):
1 zoete aardappels, van ±250 gram
1 el olijf- of kokos olie
150 gram bloem (plus extra om te bestuiven).
1/2 ei (andere helft heb ik gebruikt in een omelet als lunch)
snuf zeezout

Verwarm de oven op 190 graden. Was de zoete aardappel, droog vervolgens goed af en besmeer met olie. Wikkel elke aardappel in een stuk zilverpapier, zodat er geen stoom uit kan ontsnappen. Leg in de oven en bak voor ongeveer 1 uurtje, of tot je makkelijk met een vork in de zoete aardappel kan prikken. Pureer met een stamper of keukenmachine, en roer er vervolgens de bloem, ei en snuf zout door. Gebruik niet alle bloem in een keer, ik merkte namelijk dat je niet altijd alles nodig hebt. Wanneer je een zacht, elastisch deeg hebt gekregen, verdeel je dit over 7-8 porties.

Rol elke portie deeg in een dunne strook van ongeveer 1,5 cm dik. Gebruik een mes om er stukjes van ongeveer 2,5 cm van te snijden en rol ze eventueel van een vork ter decoratie. Leg de gnocchi’s los van elkaar op borden, bebloem alles goed (zowel het bord waar je ze op legt, als de bovenkant en zet in de koelkast om iets op te stijven.

12 reacties

 1. Mooie foto! Ik heb zelf ook wel eens gnocchi gemaakt, met spinazie en aardappel, echt heel erg lekker! Ik zie ook steeds vaker truffel jus en andere truffelproducten op blogs, ik er echt benieuwd naar, ik heb het nog nooit gehad!

  1. Dank je! Oh, dat klinkt inderdaad ook heerlijk. Zelf vind ik verse truffel het allerlekkerste, maar dat is natuurlijk een tikkeltje prijzig.

 2. Toevallig, ik zag gisteren ook een receptje voor zoete aardappel gnocchi, het lijkt me erg lekker! Ik ben de laatste tijd ook echt van de zoete aardappels, vind ze echt heerlijk.

  1. Ik vind ze ook echt top! Maak vaak een grotere portie en gebruik de restjes de dag erna. Heerlijk ook voor de lunch, door een salade of gewoon zo met een lekker dipje. Perfecte gezonde en vullende optie!

  1. Bij mij ging het met speltmeel niet heel goed. Heeft toch een beetje gluten nodig om lekkerder te worden, dus heb uiteindelijk Italiaanse 00 bloem ervoor gebruikt.

 3. Zou je ook het recept kunnen aanvullen hoe je die gnocchi kookt?
  Ik ga het nu elders opzoeken en vindt dat vast wel, maar t zou wel na dig zijn….
  ( nog nooit gnocchie gemaakt of gekookt… Dat zie je wel… ☺️

  1. Hi Marjo, bedankt voor je berichtje. Je kunt gnocchi koken zoals pasta, dus in kokend water met een snuf zout. Het enige verschil is dat ze sneller klaar zijn. Zodra ze boven komen drijven, laat je ze nog een minuutje koken en dan zijn ze klaar. Laat het me weten als je nog vragen hebt. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *