Het is bijna weekend! En dat moet gevierd worden. Op dit soort momenten gaat er vaak maar een ding door mijn hoofd: burger time! Want die zijn stiekem heel makkelijk om te maken. Het kost misschien wat voorbereidingstijd, maar je kunt er altijd voor kiezen om ze van te voren te maken en in de koelkast (of vriezer) te bewaren tot het moment suprême.
De zoete aardappel(s) leg ik, op wat folie en licht ingesmeerd met wat olie, op de bakplaat in een voorverwarmde oven (200 graden). Daarna doe ik mijn jas uit, schenk een drankje voor mezelf in en ga even in de ‘relax modus’. Na 45 min gaat er een belletje, niet in mijn hoofd hoor, maar die van de oven. Mijn zoete aardappel is klaar! Wanneer ze in de pan liggen, duik ik mijn keukenkastjes in opzoek naar iets simpels voor erbij. Groene salade met feta, tomaat en komkommer? Of toch een lekker broodje met avocado, waterkers, bosui en tahini? Yumm!
Niet alleen lekker, maar nog gezond ook. De zoete aardappel bevat super veel betacaroteen (wat ook in worteltjes zit); zelfs 4x de dagelijkse hoeveelheid zit in ongeveer 150 gram zoete aardappel! Verder bevat het veel mineralen en vitamine C & een aantal B’s. De bonen maken het een fijne vleesvervanger, vooral wanneer je nog een handje walnoten er doorheen mixt (super lekker trouwens!). Ik vroeg graag als extraatje wat noten of kaas eraan toe, wanneer ik de burger van plan ben zonder broodje op te eten. Wat het een perfecte maaltijd maakt!
Nodig voor ± 4-5 burgers:
1 zoete aardappel, gegaard in de oven & alleen de zachte binnenkant gebruiken
1 potje witte bonen, afgespoeld en uitgelekt
1 el limoensap
1/2 rode peper (of iets minder wanneer deze erg spicy is)
4-5 el meel (kikkererwten, boekweit, spelt etc.)
zout/peper
Panko om de burgers mee te bedekken
Kokosolie/olijfolie om in te bakken
Bak de zoete aardappel in de oven (200 graden, voor ongeveer 45 min tot 1 uur, of tot het vruchtvlees zacht is geworden).
Het zoete vruchtvlees uit de zoete aardappel gaat in een kom of pan om een beetje af te koelen. Giet de bonen af, even afspoelen onder de kraan en laat het goed uitlekken. Voeg bij de zoete aardappels en stamp fijn met een pureestamper. Of: voeg alles in een keukenmachine en pulseer een aantal keer. Het is lekker wanneer er kleine stukken witte bonen te vinden zijn.
Breng het zoete aardappel-bonen mengsel op smaak met de chilipeper, limoensap, peper/zout en de eetlepels bloem. Het mengsel is vrij zacht en plakt soms nog een beetje, dus soms kost het net iets meer moeite om er een mooi burgertje van te maken. Vandaar dat de panko of (glutenvrije) broodkruimels een belangrijke volgende stap zijn.
Bedek een diep bord met een goede laag panko. In eerste instantie maak ik een balletje van het aardappel-bonen mengsel, deze leg ik in de panko en strooi daarboven nog wat extra erop. Druk het bolletje plat en draai eventueel nog een aantal keer om, zodat ze straks mooi knapperig bakken. Leg op een bord, en ga zo verder tot het aardappel-bonen mengsel op is. Zet deze voor 10-15 min in de koelkast (of vriezer) om het wat steviger te maken. Ondertussen kun je alvast het lekkers voor het broodje klaarmaken of gewoon een simpele salade.
Verwarm een eetlepel olie in een ruime koekenpan en bak de burgers tot ze aan beide kanten mooi lichtbruin zijn. Laat ze even uitlekken op een stuk keukenpapier en bouw ondertussen je broodje met veel lekkers!
Menusuggestie: Vegetarische zoete aardappel burger + groene frisse salade met tomaat.
Lekkere extraatjes voor in je broodje: avocado, tahini (i.p.v. mayo) knapperige sla, gekarameliseerde rode ui, kiemen, tomaat, gegrilde groenten, paar plakjes harde geitenkaas.
Ziet er lekkerrrr uit! Staat op m’n to-cook lijstje, 🙂
Ik heb nog een vraagje; ik maakte gister jouw wortelbeignets, alleen t was vrijwel onmogelijk om van het beslag beignets te vormen… Uiteindelijk maakte ik er een grote omelet/scramble van, die ook heerlijk smaakte! Misschien tips om de beignets te vormen?
En qua halloumi, is 4€ voor 250 g een redelijke prijs?
Liefs, Lieke
Wat gek! Er vallen altijd wat stukjes vanaf, maar op zich blijven ze wel heel, vooral na het opstijven in de koelkast. Wat was precies het probleem bij de beignets? Wanneer er te veel ei bij zit kun je in dat geval kun je wat extra bloem/meel toevoegen, dat maakt ze iets steviger. Voor de rest is het belangrijk om met je handen het mengsel goed bij elkaar te drukken voor je ze op het bord legt om de koelkast in te gaan. Hopelijk heb je iets aan deze tips voor de volgend keer.
Halloumi is inderdaad vrij prijzig, dus dat is een redelijke prijs. Bij een Turkse winkel kun je ze soms iets goedkoper vinden, maar lang niet altijd. Hierbij de kaasboer betaal ik er bijv €5 voor.
Wah klinkt supergoed! Blijven deze wel goed bij elkaar en stevig (want er gaat geen ei in?) Ik heb nogal vaak dat ze uit elkaar vallen OF dat ze juist veel te nattig zijn. Deze ziet er in ieder geval heel goed uit. Heb je een trucje?
Het mengsel op zich is niet stevig, maar best plakkerig/nattig, maar daardoor blijft het panko goed plakken. Het is dus belangrijk om ze goed te paneren met broodkruim, panko etc. Ik druk de eerste laag in mijn handen goed aan, en dan paneer ik ze nogmaals. Uiteindelijk geeft dit (vind ik) de lekkerste burgers, want ze blijven in het midden wat zacht en de buitenkant krijgt een mooi korstje. Wanneer je ei gebruikt worden ze zo stevig/machtig, en dat vond ik wat minder lekker, al kun je er best een half eitje aan toevoegen wanneer je iets stevige burgers wilt hebben.
Erg lekker zeg, die ga ik binnenkort eens op het menu zetten, dank!
Aaaah, de zoete aardappelburgers! Zonder broodje lijkt me ook lastig om een foto te maken. Het recept klinkt erg lekker.
Héééé vorige keer had dit recept toch alleen een foto van een zoete aardappel zonder broodje? Of ben ik nou gek! Zie nu deze en ziet er super lekker uit 🙂