Zelfgemaakte kippensoep als medicijn bij griep of verkoudheid; dat is mijn eerste gedachte, want dat is eigenlijk het enige moment dat ik kippensoep eet. Iets uit grootmoeders tijd. Sinds een paar dagen ben ik onwijs verkouden en gisteren was ik er zo klaar mee, dat ik besloot de keuken in te duiken en een grote pan kippensoep te maken. Met een dag vrij, en onder de dekens, met de laptop in handbereik ging ik op onderzoek uit, want: hoe zit dit nu precies?
Kort uitgelegd: in kippenvlees zit het aminozuur cysteine, dat werkt als antioxidant en giftige stoffen verwijdert uit het lichaam. Goed voor je immuunsysteem dus! Daarbij verdunt slijm, waardoor je lichaam het makkelijker kan verwijderen en de virussen daarin meeneemt. Naast kip zit er natuurlijk nog veel meer gezonds in zelf gemaakte bouillon! De groenten werken in het algemeen ontstekingsremmend, knoflook en ui hebben antibacteriële eigenschappen en kruidnagel is bacteriedodend. Tomaten bevatten lycopeen, wat de witte bloedcellen beschermt. Daarbij onderdrukt kippensoep de werking van witte bloedcellen die ontstoken zijn, waardoor je klachten als sneeuw voor de zon oplossen. Ehhh, dit is dus precies wat je lichaam nodig heeft wanneer je verkouden bent of een griep te pakken hebt gekregen.
Nu, een dag na de zelfgemaakte kippensoep, voel ik me stukken beter. Ik weet niet of bovenstaand mij beter heeft gemaakt, of het placebo effect door alle research dat zelfgemaakte kippensoep zo gezond is. Hoe dan ook. De andere helft gaat in de vriezer voor op een regenachtige dag, of momenten wanneer ik geen zin of tijd heb om zelf aan de slag te gaan. Ik vries overigens alleen de bouillon in, zonder de groenten erbij, die voeg ik liever later vers toe. Voor de vulling kun je trouwens gebruiken wat je in huis hebt. Hieronder is een voorbeeld, maar stiekem zijn alle groenten erg lekker in deze vullende en gezonde soep.
Nodig voor bouillon (±2-2,5 liter):
3 kippenbouten
3 grote wortels
1 grote prei, of twee kleine, vooral groene gedeelte.
1 grote witte ui
handje cherrytomaatjes, gehalveerd
5-6 teentjes knoflook
Bosje verse peterselie
3-4 takjes tijm (of 1 el gedroogde tijm)
1 tl peperkorrels
2-3 blaadjes laurier
2-3 kruidnagel
Voor de vulling (voor 1-1,5 liter soep):
Kippenvlees van ongeveer 1-2 bouten, naar smaak
1 grote wortel, in dunne plakjes
8 cm prei, het witte gedeelte, in dunne ringen
4-5 eetlepels doperwten
10 cm courgette, binnenste eruit en in dunne plakken
chilipeper/chilivlokken naar smaak (optioneel)
bosje peterselie
1 bosuitje, fijn gesneden
1 el zeezout, naar smaak.
vers gemalen peper
vermicelli (eventueel)
Zet een grote soeppan op het vuur. Bak hierin in een klein beetje olijfolie (1tl) de kippenbouten rondom bruin. Giet er ongeveer 2,5-3 liter water op. Voeg daar alle groenten en kruiden bij voor de bouillon (eerste lijstje aan groenten). Breng aan de kook en zet de pan daarna op je kleinste pit met de deksel op de pan. Laat de soep rustig verder garen, maar zonder te koken, voor minimaal 2-3 uur. Langer mag ook!
Zodra de soep lang genoeg op het vuur heeft gestaan, haal je de grote stukken groenten en de kip uit de pan. De groenten kun je weg doen, maar bewaar het kippenvlees voor in de soep. Dit valt als het goed is zo van het bot af. Snijd in kleinere stukken en bewaar even in de koelkast.
Zeef de soep, in een fijne zeef, zodat de bouillon gefiltreerd wordt. Je kunt ervoor kiezen om een kaasdoek in de zeef te leggen, voor een extra filter. Zet de bouillon weer op het vuur en laat het verdampen tot je ongeveer 2 liter soep over hebt, ondertussen zul je af en toe de vetlaag van de soep af scheppen. Dit kun je gemakkelijk met een lepel doen. Een beetje vet is niet erg, maar het ‘harde’ laagje vet kun je het beste eraf halen.
Breng daarna de bouillon verder op smaak, met zout en peper. Voeg de ingrediënten voor de vulling erbij. Let erop dat je de groenten die meer tijd kosten als eerste erin doet (wortel, prei), daarna de vermicelli (als je dat wilt) en vervolgens het kippenvlees, de doperwten en courgette. Snijd de chilipeper, peterselie en bosui fijn en doe deze in de soepkom. Schenk de warme zelfgemaakte kippensoep, wanneer alles gaar is, erop en serveer gelijk.
Fijn dat je je weer zoveel beter voelt!
Fijn dat je je weer wat beter voelt. Kippensoep is altijd heerlijk maar op dagen dat je je niet lekker voelt is een kom verse kippensoep een echte opkikker.
Ik zou het persoonlijk nog wat meer pit geven met wat tabasco en een klein beetje sojasaus. Pas wel op met de soja, dat moet maar een klein beetje zijn. Hetzelfde geldt voor de tabasco. Bij Chinese gerechten is de combinatie van deze 2 ingrediënten niet echt gebruikelijk, maar de smaak zegt genoeg.
Bedankt voor de leuke tip. Sojasaus kan inderdaad, net als tabasco, een heerlijke smaakmaker zijn. Ik heb het echter nog nooit in mijn kippensoep gedaan, binnenkort eens uitproberen. 😀
Ik heb gisteren toevallig nog kippensoep gemaakt! Ik vond hem wat minder gelukt dus voor de volgende keer ga ik dit recept proberen.