Zelf tortilla wraps maken

Zelf tortilla’s maken stond er al een tijdje op en afgelopen weekend was het eindelijk zover. Ik ging aan de slag! Wat blijkt: zelf tortilla’s maken is eigenlijk heel erg makkelijk. Daarbij zijn ze een stuk lekkerder (en gezonder) dan de kant en klare versie uit de winkel.. Waardoor ik mij gelijk ging afvragen, waarom ik er zo lang mee heb gewacht.

Met het verse stapeltje tortilla’s maak ik graag quesedilla’s.  Zoals in dit recept, of heel simpel met kaas, bosui, koriander en een stukje rode peper in dunne ringen voor wat extra pit. Heerlijk met een romige (en zelf gemaakte) guacamole. Al staat er in Veg! een recept voor een Mexicaanse Bonenpuree, die ik binnenkort erbij wil uitproberen. Het lijkt mij heerlijk met wat knapperige en zoete rode ui, ingemaakte chilipeper en nog wat schrijfjes avocado, om het geheel weer af te blussen.

Ik kan maar een ding zeggen: probeer deze tortilla’s een keer! In het weekend wanneer je meer tijd hebt. Of gewoon doordeweeks, ze zijn immers heel snel klaar en vers het allerlekkerst. Ik kan je echter een ding beloven: je wilt niks anders meer..

Nodig (6-8 stuks):
Afgeleid van het recept van Annabel Langbein

230 gram bloem (+ extra om uit te rollen)
1 tl zout
1 tl bakpoeder
60 gram (!) neutrale olie
120 ml heel warm water

Meng de bloem, zout en bakpoeder in een kom. Voeg hier  vervolgens de olie en warme water aan toe.  Mix en kneed voor een aantal minuten. Laat het vervolgens 10 minuten rusten.

Tortilla deeg bolletjes

Verdeel in 8 porties en vorm er ronde balletjes van. Bestuif je werkplek goed met bloem, en rol de balletjes heel dun uit. Zo dun dat je er bijna doorheen kunt kijken, maar ze nog wel in een geheel kunt verplaatsen naar de pan.

Verwarm een koekenpan met antiaanbak op middel vuur. De tortillas kunnen in een droge pan gebakken worden, dus een vetstof (olie of boter) is niet nodig. Leg de uitgerolde tortilla in de pan en bak ± 2-3 minuten aan elke kant. Het is belangrijk dat je erbij blijft, aangezien het bakken erg snel gaat. Zet het vuur overigens niet te hoog, anders worden de tortilla’s heel hard. Je ziet ze rijzen en aan de onderkant wat bruin worden, dan is het tijd om te draaien. Bak de andere kant ook voor 1-2 minuten en ga verder met de rest.

Besmeer gelijk nadat ze uit de pan komen met gesmolten ghee, neutrale kokosolie of olijfolie. Op deze manier blijven ze soepel. Leg de wraps tussen een theedoek om te bewaren wanneer je ze gelijk gebruikt. Je kunt ze overigens ook prima invriezen, zorg er dan voor dat ze plat in de vriezer liggen en dat er niks bovenop staat. Zodra ze bevroren zijn breken ze gauw.

11 reacties

 1. Oh dit ga ik zeker een keer uitproberen! Ik heb het al een keer geprobeerd, maar toen ik ze in de pan deed mislukten ze helemaal. Misschien vervang ik de bloem dan voor volkorenbloem/meel om het nog iets gezonder te maken!

  1. Leuk! Deze keer moet het vast en zeker lukken; ze zijn erg makkelijk om te maken. Alleen een goed rondje creeeren is wat lastig, maar misschien dat ik de volgende keer de omtrek van een bord gebruik om een goede vorm te maken.

  1. Het is beter om een wat neutrale olie te gebruiken in het recept, een milde olijfolie zou denk ik ook goed werken. Zou de extra vergine in de kast laten staan! Ik heb ze nog nooit ingevroren, maar ik denk het wel. Daarna even in de oven opwarmen, wanneer je ze weer wilt gebruiken.

 2. Haha, ik zit momenteel toevallig tortilla wraps te eten, wel voorverpakte uit de winkel. Denk dat ik ze de volgende keer dan toch vers probeer te maken, klinkt inderdaad een stuk gezonder 😉

 3. Vanavond de proef op de som! Klinkt goed! Ook al lang de gedachte om te doen, maar de winkel is telkens toch weer te verleidelijk ;).
  Invriezen met de winkelexemplaren doe ik altijd door ze in de verpakking op te rollen en elastiekje eromheen. Dan neemt het een stuk minder ruimte in dan plat, en door het compact gerold zijn ook minder breekbaar. Uiteraard eerst helemaal laten ontdooien voor je ze weer open rolt….. anders breken ze alsnog.

 4. Hoi,

  Ik wil graag voor de eerste keer zelf tortilla wraps maken i.p.v. kant-en-klare te gebruiken.
  Kan ik zonnebloemolie gebruiken?

  Groetjes

  1. Hi laura, dat kan zeker. Het is belangrijk dat het een neutrale olie is, dus bijvoorbeeld geen olijfolie. Ik ben heel benieuwd wat je van het recept vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *