Zelf pindakaas maken

De laatste tijd ga ik vaak zelf aan de slag om leuke en nieuwe dingen te proberen in de keuken. Zoals gisteren, toen ik besloot zelf pindakaas te maken. Heerlijk en zo simpel, dat ik het bijna niet durf op te schrijven! Vooral wanneer je bedenkt dat de keukenmachine al het werk doet en je eigenlijk maar 1 ingrediënt nodig hebt: pinda’s!

Ik moet wel toegeven dat ik na het pindakaas maken, in gedachten aan andere smaakjes en mixjes zat te bedenken. Als dit immers zo makkelijk gaat, hoe zou het smaken als ik iets anders gebruik in plaats van pinda’s of er een extra smaakje aan toevoeg? Bijvoorbeeld door de pinda’s met een laagje honing te gebruiken, van macadamia noten een pasta te maken of er op het laatst een extra smaak aan toe te voegen. Zoals: vanille, kaneel, een scheutje drank, chocolade of gedroogd fruit. Daar kun je je “saaie” pindakaas zeker mee opleuken! Dat ga ik gauw eens proberen, maar voor nu het basis recept. Mocht er iemand een leuk smaakje uitgeprobeerd hebben, laat het me weten! Ik ben erg nieuwsgierig naar het resultaat!

NOTE: Met deze hoeveelheid pinda’s maak je een leuk klein potje pindakaas. Ik eet het eigenlijk erg weinig, dus een klein potje is in “mijn huishouden” voldoende. Mocht je hele gezin smullen van zelf gemaakte pindakaas, dan zou ik voor de 450-500 gram pinda’s gaan!

Nodig voor een leuk potje pindakaas (5-10 min):

250 gram pinda’s
Zeezout (optioneel)
1 keukenmachine/food processor.

Ja, het recept is zo makkelijk, dat je het bijna geen recept kunt noemen! Doe alle pinda’s in de keukenmachine, voeg eventueel een klein snufje zeezout toe en laat fijn malen tot het een mooie pasta is geworden. Dit duurt ongeveer 4-5 minuten!

De pinda’s gaan door verschillende “stadiums” heen gedurende het pindakaas-maak-traject! Niet schrikken, het hoort erbij.. Vandaar wat extra beeldmateriaal:

Eerst worden het stukjes, dan poederig, om vervolgens  wat dikker te worden en een soort bal te vormen. Gewoon doorgaan, uiteindelijk wordt het dunner en dan ben je er bijna.

Je kunt het in de koelkast een aantal weken bewaren. Op kamertempratuur kun je pindakaas het beste, aangezien er geen conserveringsmiddelen in zitten, binnen 1,5 week opeten.

36 reacties

 1. Echt briljant dit, nooit bij stil gestaan dat ik dat ook zelf kon maken. En aangezien mijn mannen hier verslaafd zijn aan pindakaas ga ik het gelijk maken deze week 🙂 Thanks!

  1. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.. Het is trouwens (door de warmte van de keukenmachine) eerst wat vloeibaarder, maar een nachtje in de kast geeft het gelijk pindakaas textuur! :)Succes!

 2. Inderdaad, wat onwijs simpel, zet die maar meteen op Thuis Maken, want ik denk dat dit in veel huishoudens niet bekend is. Zelf houd ik helemaal niet van pindakaas, maar met dit recept zou ik het bijna gaan proberen. Ben wel benieuwd, smaakt het net zo als pindakaas uit een pot??

  1. Ik gebruik pindakaas eigenlijk nooit op de “reguliere” manier (op brood, gok ik).. Meestal gebruik ik het in een soort snelle noedelsalade met soja, bosui, boontjes (en evt andere groenten), sesamolie, rood pepertje en koriander. Of in koekjes, fudge of cheesecake in combi met chocolade. Geeft altijd een leuke smaaksensatie, het zoete van de chocolate en licht zoute van de pindakaas.

 3. Lijkt me heerlijk. Ik wil rauwe koekjes maken en daar heb ik dus rauwe pinda’s voor nodig. Echter de meeste doppinda’s uit de supermarkt zijn gebrand. Waar haal jij jouw rauwe doppinda’s?

  1. Ik koop ze bij de notenwinkel, waarschijnlijk hebben ze daar ook een ongebrande variant. Of misschien anders bij de biologische winkel? Daar hebben ze vaak ook een groot assortiment! Succes!

 4. Hoi Ianna,

  Ik begrijp niet hoe het kan, maar ik zie je site vandaag voor het eerst… wat een leuke site heb je joh! Ik eet al een tijdlang zo natuurlijk mogelijk (zo min mogelijk geraffineerde suiker en chemische toevoegingen), dus ik word heel blij van de zelfmaakrecepten die ik tot nu toe op je site heb gezien! Om te beginnen met deze pindakaas, die ga ik morgen direct maken. Ik zet je bij mijn favorieten 🙂

  Groetjes, Afieke

 5. Ziet er supersimpel uit, maar ik heb nog geen enkele reactie gezien hoe het gegaanis, terwijl er een aantal hetgaat maken.
  Leuke site
  Joke

  1. Tot nu toe heb ik ook nog geen berichtje gehad dat het niet goed is gegaan. Ik maak het zelf best vaak een nieuwe portie pindakaas, werkt het perfect!

 6. Mijn pindakaas is goed gelukt en smaakt heerlijk. Ik heb er een beetje walnootolie bij gedaan en het is een mooie, gladde en smeuige pindakaas geworden.

 7. ten eerste: goeie recepten heb je!
  toevallig heb ik vandaag nog pindakaas gemaakt
  ik heb gezouten en ongezouten pinda’s gebruikt, arachideolie en rietsuiker
  wist niet dat het zonder olie ook zou lukken, maar zo te zien wel dus!

  1. Wat ontzettend leuk om te horen! Geniet van de homemade pindakaas. Overigens, je kunt ook andere noten gebruiken of bijv een combi van hazelnoten en chocolade, denk aan nutella, voor andere leuke smaakjes!

 8. Hee Ianna, ben groot fan van notenpastas. Tahin vind ik bijv ook superlekker. Zag al dat je zelf ook aan allerlei variaties zat te denken. Al lekkere variaties gemaakt? Gr Wouter

 9. Al een heleboel lekkere dingen gezien hier (en op andere blogs).
  Een keukenmachine is blijkbaar wel de nieuwe trend.
  Laat dat nu net iets zijn waar ik het niet zo voor heb…
  Ik ben enkel in het bezit van een staafmixer en een vijzel.
  Zou het daarmee ook lukken?

 10. Hoi,

  ik maak al een aantal jaar zelf mijn pindakaas. Soms voeg ik er cranberry’s op het laatst aan toe, rozijnen of een beetje honing.

  Echter ben ik op zoek naar welke pinda’s mensen ervoor gebruiken.
  Gebrand of ongebrand? En ongebrand zijn deze dan wel geblancheerd? En wat doen de verschillende soorten pinda’s met de smaak van je pindakaas???

  Misschien kun jij mij een stukje verder helpen:).

  Groetjes
  Yvonne

  1. Hi Yvonne, ik gebruik ongezouten, gebrande jumbo pinda’s (van de notenkoeriet, even googelen, is tot nu toe ook de goedkoopste die ik vinden kan met gratis verzending vanaf een bestelling van 30 euro). Ik heb het ook geprobeerd met ongebrande, ongezouten pinda’s maar dat was niet zo smeuïg, en er zat minder smaak aan. Niet echt een pindakaas smaak. Ik gebruik de twisterjar bij m’n Blentec blender. Dan is het letterlijk in 40 a 50 seconden klaar. De blender heb ik uit Engeland over laten komen. Maak er dagelijks groene smoothies in. Het is even een investering maar ik ben er super blij mee. Succes! Lenneke

  1. Magimix. Gaat prima. Al hebben anderen het ook met een staafmixer gemaakt (let wel op dat deze niet oververhit raakt!). Succes! 😀

   1. Ik gebruik de twister jar bij m’n Blentec blender. Dan is het in 40 a 50 sec. klaar. Ik heb hem uit Engeland over laten komen. Even een investering en heb er voor moeten sparen maar daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. Succes!

 11. Net de pindakaas gemaakt. Lekker eenvoudig.
  Helaas tip uit een ander recept gevolgd en er olie aan toegevoegd circa 2 eetlepels. Is nu wel erg vloeibaar?
  Heeft iemand een tip omhet wat minder vloeibaar te maken ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *