Zelf pesto maken!

De studie is deze week weer begonnen en ik vraag me af waar die 8 weken zomervakantie zijn gebleven. Op een vrije zondag kun je niet meer achter de buis kruipen en zomergasten kijken, iets ik associeer met de zomervakantie. Naast de zon en zomerse tempraturen, natuurlijk. Het is altijd weer gek om na een periode van “rust” achter de boeken te kruipen. Je hoort je hersenen net niet kraken en weer opstarten. Dus na een lange dag, met veel nieuwe informatie en alweer een fijne berg aan “huiswerk” is het tijd om de keuken in te gaan. Op zo’n moment wil ik iets snels eten en heb eigenlijk geen zin in nieuwe smaakcombinaties of recepten. Het moet iets simpels zijn, maar ook snel en vooral lekker. Zelf pesto maken, is dan een makkelijk karwijtje. Toch kopen de meeste mensen (en ik vroeger) gauw een potje wanneer ze pesto nodig hebben. Jammer, want zelf kun je het makkelijk maken en daarnaast ook bewaren. In de koelkast met een laagje goede olijfolie en je kunt er na een tijdje nog van genieten. Het is overheerlijk door een dressing, bij een simpele insalata caprese (mozzarella en tomaat) of door een salade met rijst. De mogelijkheden zijn eindeloos. Want je smeert het net zo makkelijk op je broodje, of doet een lepeltje door de pasta. Dus: zelf pesto maken dit weekend.

Nodig voor 1 potje:
Grote bos basilicum blaadjes (40-50 gram ongeveer)
1 klein teentje knoflook (of een halve)
20 gram pijnboompitten
30 gram pecorino, geraspt
goede extra vergine olijfolie
Zeezout (grof!)

Ps. Een kleine tip: koop in de winkel een bosje mooie basilicum om, want anders moet je je hele plantje leeg plukken. Waardoor mijn mooie volle basilicum weer terug gekrompen was tot een paar takjes. Beetje jammer

Rooster de pijnboompitten in een droge pan tot ze gaan geuren en een beetje bruin worden. Daarna kun je het op twee manieren maken:

1. Alles in een keukenmachine en pulseren maar. Op het laatste moment de olijfolie toevoegen en mee pulseren.
2. Pak de vijzel erbij. Vijzel met het zeezout de knoflook stuk, doe in porties de basilicumblaadjes erbij en stap/vijzel het fijn. Voeg vervolgens de pijnboompitten en pecorino erbij, stamp er door heen. Roer op het laatst de olijfolie er door heen (eventueel in een schaaltje ipv in de vijzel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *