Zelf maken: Zomerse ijsthee (zonder suiker)

Na een paar uurtjes slaap werd ik vanochtend super vroeg wakker. Op zo’n tijdstip waarbij er (bijna) niemand op straat loopt, het buiten stil is en de zon net begint te schijnen. Ik doe de balkondeuren open en realiseer me gelijk al een ding: het is al best warm buiten! Ik geniet van de eerste zonnestralen op het balkon. Er ligt een drukke dag voor het verschiet, maar het is zo fijn om toch iets van het mooie weer te kunnen meepakken. Met deze geweldige zomerse temperaturen zoek ik de rest van de dag de verkoeling in de schaduw en drink voldoende water… of wacht: wat dachten jullie van zelf gemaakte ijsthee?

Ik houd van zelf gemaakte ijsthee, want de pakken uit de supermarkt vind ik vaak super zoet en zitten vol met extra smaakstoffen, wat helemaal niet nodig is.. En dat terwijl het zo makkelijk is om zelf te maken! Drink je je ijsthee gezoet, of voeg je graag andere smaken toe; je kunt het allemaal zelf in je eigen ijsthee verwerken en er de hele zomer van genieten. Het recept voor deze ijsthee is net iets anders dan andere recepten. Ik maak het graag de avond van te voren, zo kan ik de volgende dag de hele dag genieten van mijn eigengemaakte zomerdrankje. Lekker met wat takjes verse munt of andere smaakmakers, mijn favoriet is op dit moment sinaasappel, citroen & verse munt, maar voeg gerust jouw eigen favorieten smaken toe. Bij het recept vind je een aantal extra suggesties!

Normaal gesproken vind ik zelf gemaakte ijsthee best bitter, vooral wanneer je groen thee bijvoorbeeld als basis gebruikt, maar daar heb ik nu een trucje op gevonden. Nieuwsgierig? Lees dan gauw verder:

Voor 1 liter ijsthee:
Geïnspireerd door Bon Appetit
Bereidingstijd: 5 minuten

1 liter water, koud of lauw-warm
1 theezakje of 1 ruime tl losse thee naar keuze (groene of witte thee is mijn favoriet!)
Smaakjes voor erbij: verse munt (of andere verse kruiden), verse gember, plakjes sinaasappel, limoen, of citroen, dunne stroken komkommer, een vanillepeul, vers fruit zoetstof naar keuze en ga zo maar door! 🙂

Giet het water in een ruime kan, die ook in de koelkast past. Knip het theezakje open of schep een 1 tl losse thee in de kan. Dek af en zet in de koelkast voor minimaal 6-8 uur. Afgelopen dagen heb ik het de avond ervoor in de koelkast gezet, zodat ik in de ochtend genoeg zelf gemaakte ijsthee heb.

Giet hierna de ijsthee door een kaasdoek of eventueel een fijne zeef, om de stukjes thee uit het water de filteren. Vang de ijsthee op in een ruime kom of andere kan. Voeg de smaakmakers toe, serveer met ijs en drink vooral ijskoud.

4 reacties

  1. Misschien lees ik erover heen, maar wat is het trucje waar je over schrijft? 😉 Ben het met je eens dat ijsthee op basis van groene thee best snel bitter wordt….

    1. Hi Ruth, bedankt voor je berichtje. Door het koud te zetten, word het iets minder bitter dan bij het zetten van warme thee. Dat is de truc. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *