Zelf maken: simpele rode kool

Wanneer de wereld koud en donker is, verlang ik naar comfort food wat me verwarmd. Ik vind het altijd grappig om te zien dat mijn cravings zo met de seizoenen (en het weer) meeveranderen. Bij de winter hoort stevig voedsel, dampende stoofpotten en soepen, en natuurlijk de groenten uit het seizoen. Zo heb ik de laatste tijd een kleine polenta verslaving, eet ik het liefste elke middag een warme soep en word ik blij van echte wintergroenten zoals pastinaak(soep), spruitjes (met boter en nootmuskaat) en stoofgerechten met bijvoorbeeld rode kool.

Rode kool is voor mij echt een winter klassieker. Heerlijk met appel, laurier, kaneel en kruidnagel. Dit zijn de kruiden die ik er graag aan toevoeg, maar maak gerust je eigen variant. Deze variatie met kruidnagel en kaneel is de klassieke versie, voor mij in ieder geval, waarbij ik gelijk moet denken aan een stevige maaltijd na een koude boswandeling. En dan koukleumend thuis komen, snel bij de open haard staan en opwarmen. Eerst met thee, en dan met een echte winterse maaltijd: puree, rode kool, een gepaneerde kaasplak (zo lekker!) met cranberry compote of een braadworstje voor de vleeseters. Je kunt overigens met de kruiden voor de rode kool ook een hele andere kant op, met bijvoorbeeld venkelzaad, mosterdzaad, steranijs en sinaasappel. Net zo comforting, maar iets anders qua smaak. Variatie alom, dus.

Zelf rode kool maken is meer dan simpel. Echt. Ik rasp, met mijn keukenmachine, binnen een minuut een hele kool weg. Een deel bewaar ik voor in salades, en de rest kieper ik zo in de pan met een klontje boter. Mocht je geen keukenmachine met rasp hebben, dan gaat mijn voorkeur uit naar een groot scherp mes en anders een handrasp. Dat werkt ook super goed. Eenmaal zelf gemaakt, en je gaat niet meer terug naar rode kool uit een pak of pot. Je merkt gelijk het verschil. Niet alleen in smaak, maar vooral in textuur. Naar mijn mening, is deze homemade versie gewoon zoveel beter. Maargoed, wie ben ik. Ik zou zeggen: oordeel zelf. Maak dit recept voor rode kool en bedenk dan of je ooit nog terug wilt naar die gekke potjes en zakjes. 🙂

Zelf maken: rode kool met appel en kruiden
Nodig voor 4 personen:
Bereidingstijd: 30-35 minuten
klontje boter of kokosolie
½ rode kool
4 kruidnagels
1 klein kaneelstokje
1 laurierblad
1 el appelazijn
1 grote appel (Goudreinet of Elstar)
zout/peper

Rasp de rode kool, of snijd in dunne repen met een mes of keukenmachine. Zet een ruime pan op het vuur met daarin een klontje boter, doe daar de rode kool bij en schep erdoor. Bak op middel hoog vuur voor een paar minuten, terwijl je regelmatig blijft roeren.

Schenk ongeveer 200 ml water en de appelazijn erbij, en voeg het kaneelstokje, laurierblad en kruidnagel in de pan. Schep rustig door, doe een deksel op de pan en laat alles voor 10 min stoven op zacht vuur.

Schil ondertussen de appel en snijd deze in stukken, doe bij de rode kool en laat voor ongeveer 15 minuten rustig pruttelen. Haal de laurier, het kaneelstokje en de kruidnagel uit de pan, en breng op smaak met zout en peper. Je kunt het gelijk serveren of in de koelkast bewaren, en de volgende dag opwarmen.

Menusuggestie: Simpele rode kool + aardappelpuree + gepaneerde kaasplak (met cranberry compote) of een braadworstje.

Een laatste tip: met de kerstdagen in het vooruitzicht, is dit natuurlijk een heel fijn bijgerecht voor je klassieke kerstmenu.

3 reacties

    1. Hi Anouk, heel benieuwd wat je van de zelf gemaakte versie vindt. Het smaakt zooo anders (en lekkerder) dan de rode kool uit een potje. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *