Toen ik net begon met koken, kocht ik vaak verse kruiden in de winkel. Erg simpel en makkelijk, maar eigenlijk was het vaak een verspilling omdat ik de helft weggooide. Ik kocht de verse kruiden, gebruikte het in een recept, maar daarna bleef het restje in de koelkast liggen en deed ik er weinig meer mee. Herkenbaar fenomeen? Al gauw kwam ik tot de conclusie dat het zoveel makkelijker is om zelf je kruiden te kweken, in een leeg kratje op mijn Amsterdamse balkonnetje, en dat is wat ik nu vaak probeer. Probeer is het goede woord, want soms gaan alsnog dood of worden de plantjes leeg geplukt (omdat ik graag een pesto wil maken). Een lekkere salie pesto, zoals deze.
Wanneer het gaat om kruiden, en alle tips om deze te kweken op een ieniemienie balkonnetje, dan blijft het kookboek Greendelicous favoriet. Het neemt je mee naar de wonderende wereld van kruiden en eetbare bloemen. Bij elk soort krijg je een stukje over de culinaire geschiedenis, het gebruik, waar je het kunt planten en meer tips. Daarbij natuurlijk een handvol recepten om je zelf geoogste kruiden uit te proberen. In het boek vindt je bijvoorbeeld een goddelijk recept voor een lasagne met pompoen en salie, maar ook ravioli, mini-pies en een fijne bonensoep met salie & knoflook. Daar krijg je toch spontaan trek van? Hier kun je trouwens mijn hele review lezen over het boek!
Deze salie pesto is misschien niet zo lekker op een broodje met mozzarella en tomaat, maar heerlijk door een verse pasta, een (vegetarische) stoofschotel met kikkererwten, last minute mee verwarmd op een stukje gegrild vlees of kip. Of een lepeltje door een verwarmende en volle soep. Morgen plaats ik het recept voor mijn geroosterde pompoen-pastinaak soep en daar past deze saliepesto perfect bij. Dus: heb je restjes salie in de koelkast? Dan weet je nu wat je te doen staat.. 😉
Nodig 1 ruime portie:
Bereidingstijd: 5-10 minuten
een restje salie (±15 blaadjes)
1 el pijnboompitjes
1 klein teentje knoflook
handje platte peterselie (±10 gr)
2 el olijfolie
2 el geraspte Parmezaanse kaas
Rooster de pijnboompitjes in een kleine koekenpan op laag vuur. Let op dat ze niet verbranden. Nu heb je twee opties om deze geweldige salie pesto te maken:
Keukenmachine: Doe de salie, peterselie, knoflook, en pijnboompitjes in een kleine foodprocessor. Als alles fijn gemalen is, kun je de olie en Parmezaanse kaas erdoorheen roeren. Mocht het een te dikke textuur hebben, dan kun je een paar eetlepels heet water erdoorheen roeren. Let op dat je niet te veel gebruikt. Breng de salie pesto op smaak met zout en peper.
Staafmixer/blender: Dan kun je het beste alle ingrediënten in een keer fijnmalen inclusief 1-2 el warm water. Roer alleen op het laatst de Parmezaanse kaas erdoorheen en breng verder op smaak met zout en peper. Je salie pesto is klaar.
Oh, dit lijkt me zoo heerlijk. En zeker in combinatie met pompoen, match made in heaven!
Heb een verwelkt restje op mijn terras staan, dus ga ik zeker eens proberen! Verbaas me er altijd over met wat je allemaal pesto kan maken :). Laatst eentje van slappe veldsla gemaakt.
Een paar maanden geleden heb ik voor het eerst thee van verse Salie gedronken en dat was erg lekker. Heel benieuwd hoe de Salie Pesto smaakt, het ziet er in ieder geval erg lekker uit 🙂
Hallo hoeveel blaadjes salie doe je in een kopje water voor de thee gr
Ik heb nog nooit salie thee gemaakt, dus dat vind ik lastig om te zeggen. Even googelen? 😀
Hallo, ik heb veel salie staan en ben benieuwd naar het resultaat.
Albast bedankt.
Grt Martine