Zelf maken: simpel bierbrood

brood

Brood bakken is nieuw voor mij. Ik heb in het verleden een poging gewaagd, maar het resultaat viel altijd een beetje tegen. De zuurdesem starter mislukte keer op keer. Ik bakte prachtig brood, maar het smaakte vlak en saai. Eigenlijk had ik de hoop bijna opgegeven. Tot ik erachter kwam dat je mega lekker brood kunt bakken met bier. Er zit namelijk veel gist en smaak in bier, waardoor het brood bakken super simpel wordt. Sindsdien zit ik in een brood bak fase. Ik experimenteer volop met volkorenmeel en fris lentebier, en maak een witbrood met Weizen. Yummm.

Het begon allemaal met een workshop eerder deze maand. Een workshop over koolhydraten om precies te zijn. We zijn met z’n allen een beetje bang voor koolhydraten geworden, terwijl ze juist heel gezond zijn. Als je maar de juiste eet, en brood kan een hele goede bron zijn.

 

Dit weet je al 

Kort samengevat: koolhydraten leveren energie aan ons lichaam. Je lichaam zet koolhydraten met behulp van zuurstof uit het bloed om in brandstof. Eigenlijk net zoals bij vetten, eiwitten maar ook alcohol. Je lichaam heeft dus koolhydraten nodig om te functioneren. Het is dus een fabeltje dat koolhydraten slecht zijn. Ongeveer 40-70% van al je eten moet uit koolhydraten bestaan. Uiteindelijk gaat het om goede koolhydraten (volkoren, fruit, groenten, zaden/pitten) versus minder goede koolhydraten (frisdrank, taart, koek). Klinkt logisch toch? Het gaat uiteindelijk erom dat je de juiste koolhydraten binnen krijgt, en volkorenbrood is dan een hele goede. In volkorenbrood zitten namelijk veel vezels, en die zijn goed voor je darmen.

In Amsterdam hebben we het geluk dat je overal goede adresjes voor brood hebt. Al begrijp ik dat niet iedereen in Amsterdam woont en je dus je brood koopt bij de bakker om de hoek, de supermarkt of misschien maak je het al zelf. Een goede tip om te zien hoe goed en gezond brood is, kreeg ik tijdens de workshop. Kijk naar de hoeveelheid vezels in het brood. Hoe meer vezels, hoe gezonder het brood en dan is dit is het rijtje dat je moet onthouden:

Wit brood: ± 2,5 gram vezels per 100 gram
Bruin brood: ± 4,0 – 5,5 gram vezels per 100 gram
Volkoren brood: 6,5 – 8,5 gram vezels per 100 gram.

Bierbrood bakken

Brood bakken is dus heel makkelijk, maar het kost wat tijd. Bijgevoegd een recept op basis van biologische bloem en meel. Kijk vooral even op de achterkant van je eigen meel om te zien hoeveel vezels er precies in zitten. Kies leuke speciaal biertjes aan en experimenteer met je favorieten. MannenLiefde van brouwerij Oedipus is tot nu toe een van mijn favoriete biertjes om mee te bakken, omdat je het citroengras en szechuanpeper terug proeft in het brood.

Nodig
185 gram bloem (en extra om te kneden)
185 gram volkoren meel (en extra om te kneden)
330 ml bier
1 tl zout
¼ tl gist

Doe de bloem, meel, zout en gist in een kom, en mix door elkaar. Giet rustig het bier erbij, roer door tot al het meel is opgenomen. Het mag redelijk vochtig zijn en het wordt niet gelijk een bal deeg, zo kan het beter fermenteren. Dek af met folie en laat voor 8 tot 18 uur staan, of tot het mengsel verdubbeld is en er veel bubbels in zitten.

Strooi voldoende bloem/meel op je werkblad, stort het brooddeeg en kneed tot een bal deeg. Zet een ingevette kom klaar, leg de bal deeg erin en laat voor 45 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 220 graden met de pan erin.

Tip: let op dat je alle plastic delen van de pan haalt, anders smelten deze in de warmte. Een creuset pan is heel handig.

Haal na 45 minuten de pan eruit (heet!), strooi wat bloem op de bodem en leg het deeg er voorzichtig in. Bestrooi de bovenkant met wat bloem en knip er een kruisje in. Plaats de deksel op de pan en zet voor ongeveer 30 minuten in de oven.

Haal de deksel van de pak en laat nog 10 minuten afbakken tot de korst mooi hard en goudbruin is. Laat het brood volledig afkoelen op een rek. Lekker met gezouten boter, of een boter met bier als je echt in de mood bent.

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Brood.net

6 reacties

  1. Hmmm, wat ziet jouw brood lekker uit, Ianna! Een vraagje: blijft de alcohol uit de bier in het brood zitten na het bakken? Goed om te weten als je kinderen hebt, natuurlijk.:)

  2. Hoi Ianna,

    Leuk recept! Helaas kan ik momenteel niet aan gist of bakpoeder komen. Zou dit ook kunnen werken met alleen maar bloem, bier en zout? Alvast bedankt voor je reactie!

    Groet, Iteke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *