Zelf maken: pompoen puree

Met de korter wordende dagen lijken het aantal recepten waarin pompoen de hoofdrol speelt exponentieel te groeien. Het recept voor pompoen puree is er een die ik al een hele tijd met jullie wilde delen, maar op een of andere manier was het er vorig jaar niet van gekomen. En om nu in de lente of zomer een recept voor pompoen puree online te zetten.. Ik vermoed dat ik jullie daar ook niet blij mee maak! Echter, rond deze tijd van het jaar maak ik het graag. In Amerika is het een populair ingrediënt, vooral rond Thanksgiving, maar in Nederland wordt het weinig gebruikt. Terwijl het een leuke smaakmaker is voor verschillende gerechten. Daarbij is het super simpel om te maken en dat voor een klein prijsje. Let wel; het is niet te vergelijken met de pompoen puree uit potjes die je soms in winkels tegen komt. De zelf gemaakte variant is zoveel lekkerder, zoeter en smaakt duidelijk naar pompoen.

Waar gebruik ik het voor? Ik gebruik het graag in pannenkoekjes met kaneel, en je kunt het gebruiken in zoete baksels zoals muffins of kaneelbroodjes (yumm!). Al is het ook lekker als basis in hartige gerechten zoals bij het maken van gnocchi (met salie!), of in gevulde pasta. Op deze wijze maak je simpel en snel je eigen ravioli! Al wil ik binnenkort aan de slag met wat nieuwe recepten; bijvoorbeeld in een warme notenmelk met pompoenpasta en verwarmende kruiden, of juist als ijs. Ik heb geen idee of het lekker wordt, maar het is het proberen waard. Ik houd jullie in ieder geval op de hoogte van alle ‘pompoen ontwikkelingen’ de komende maanden.. 😀

Pompoen uit de oven, pureeNodig voor ±300 gram:
1 kleine pompoen (±2-3 kilo) , bijvoorbeeld pumpkin pie of hakkaido pompoen
1 el milde olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 graden

Was de pompoen en droog deze daarna goed af. Snijd vervolgens door de helft. Schep met een lepel de zaden eruit. De pompoenpitten kun je schoonmaken, om vervolgens te laten drogen en de laatste 15 minuten bakken. Dan kun je ze namelijk gewoon eten.

Zet een bakplaat met een stuk pakpapier klaar. Wrijf het vruchtvlees de pompoenen in met de olijfolie en zet deze met het snijvlak naar bedenen op het stuk bakpapier. Zet in de oven en bak voor ongeveer 1 uur, of tot het vruchtvlees heel zacht is geworden.

Laat vervolgens voor ongeveer 15-20 min afkoelen (zodat je je niet verbrand). Haal het vruchtvlees uit de pompoen en doe het in de foodprocessor en pulseer tot het een mooie pasta is geworden. Misschien dat niet alle pompoen in een keer past, maar dan kun je het natuurlijk in batches pureren. Bewaar in de koelkast voor maximaal 3-4 dagen.

Tip: lijkt je pompoen puree te vochtig? Doe deze dan door een stuk kaasdoek om het overtollige vocht eruit te halen.

4 reacties

  1. Zelf ben ik helemaal gek van pumpkin pie. Normaal gesproken neem ik rond deze tijd van het jaar altijd een paar blikken uit de VS mee naar huis, maar de reisplannen zijn dit jaar anders. Dus even gezocht hoe je pompoenpuree moet maken van scratch en zodoende kwam ik o.a. op jouw blog terecht. Ga ik zeker nog vaker bezoeken als ik al de recepten zie. 🙂

  2. Ziet er lekker uit! Een recept die ik zeker ga gebruiken 🙂
    Ik ben ook benieuwd naar je nieuwe ‘baksel’-ideetjes met pompoen!

    Het is trouwens ook superlekker om wat pompoenpuree op een cracker of rijstwafel te doen, voor lunch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *