Zelf maken: marsepein

Nu Sinterklaas officieel in het land is, kan ik niet wachten om weer te snoepen van al het lekkers. Mijn eerste portie zelf gebakken chocolade pepernoten heb ik alweer achter de kiezen, maar van goede marsepein gaat mijn hartje toch echt sneller kloppen. Nu heb ik dat in tijden niet gegeten, dus toen ik het laatst bij de bakker zag liggen dacht ik: dit wil ik. Een hapje verder en ik was diep teleurgesteld. Wat was de marsepein zoet. Ik weet dat mijn smaak in de afgelopen jaren, mede door het detoxen (denk ik), is veranderd en dat ik zoveel suiker gewoon niet meer aan kan. Dan begin ik te stuiteren, terwijl ik vroeger het liefste zo’n heel varken van marsepein, die mooi uitgestald lag bij de bakker, zou opsmikkelen. Grappig hoe je smaak veranderd.

Na de teleurstelling van de super zoete marsepein, wist ik dat me maar een ding te doen stond. Zelf marsepein maken. Zo moeilijk kon het toch niet zijn. En nee, dat was inderdaad niet zo. Als je kijkt naar het klassieke recept dan gebruik je een handvol ingrediënten: amandelen, (poeder)suiker, eiwit en eventueel wat neutrale olie. Nu wilde ik niet te veel suiker gebruiken, om niet precies hetzelfde te maken als de variant uit de winkel of bakker. Daarbij ben ik nooit zo’n fan van rauwe eiwitten. Het is misschien helemaal niet ‘foodie’ van me, maar ze maken me een beetje bang wanneer de eiwitten niet gelijk gegeten worden. Er bestaan natuurlijk gepasteuriseerde eieren in een fles, maar uiteindelijk besloot ik aan de slag te gaan met een recept zonder eiwit. Wat uiteindelijk een stuk makkelijker is.

IMG_0237

Het recept heb ik daarnaast ook gefilmd. Jaaa! Ik ben de laatste tijd een beetje aan het proberen hoe het werkt, dat filmen en vooral het editen daarna. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nog best spannend vind om mezelf te filmen en zo te delen. Daarbij vind ik het editen best lastig, al is het onwijs leuk om te doen en ze zeggen altijd: oefening baart kunst. Dus laten we daar maar vanuit gaan. Nu ben ik niet van plan om mijn leven te gaan vloggen, wat enkele van jullie al wel vroegen, maar aan de andere kant: zeg nooit nooit. Nu is het eerst tijd om te gaan snoepen van deze zelf gemaakte marsepein. Bekijk de film hieronder of op mijn YouTube-kanaal! En belangrijk: vergeet je niet te abonneren.

[youtube=https://youtu.be/QslVarrN2-I&w=690&h=430]

Nodig:
Bereidingstijd: 10 minuten.
175 gram amandelen
2 el honing of agave siroop
warm water (2-3 tl)

Zet een keukenmachine klaar en doe daar de amandel in. Laat de amandelen draaien tot fijngemalen, op dat moment kun je de honing en laat het mengsel draaien tot het uit zichzelf een bal vormt. Mocht dit niet lukken na een paar minuten, voeg dan wat warm water toe. Begin met kleine hoeveelheden, anders wordt de marsepein te plakkerig.

Zodra het een bal heeft gevormd, haal je het uit de keukenmachine en wikkel je het in folie. Leg in de koelkast of gebruik gelijk in een recept.

5 reacties

  1. Yes! Leuk dat je een recept hebt zonder eiwit. Als je agavesiroop gebruikt, is dit een perfect veganistisch recept. Thanks for sharing! Je filmpje is ook echt leuk om te kijken, je hebt een fijne stem om naar te luisteren.

  2. Je bent ‘live’ zo anders dan ik dacht. Maar wat leuk! Jij….en het filmpje 😉
    Leuk ook zo’n simpel ‘recept’. Zo gedaan dus…

  3. Leuk om te zien hoe eenvoudig je marsepein kan maken. Maar, volgende keer beter je ringen afdoen. Daar kan zoveel vuil aanhangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *