Zelf maken: kaneelbroodjes

Vakantie geeft mij tijd om na te denken. Misschien is een portie vrije tijd een van de redenen waarom ik zo graag op vakantie ga, naast de nieuwe indrukken en nieuwe smaken die je tegen het lijf loopt. Tijd om na te denken, niks te doen, boeken te lezen en gewoon te ontspannen. Met zoveel nieuwe dingen die de afgelopen tijd op mijn pad zijn gekomen, merk ik dat ik keuzes moet gaan maken. Een nieuwe job, een nieuw bedrijfje en daarnaast mijn blog zijn samen heel wat uurtjes bij elkaar. Helaas bestaat een week nog steeds uit zeven dagen en iedere dag uit 24 uur, en soms is dat gewoon te weinig. Zo stapelen de to-do’s op en realiseer ik me al gauw: er moet iets veranderen.

Daarom heb ik besloten om iets minder actief te worden op Beginspiration. In juli nam ik al een maand ‘vrij’ en dat deed me goed. Het haalde de druk die ik op mezelf leg een weg en gaf me meer tijd om te gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, in plaats van meerdere keren per week iets te posten. Hoe de nieuwe vorm van Beginspiration er verder uit gaat zien weet ik nog niet precies, maar ik blijf hier met plezier schrijven en recepten delen. Het zorgt in ieder geval voor ontspanning en meer tijd om spontaan iets te koken, recepten uit kookboeken te maken en wie weet weer eens tijd te maken voor een nieuwe challenge. Zo zou ik best willen proberen om een maand geen boodschappen in de supermarkt te doen, en dus alleen locale producten te kunnen eten. Zo gaat een nieuwe wereld open en het lijkt mij een geweldige manier om te ontdekken hoeveel leuks en lekkers er in mijn omgeving te bieden heeft.

Maar nu eerst deze super snelle kaneelbroodjes, of zijn het koffiebroodjes.. Wat is nu precies het verschil? Ik vraag het me nog steeds af. Mocht een van jullie het antwoord weten; ik ben onwijs benieuwd. Voor dit recept gebruikte ik een laatste restje bladerdeeg uit de koelkast. Voor de vakantie probeer ik mijn koelkast zoveel mogelijk leeg te eten en bladerdeeg werkt stiekem in dit recept best goed. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een deeg te maken, maar dat kost iets meer tijd. Ondertussen kunnen jullie smikkelen van deze simpele kaneelbroodjes. Perfect voor bij de zondagse brunch, bij onverwacht bezoek of gewoon wanneer je trek hebt in iets lekkers.

Nodig voor 10 stuks:
Bereidingstijd: 35 minuten
250 gram bladerdeeg
30 gram roomboter/geurloze kokosolie
60 gram rozijnen
30 gram kokosbloesemsuiker
2 tl kaneel

Extra (glazuur):
1 el warm water
2-3 el poedersuiker
1 el crème fraiche

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal een bakplaat uit de oven en bedek deze met bakpapier.

Smelt de boter (of kokosolie) in een klein pannetje en roer hierdoor de suiker en kaneel. Rol de bladerdeeg uit op het bakpapier. Verdeel het boter-kaneel mengsel over de hele rol bladerdeeg, bestrooi met de rozijnen en rol deze op zodat er een lange ‘worst’ ontstaat.

Snijd de ‘worst’ nu in plakken van ongeveer 3 cm dikte. Verdeel deze over het bakpapier, met het snijvlak naar boven. Bestrooi eventueel met wat extra suiker, al heb ik dit niet gedaan, en dat ging prima. Plaats de kaneelbroodjes in het midden van de oven. Bak voor ongeveer 25-30 minuten, tot de broodjes mooi goudbruin en gaar zijn geworden. Laat afkoelen op de bakplaat.

Ondertussen kun je aan de slag met de glazuur. Mix hiervoor de poedersuiker met water tot alle suiker is opgelost. Voeg vervolgens wat crème fraîche of yoghurt aan toe, meng goed en je glazuur is klaar. Decoreer de kaneelbroodjes met het glazuur, gewoon simpelweg met een lepel over de broodjes te druppelen en eventueel te smeren. Serveer gelijk, of bewaar afgesloten. Vers zijn ze echter het allerlekkerste.

7 reacties

  1. Ziet er lekker uit! Is trouwens het verschil tussen kaneelbroodjes en koffiebroodjes niet dat koffiebroodjes gemaakt worden met banketbakkersroom? Uiteindelijk is dit een recept waar je oneindig mee kunt varieren…

    1. Dat zou inderdaad best kunnen. De grap is dat beide recepten een beetje door elkaar worden gebruikt; zelfs in bak-kookboeken. 🙂

  2. Goed dat je je grenzen bewaakt en er daarmee er hopelijk voor zorgt dat je in alles plezier behoudt! En de broodjes klinken heerlijk.. ‘helaas’ tot eind december geen keuken en oven tot mijn beschikking (zijn op reis), maar sounds good! 🙂

    1. Hi Elize, dank voor je berichtje. 😀 Het is nog steeds een super toffe ervaring om te bloggen en alles wat ik erin meemaak, maar soms heb je gewoon tijd te kort om alles perfect te doen. 🙂 Wauw, wat ga je heerlijk lang op reis. Waar ga je allemaal naar toe? Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *