Zelf maken: kaaskoekjes

Ik had gisteren een mega productieve dag. Met als resultaat dat er de komende tijd heel veel nieuwe blogs online komen. Zoals jullie kunnen zien is het de laatste tijd een stuk rustiger op mijn blog en probeer ik alleen elke maandag braaf iets online te zetten. De oplettende lezer weet nu gelijk dat ik dit afgelopen maandag ben vergeten, maar ik maak het nu goed met deze kaaskoekjes. Echtwaar.

De laatste tijd ben ik druk geweest met andere dingen, waardoor het bloggen er een beetje bij in schiet. Soms denk ik terug aan de dagen dat ik alleen maar in de keuken stond en heel veel blogs schreef, maar ik weet inmiddels uit ervaring dat de variatie mijn werk zoveel leuker maakt. Ik doe nu de public relations en social voor een aantal hele toffe food merken, geef workshops over gezond eten, maak recepten voor anderen, schrijf stukjes over eten (voor anderen) en dan heb ik ook nog mijn blog. Alles bij elkaar is mijn werk. Soms moet ik mezelf echt even knijpen en stilstaan bij het moment, want dan realiseer ik mij weer eventjes wat een geluksvogel ik ben. Ik ben de hele dag bezig met eten en ik zou niets liever willen.

Door mijn werk heb ik ook veel lieve foodblog vriendinnetjes erbij gekregen. Je begrijpt hoe gezellig dit is, want wij houden allemaal van lekker eten. En een daarvan is Brenda, zij is ook een meisje uit West-Friesland en dat schept een band. Naast haar blog heeft ze nu ook een boek gemaakt, vol met snelle klassiekers met een twist (ook gelijk de titel van het boek). Denk aan hutspot tot risotto, en van cheesecake tot paella, maar dan met een snelle twist. De recepten van Brenda zijn niet te moeilijk, er zijn geen lange lijstjes met ingrediënten, maar gerechten die je juist doordeweeks gemakkelijk op tafel zet. Het boek is ingedeeld in handige hoofdstukken zoals soep, salades, hartige taarten, ovenschotels, vis, vlees en vega, toetjes en taarten. En wat helemaal handig is, is dat onder de titel gelijk het lijstje met de recepten staat zodat je gemakkelijk kunt kiezen waar je zin in hebt. Ook als je weinig tijd hebt om te koken, heeft Brenda een paar slimme oplossingen, waardoor je avondmaaltje net iets sneller klaar is. Een heel handig boek dus, vooral als je het lastig vindt om te bedenken wat je moet eten en geen zin hebt om lang in de keuken te staan.

Tijdens het bladeren kwam ik het recept voor deze kaaskoekjes tegen, of beter gezegd: kaasvlinders. Nu weten jullie dit misschien niet, maar stiekem ben ik een redelijke kaaskoekjes (of stengels) monster. Lekker met een glas wijn, of gewoon als snack. Toen ik dit recept zag, wist ik het gelijk: deze kaaskoekjes moet ik maken, en deel ik het recept graag met jullie. Om van jullie net zulke kaaskoekmonstertjes te maken als ik, en met deze heerlijke koekjes gaat dat vast lukken.

Kaaskoekjes Snelle Klassiekers met een twist

Nodig voor ± 25 stuks:
Geïnspireerd door het recept uit Snelle Klassiekers met een twist.
Bereidingstijd: 30 minuten, waarvan 15-20 minuten in de oven.
100 gram geraspte oude kaas (of andere pittige kaas naar keuze)
1 tl verse rozemarijn, fijn gehakt
1 rol vers (en hartig) bladerdeeg
1 losgeklopt ei
zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.

Meng de geraspte kaas met de fijngehakte rozemarijn, voeg eventueel naar smaak een beetje peper en snufje zout toe. De kaas is ook zout, dus gebruik niet te veel. Rol de bladerdeeg uit, bestrijk met het losgeklopte ei, strooi met het kaas-rozemarijn mengsel erover en verdeel dit gelijkmatig. Rol de lange lange kanten tot het midden naar binnen, zodat ze tegen elkaar aan liggen. Bestrijk de bovenkant met het eimengsel.

Snijd de rol bladerdeeg in dunne plakken van 1/2 centimeter. Het is niet erg als er gaatjes ontstaan, of als je denkt dat het koekje ’te plat’ is geworden door het snijden. Dat trekt straks bij in de oven, geloof mij, ze worden echt weer mooi. Leg op de bakplaat met een klein beetje ruimte tussen elk koekje, zodat ze niet tegen elkaar aan bakken. Bak de kaasvlinders voor ongeveer 15-20 minuten in de oven tot goudbruin en gaar.

Laat de kaaskoekjes na het bakken iets afkoelen. Lauwwarm en vers zijn ze het lekkerste. Maar als je ze wil bewaren, moet je de kaaskoekjes eerst goed laten afkoelen en vervolgens verplaatsen in een afgesloten bakje of blik. Ze zijn ongeveer drie dagen houdbaar, maar waarschijnlijk al veel eerder op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *