Zelf maken: ingemaakte citroen

Nog net voordat de zomer begint, is het gelukt om een nieuwe portie ingemaakte citroen te maken. Het is een simpel klusje waar je nog een hele tijd plezier van hebt. Vooral in de zomer gebruik ik deze smaakbommetjes super veel. Het geeft alle gerechten een instant boost aan zonneschijn en zomerse smaken. In de Arabische keuken zijn deze ingemaakte citroenen, oftewel gekonfijte citroenen, een essentieel ingrediënt en worden in veel gerechten gebruikt. Door ze minstens een maand te konfijten, worden de schilletjes zacht en komt er een heerlijke smaak naar voren. Doordat je de citroenen konfijt, blijft het lang goed en kun je het een lange tijd gebruiken.

Naast deze klassieke smaken, kun je je eigen variant maken. Zo kun je de citroenen vervangen voor andere citrusvruchten, of je kunt extra smaken toevoegen, zoals een snuf chilipeper of voeg een scheutje oranjebloesemwater erbij (het handigste is om dit pas na een paar weken toe te voegen).

Nu denk je misschien, wat moet ik met al die citroenen doen? Je kunt ingemaakte citroen erg lang bewaren, dus dat is fijn. Ze worden veel gebruikt in een tajine; snijd daarvoor de schil in reepjes en laat ze op het laatst nog even meetrekken met de stoofschotel. Verwerk het in een lekkere salade, het is heerlijk door een couscous- of bulgur salade, maar ook een groene salade met spinazie, gegrilde aubergine, feta en noten. Het is heerlijk bij vette vis, zoals zalm, bijvoorbeeld wanneer je het meegaard in de oven. Maar ook bij gegrild (lams)vlees smaakt het heerlijk; vooral in combinatie met verse kruiden, knoflook en olijfolie.

Nu nog even geduld. Helaas kun je er niet gelijk mee aan de slag, maar moet je dit potje zo’n 4 weken laten staan voordat je ermee aan de slag kunt. Ik kan niet wachten.

Nodig voor 1 ruime pot:
5-6 citroenen
grof zeezout
1 afsluitbare en passende (weck)pot

Steriliseer allereerst de (weck)pot in een ruime pan met kokend water. Giet af, laat iets uitdampen. Snijd ondertussen de citroenen in parten. Leg 2 tl grof zeezout op de bodem van de weckpot, doe daar een laagje citroenen op en vervolgens weer wat zeezout. Ga zo door en druk de citroenen af en toe goed aan. Het is belangrijk dat de pot helemaal vol wordt en de citroenen moeten er goed in gedrukt en echt klem zitten. Draai de deksel erop, of doe de weckpot dicht. Bewaar koel en donker voor een paar weken, ongeveer 3-4 weken tot de citroenen klaar zijn voor gebruik.

Menusuggestie: ingemaakte citroen + simpele couscous salade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *