Zelf maken: honeycomb

Honeycomb

Honeycomb, honingraad of hokey pokey, er zijn verschillende namen voor deze ‘candy with a crunch’. De eerste keer dat ik honeycomb maakte en at, was dankzij het recept van Nigella Lawson. Mijn eerste gedachte: hoe moeilijk kan het zijn? Je hebt maar drie ingrediënten nodig en het kost misschien 10 minuutjes. Ik maakte het recept van Nigella en mislukte compleet, helaas. Het lastigste deel is de karamel, want die moet precies goed op temperatuur (145-150 graden) zijn voordat je de baking soda erbij doet en het letterlijk ontploft. Je stort het dan snel op een stuk bakpapier en klaar is kees.

Als je een suikerthermometer in huis hebt, dan raad ik je zeker aan om deze te gebruiken. Misschien zou ik je zelfs adviseren om er eentje te kopen. Al moet ik deze tip misschien eerst zelf toepassen. Ik heb ongeveer alle apparatuur die je kunt bedenken in huis, maar een suikerthermometer ontbreekt nog in mijn repertoire en dus maak ik karamel uit de losse pols. Na vier pogingen was het perfect, eindelijk. Eenmaal afgekoeld kun je de honeycomb in pure chocolade dopen. Dat smaakt niet alleen goed, maar je kunt het zo nog langer bewaren. Het vocht in de lucht zorgt dat de honeycomb een beetje plakkerig wordt, en dat is zonde natuurlijk.

Nodig
120 gram suiker
2 el golden syrup (of honing)
1 ruime tl baking soda

Zet een ovenplaat klaar met daarom een stuk bakpapier. Doe de suiker en golden syrup in een pannetje met dikke bodem, roer door en zet op het vuur. Laat de suiker smelten (belangrijk is dat je nu niet meer roert, alleen maar met de pan draait) tot het pruttelt en de karamel kleur. Let op de karamel is nu heel heet, dus doe voorzichtig. Doe de baking soda bij de karamel, roer snel door met een garde en stort op het bakpapier. Laat volledig afkoelen en breek in brokken. Bewaar in een afgesloten bak. Honeycomb vind ik het allerlekkerste op vanille ijs, als decoratie op taart of gewoon zo.

Tip: aangekoekte karamel in de pan? Vul je pan met water, een klein beetje afwasmiddel en zet opnieuw op het vuur. Je kunt je garde er ook in doen. Laat koken, zodat de karamel los komt, en krab eventuele vaste stukjes een beetje los. Giet het water uit de pan en was deze af, en je pan is weer als nieuw.

2 reacties

  1. Hokey pokey was een van mijn favoriete snoepdingen als een kind, en ik maak het nog weleens. Hoewel ik gewoon uit de losse hand wat suiker in een pan gooi, scheutje azijn erbij (reageert met natriumbicarbonaat), even roeren voor je het op het vuur zet, suiker verhitten tot het verkleurt, van het vuur af wat zuiveringszout (of andere versie van NaHCO³ erbij, zoals baking soda), rap roeren en uitstorten.
    Vooral de suiker niet te bruin laten worden, je zuiveringszout doseren anders smaakt het goor, en na de toevoeging daarvan niet lang roeren, want dan roer je alle bellen er weer uit. En neem een ruime pan – de suiker ontploft echt 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *