Zelf maken: het perfecte hamburger broodjes

De laatste tijd zijn Vriendje en ik een beetje in de ban van (vegetarische) burgers! Wanneer mogelijk wordt de burger uitgeprobeerd. Het is ondertussen een echte zoektocht geworden naar de perfecte burger en daarbij hoort de perfecte hamburger broodjes. En ondertussen hebben we er al een hele bups geprobeerd, van ‘geweldig-lekker-ik-wil-morgen-terug’ tot iets mindere kwaliteit ;). Om er een paar op te noemen: Troost (yum), Frits (lekker), The Butcher (tegenvaller), de Biertuin (een van de eerste) en: Wild van Wild op de Parade (geweldig lekker; best so far!).

De perfecte burger begint voor mij bij goede hamburger broodjes, want daar kan al zoveel mis gaan. Daartussen een goede burger, met veel lekkere toppings en voldoende saus. Persoonlijk vind ik het zo jammer wanneer er te weinig, of te veel, saus een burger zit zit.. Dat kan de burger voor mij jammerlijk verpesten. Verder zijn de toppings natuurlijk van belang; van klassiek tot crazy. Al blijven de goed gemaakte klassiekers hier favoriet; die hebben namelijk geen opsmuk nodig.

En nee, de beste burger maak ik niet zelf… Net als de beste pizza overigens! Maar toch vind ik het leuk om zelf aan de slag te gaan, inclusief de zelf gemaakte hamburger broodjes. Moeilijk? Nee, eigenlijk totaal niet.. Je hebt alleen wat tijd nodig in verband met het rijzen van het deeg. Het bakken in de koekenpan maakt het hamburgerbroodje af, maar zorg wel dat je de afzuigkap op maximaal zet. Geloof mij; dit is het meer dan waard! Ondertussen kun je de burgers maken, de toppings snijden, een lekker drankje erbij maken, mayonaise kloppen etc en na een paar uurtjes klussen in de keuken, aan de slag met jouw favoriete hamburger.

Nodig voor 4 broodjes:
Bereidingstijd:
8 gram gist
1 tl suiker
120 ml lauwwarm water
200 gram meel naar keuze
snuf zeezout
1 tl (kokos) olie

Los suiker op in warm water en roer de gist erdoor. Doe 2/3 van het meel in een ruime kom, voeg het gist-water erbij samen met een ruime snuf zout en de (kokos)olie. Roer door met een vork tot een net samenhangend deeg en kneed met je handen tot een samenhangend deeg. Als het te plakkerig is, kun je het beste meer meel toevoegen. Te droog? Dan een beetje water. Kneed tot een mooi samenhangend en zacht deeg en na 5-7 minuten voel je deze van structuur veranderen.

Leg het deeg in een geoliede kom, en laat voor ongeveer een uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld. Rol vervolgens uit op een werkplek tot ongeveer 1 cm dik. Steek hier rondjes, van ongeveer een doorstede van 8 cm, uit. Je kunt ongeveer 4 broodjes uit deze hoeveelheid kunnen halen. Bedek de broodjes nogmaals en laat voor 30 minuten rijzen.

Verwarm een ruime koekenpan met dikke bodem en bak hierin de broodjes, zonder olie, voor 5 minuten aan elke kant. Voor een nog mooier effect, kun je de pan het beste afdekken.

5 reacties

  1. Hoi Ianna,
    Vandaag de broodjes gemaakt, maar na de eerste keer rijzen en uitsteken, rezen ze geen tweede keer. ook niet tijdens het bakken. Ik heb je recept 99,9% gevolgd (ik heb een mengsel van patentbloem, boekweit en roggemeel gebruikt). Kan het aan het meel liggen?

    1. Hi Irene, Met bakken kan het inderdaad aan verschillende dingen liggen, dat is lastig om zo in te schatten. Ik kan me best voorstellen dat het aan het mengsel ligt, en dat het meer rijsmiddel of simpelweg tijd nodig heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *