Zelf maken: gevulde speculaas

Ik blijf nog even in de Sinterklaas-sferen en wel met gevulde speculaas. Deze gevulde speculaas heb ik nu een paar keer gemaakt. Niet omdat het de eerste keer zo’n succes was, maar juist omdat het recept compleet mislukte. Te weinig smaak (waar is de speculaas smaak?!), te kort in de oven en geen knapperige amandelen erboven op. Eigenlijk ging alles wat mis kon gaan, ook echt mis. Ja, dat gebeurt hier ook, maak je geen zorgen. Dat hoort bij het koken en nieuwe dingen uitproberen. Je streeft misschien naar perfectie, maar dat betekent niet dat het de eerste keer al gelijk lukt. Niet elk recept wat online komt, is zomaar ontstaan. Soms maak ik een recept vijf keer voordat ik het hier plaats. En het gebeurt mij zelfs dat ik een jaar na het publiceren iets aan het recept verander omdat ik een nieuwe smaak eraan toevoeg of ik merk dat er een foutje in het receptuur is geslopen. Eh, ja dat  gebeurt ook. Maar na veel uitproberen, testen en proeven kom je tot een resultaat waar je stiekem best trots op bent.

Vandaag is dit een knapperige koek, amandelspijs in het midden en hier en daar een amandel op de koek. Nu kun je talloze varianten en ingrediënten gebruiken, denk kokosolie in plaats van roomboter, of het soort meel dat jij het lekkerste vindt of nu net in huis hebt. Ik maakte deze met de helft volkorenmeel en de andere helft reguliere meel. Dat vind ik persoonlijk het lekkerste, maar verander het naar je eigen smaak.

Na het recept voor chocolade kruidnoten, nog meer pepernoten en zelf gemaakte marsepein, ben ik heel benieuwd: heb jij nog een Sinterklaasrecept dat je graag zou willen terugzien op Beginspiration? Ja! Laat hieronder, of op Facebook, een berichtje achter met jouw suggestie en wie weet verschijnt het recept binnenkort online.

zelf maken: gevulde speculaas Sinterklaas

Nodig voor 10-12 stukken:
Vulling

250 gram amandelen
4 el honing
1 el citroensap
warm water (naar gevoel)

Speculaasdeeg
150 gram volkoren meel
150 regulier meel
75 gram suiker
25 gram speculaas/koek kruiden
½ tl baking soda
½ tl wijnsteenbakpoeder
150 gram roomboter, op kamertemperatuur of kokosolie
1 el citroensap
1 tl vanille extract
50 ml (plantaardige) melk

1 ei
handje amandelen

Maal de amandelen in de keukenmachine. Voeg de honing op het laatste toe, samen met de citroensap en eventueel een paar tl heet water. Draai tot een mooie amandelspijs.

Doe alle droge ingrediënten voor de gevulde speculaas in een kom en roer dit door kort elkaar. Doe de boter erbij en kneed dit erdoor. Voeg de vloeibare ingrediënten, behalve het ei, erbij en kneed verder tot een mooi, glad deeg. Leg het deeg voor minimaal 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een vorm in; ik gebruikte een brownieblik. Haal het deeg en spijs uit de koelkast. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken.

Bestrooi je keukenblad met wat meel, en rol het eerste stuk deeg uit tot een mooi plat en vierkant stuk. Leg het eerste stuk in het ingevette blik en verdeel de amandelspijs erover. Rol nu het tweede stuk deeg uit, op dezelfde manier als de eerste en leg dit over het spijs heen. Druk de hoekjes eventueel wat aan.

Mix het ei in een klein kommetje, bestrijk de bovenkant van de gevulde speculaas ermee en garneer de bovenkant met hele amandelen. Bestrijk, vooral de amandelen, nogmaals met het ei. Zet de gevulde speculaas in het midden van de oven en bak voor 30-35 minuten tot lichtbruin en gebakken. Haal uit de oven, laat voor vijf minuten afkoelen in het blik, om vervolgens volledig te laten afkoelen buiten de vorm en op een rekje.

Vers is het allerlekkerste, anders ongeveer 2-3 dagen houdbaar wanneer bewaard in een luchtdichte trommel.

 

8 reacties

    1. Hi Petra. Bedankt voor je berichtje. Ik zou het ei dan achterwege laten, want ik weet niet of je met no-egg hetzelfde effect creëert. succes.

    1. Hi Rianne, ik heb acacia honing gebruikt. Al denk ik niet dat het veel uitmaakt welke honing je gebruikt. Zou alleen geen rauwe honing gebruiken, want de voordelen van deze vrij prijzige honing gaan verloren bij het bakken. Ik ben benieuwd wat je van het recept vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *