Zelf maken: gehaktballen

Allereerst, wat was het een spannende strijd met al jullie berichtjes op Facebook. Zo leuk om te zien. Nu gingen de gehaktballen gelijk op met de zelf gemaakte gnocchi, dus heb ik besloten de beide recepten met jullie te delen. Gewoon omdat het kan, toch? Het is echt weer voor stamppot met home made gehaktballen, dus deze komen als eerste aan bod. Dit weekend lijkt het niet beter te worden qua weer, dus ik ben heel nieuwsgierig of jullie het recept gaan maken en natuurlijk wat jullie ervan vinden. Mocht je een foto maken terwijl je aan het kokerellen bent, laat deze dan, als je dat leuk vindt, met een berichtje achter op Facebook of Instagram. Vermeld @beginspiration erin, dan kan ik met jullie mee kijken. Ik vind het zooo leuk om jullie resultaten te zien. 😀

De eerste week na Ecuador is voorbij gevlogen en dat kwam niet eens door de jetlag. Waarschijnlijk omdat de week gevuld was met zoveel leuke dingen en gezellige plannen, ging de tijd gewoon extra snel. Zo mocht ik onder andere een paar super toffe workshops geven samen met S, maakte ik mij klaar voor mijn nieuwe job (volgende week!) en had ik eigenlijk weer tijd om de keuken in te duiken. Tijd voor soep en zelf bouillon maken, stamppot stampen, gehaktballen draaien, zelf gnocchi maken en meer. Doordat ik mijn dagen zo efficiënt mogelijk wilde invullen, dus eigenlijk 100 dingen in een dag wil proppen, vlogen de dagen voorbij. Opeens realiseer ik me dat het toch echt oktober is en vraag ik me af waar die zomermaanden zijn gebleven. En dat even los van het ijskoude en regenachtige weertje buiten..

De tijd gaat veel te snel en dus moet ik meer tijd vrij maken om (nog) meer lol te maken. Een mini challenge voor mezelf. Genieten van de kleine dingen. Blij zijn met de kou, de herfst en al het lekkere eten dat het met zich mee brengt. Verwarmende & vullende stamppotten, verse appeltjes van de boom (en dan uit de oven) en chocolade taartjes met duizend laagjes. Gewoon omdat het kan. En nog even genieten van deze periode voordat de Sint en Kerstman weer voor de deur staan.

Zelf gehaktballen maken

Nodig voor 8 stuks:
2 kleine sjalotten, fijngesneden
1 teentje knoflook
snuf chilivlokken
3 tomaten, in stukken gesneden
glas water
400 gram (runder)gehakt
2 tl verse tijm
1 el fijngesneden platte peterselie
1 eidooier
4 el paneermeel, of gekruimeld brood
1 el roomboter
olijfolie
zout/peper
Zet een hoge pan op zacht vuur, met daarin een fijn gesneden sjalot. Bak tot zacht en glazig. Voeg ondertussen de knoflook en chilivlokken toe, en bak deze voor een paar minuten mee. Doe de tomaten erbij en bak deze aan op wat hoger vuur, zodat het vocht ontsnapt. Blus het geheel af met een goede scheut water, zodat het een iets waterige saus wordt. Zet een deksel erop en laat op middelvuur rustig pruttelen voor minimaal 15 minuten, of tot de tomaten zijn ingekookt en er een mooie saus onstaat. Roer af en toe door, en voeg een beetje water toe wanneer het te droog wordt.
Maak kruimels van het brood, of gebruik paneermeel. Voeg dit samen met het rundergehakt, de andere zeer fijngesneden sjalot, verse kruiden en de eierdooier in een grote kom. Breng verder op smaak met zout en voldoende peper. Kneed het gehakt goed door en vorm er ongeveer 8 gehaktballen van.
Zet vervolgens een koekenpan op het vuur, met daarin een goede klont roomboter, laat de boter warm worden en bak hierin de gehaktballen. De truc is om ze niet te veel te bewegen. Je ziet ze vanuit de onderkant gaar en steviger worden. Draai de ballen om zodat ze aan beide kanten gebruind zijn, maar niet te veel gegaard. Mocht je nog iets van rood vlees zien, dan kun je deze kant kort aanbraden.
Schep de gehaktballen bij de tomatensaus in de pan met deksel, zet het vuur laag. Voeg een scheutje water toe en laat de gehaktballen garen in de saus. Draai ze af en toe om, zodat ze mooi bedekt zijn met deze zoet-pittige tomatensaus. Na 20-30 minuten zijn ze gaar en klaar om gegeten te worden. De overgebleven ‘jus’ is heerlijk bij stamppot.
Menusuggestie: andijvie stamppot + zelf gemaakte gehaktballen + pittige mosterd
Vega optie voor bij stamppot: andijvie stamppot + zoet gebakken rode ui + blokjes oude kaas + cashewnoten

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *