Na alle enthousiaste reacties op Facebook moest ik dit recept voor zelf gebakken focaccia natuurlijk delen met jullie. Vanwege de Beginspiration budget challenge besloot ik aan de slag te gaan met zelf gemaakt brood, want dat is immers goedkoop en daarbij gewoon erg leuk om te doen. En, wat is er lekkerder dan vers, warm brood uit de oven? Daarbij vind ik brood bakken (net als taarten, overigens) onwijs ontspannend. Een beetje rommelen in de keuken, het kneden, het wachten op het brood (met een kopje thee bladerend door kookboeken voor nieuwe inspiratie), het stompen in het gerezen deeg (altijd een lekker gevoel)… Ondertussen kun je wat andere dingen doen, terwijl je weet dat je thuis een steeds mooier brood op je staat te wachten. Het kost wat tijd, dat is het enige ‘nadeel’, al mag je het eigenlijk geen nadeel noemen, maar gewoon iets wat erbij hoort. Bij het bakken van brood hoort gewoon de lui-igheid in huis, een beetje hangen en vooral naast het brood bakken niet te veel doen.
Uiteindelijk is focaccia heel simpel om zelf te maken en er kan maar weinig fout gaan. Het originele recept komt uit het kookboek Doordeweeks van Hugh Fearney Whittingstall; je weet wel die ook het toffe en vegetarische kookboek Veg! uitbracht. Al merkte ik tijdens het maken dat ik een aantal stappen net iets anders deed en dus heb ik dat opgenomen in onderstaand recept. Een succes, al zeg ik het zelf! Verder kun je eindeloos variëren met smaken, kruiden en meer. Van klassiek met kruiden als fijngesneden tijm, rozemarijn of oregano voor over (of door) het deeg, tot chili vlokken voor extra pit. Kneed wat zongedroogde tomaten, gegrilde paprika of (zwarte) olijven door het deeg, als het eenmaal gerezen is, voor een extra smaak en textuur door het deeg.
Gelukkig heb ik komend weekend wat vrije tijd, en dus kan ik na het succes van deze focaccia komend weekend aan de slag met een nieuw recept. Ik ben ondertussen alweer wat kookboeken en het internet aan het doorspitten voor nieuwe inspiratie. Al is er zoveel keuze dat ik het knap lastig vindt om een uit te kiezen, want home made ciabatta, olijfstengels, knoflookbrood, brood met cranberry’s en stilton, kerstbroodjes, zelf gebakken zuurdesem, of wat dacht je van chocolade croissants, klinken allemaal zo lekker. Keuzes, keuzes, keuzes….
Nodig voor 2 focaccia broden:
Bereidingstijd: 3 uur
500 gram broodmeel of bloem
10 gram fijn zeezout
2 el olijfolie
6 gram droge of instant gist
350 ml warm water
Voor eroverheen:
Olijfolie
2 tl grove zeezout
2 tl kruiden, bijvoorbeeld oregano
Doe de bloem, zout, olijfolie en het instant gist in een ruime mengkom, voeg hierbij het warme water en meng dit even dit door elkaar. Wanneer je droog gist gebruikt kun je deze het beste in het warme water laten oplossen en vervolgens bij de bloem mengsel voegen.
Kneed het tot een samenhangend deeg. Besmeer je werkplaats met een dunne laag olijfolie en stort hierop je deeg. Kneed het deeg nu tot het glad en zijdezacht is; dit duurt tussen de 5 en 15 minuten.
Vorm een balvan het deeg, leg deze in een licht met olie ingesmeerde kom en dek af met een schone theedoek. Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld, wat ongeveer 1 uur duurt. Stomp de lucht uit het deeg en laat het, als je de tijd hebt, het nogmaals rijzen tot het weer in volume verdubbeld is. Mocht je hier geen tijd voor hebben, laat de lucht dan in het deeg zitten en ga verder met de volgende stap.
Verwarm de oven voor op 230 graden. Haal alvast een bakplaat uit de oven en leg hier een vel pakpapier op. Snijd of trek voorzichtig het deeg in twee gelijke stukken. Maak hier twee langwerpige stroken van, met wat ruimte tussen de broden. Bedek met een theedoek en laat nogmaals rijzen voor ongeveer 20 minuten.
Als het deeg gerezen is, prik dan met je vingers in de hele bovenkant rijen met diepe kuilen in de focaccia. Besprenkel de bovenkant met wat olijfolie, en bestrooi met de kruiden en het zeezout. Zet voor 20-25 minuten in de oven. Draai de temperatuur naar beneden wanneer het brood te snel bruin wordt. Het brood is gaar wanneer deze mooi bruin is en wat hard is geworden (vooral aan de bovenkant). Als de onderkant nog iets zacht is, dan is dit geen probleem, maar het mooiste is als deze ook wat stevig is geworden en je erop kunt kloppen. Serveer lauw-warm, of koud.
Doordeweeks – Hugh Fearnley – Whittingstall
Becht’s Uitgevers
ISBN: 9789023014409
Prijs: €19,95
Bestellen!
Oh heerlijk! Ik vind brood maken ook altijd zo lekker zen!
Oh lekker, naar dit recept was ik heel benieuwd. Dit wil ik zeker een keer proberen maar ik wil liever geen tarwebloem gebruiken. Zou het ook lukken met speltbloem?
Dat denk ik wel, eventueel met iets meer gist. Ik zou het gewoon een keer uitproberen! Succes!