Zelf maken: crackers

Al een tijdje geleden plaatste ik een foto van mijn zelf gemaakte crackers op Instagram. Zelf crackers maken is heel simpel, dat moet ik eerlijk toegeven. Deze crackers maak je namelijk in een handomdraai. Ik gebruik verschillende soorten zaden en pitten in dit recept, net wat ik in huis heb, maar ik blijf vaak als basis sesamzaad, pompoen-, en zonnebloempitten gebruiken. Daarbij kun je alles doen wat jij lekker vindt, van hennepzaad tot gedroogde kruiden. In het recept staat speeltjes maar je kunt ook prima volkoren of een andere variant gebruiken. Ik heb verschillende varianten geprobeerd. In plaats van spelt meel gebruikte ik amandelmeel, wat lekker was maar waardoor ik een heel ander (en brozer) resultaat kreeg. Zo kun je zelf de ingrediënten aanpassen naar wat jij in huis hebt. Het lijkt mij ook een leuk idee om restjes groenten erin te verwerken, om zo een andere smaaksensatie te creëren. Wie weet voor een volgende keer, want zelf crackers maken dat blijf ik zeker doen.

Nodig voor 8-10 crackers:
50 gram havermout
120 gram speltmeel
10 el zaden en pitten naar keuze
4 el lijnzaad
2 el olijfolie
1 tl zeezout
130-150 ml lauwwarm water

Doe alle ingrediënten, behalve het water, in de een kom. Meng door elkaar en voeg steeds een scheutje water eraan toe tot het mengsel een deeg is geworden en deze een vaste samenstelling krijgt. Het kan een beetje plakkerig zijn, dat is geen probleem. Zet voor 5-10 minuten aan de kant.

Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden. Haal alvast de bakplaat uit de oven en pak twee stukken bakpapier. Leg het cracker mengsel tussen de twee stukken pakpapier en rol het zo dun mogelijk uit. Haal een stuk bakpapier eraf, snijd de crackers in de gewenste vorm en leg deze met bakpapier op de bakplaat. Zet in de oven en bak voor ongeveer 30-35 minuten of tot ze knapperig zijn.

15 reacties

 1. Hallo gaaf recept! Ik heb het meteen uitgeprobeerd, ze komen er alleen niet zo krokant uit :(. Heb je misschien een tip voor me?

  Groetjess

  1. Dat is gek! Misschien de oven iets hoger zetten of iets langer in de oven zetten? Elke oven is anders, dus daar kan een klein verschil in zitten. Succes!

   1. Ik denk het probleem te hebben gevonden !
    Wij hebben een veel kleinere oven en ik denk dat ik het dan beter kan verdelen in 2 porties ipv 1. Ga het morgen nog eens uitproberen.
    Nog bedankt!

  1. Hi Sandra, dank je wel voor je berichtje. Wat leuk dat je er kaascrackers van maakt. Ik zou de geraspte kaas (of een kaas mix) erbij doen, en kijken wat het resultaat is. Dus niet zozeer vervangen voor iets anders. Misschien iets minder water, om zo te kijken wat de structuur wordt. Heel benieuwd naar je kaascrackers en recept, dan ga ik ze ook maken.

 2. Eureka! De eerste diy-crackers die ik lekker vind en waar het recept helemaal van klopt. 🙂 ikzelf eet glutenvrij dus heb de spelt vervangen door glutenvrij havermeel en dus ook vrije havermout. Ze waren perfect! Heb ze veertig minuutjes in de oven gezet en hierdoor waren ze superkrokant! Ook een dag later nog erg lekker van gesmuld. Bedankt voor dit recept!

  1. Hi Ellen, wat leuk om te lezen. Dank je wel voor de complimenten en ik ben blij dat ze crackers zo in de smaak zijn gevallen. 🙂

 3. Ik eet ook glutenvrij en heb het recept gemaakt met maïsmeel en kikkererwtenmeel. En ik heb 1 tl gerookte paprikapoeder en een handje Parmezaanse kaas toegevoegd. Echt superlekker!

 4. Hoi, Heerlijk recept, maar hoe houd ik ze knapperig,
  Recht uit de oven zijn ze heerlijk, heb ze nog even in de oven gelaten na de baktijd, maar na paar uurtjes worden ze taai.
  Heb je een tip?

  1. Hi Gerda, bedankt voor je berichtje. Ht beste kun je ze buiten de oven laten afkoelen. Verder bewaar ik in een tupperware met deksel, daar doe ik ze in zodra ze afgekoeld zijn en dat gaat prima voor een paar dagen. Hopelijk heb je hier iets aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *