Zelf groentebouillon maken

Lieve lezers, hoeveel van jullie maakt zelf hun bouillon? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar.. Als ik het er met vriendinnen over heb, dan vinden zij dat altijd ‘zoveel werk’. Terwijl zelf bouillon maken is stiekem heel simpel. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet altijd tijd/zin heb om zelf aan de slag te gaan en gedurende de week gebruik ik ook graag een bouillon blokje of poedertje.Tenzij ik een voorraad aan homemade bouillon in de vriezer heb liggen, natuurlijk.

Zelf maak ik graag groentebouillon. Eigenlijk kun je voor groentebouillon al je restjes groenten gebruiken. Van bleekselderij en wortels tot tomaat, venkel en prei. Zelf vind ik het altijd heerlijk om wat paddenstoelen eraan toe te voegen, op een of andere manier geeft dit een wat ‘vleesachtige’ en krachtige smaak aan de bouillon. Een van mijn favoriete soepen is deze perfecte paddenstoelen soep, waarbij ik al menig vleesliefhebber heb kunnen overtuigen dat vegetarische bouillons heeeel lekker zijn!

Nodig voor ongeveer 1 liter:
2 wortels
2 stengels bleekselderij
2 uien
4 teentjes knoflook
2 tomaten
100 gram paddenstoelen (optioneel)
1 bouquet garni (bestaande uit: tijm, peterselie, kervel, laurier & evt het groen van een prei)
1/2 el grof zeezout, voeg later eventueel wat extra erbij
2 liter water

Schil de wortels, pel de uien en maak de rest van de groenten goed schoon. Snijd alle groenten in de stukjes van ± 2 cm. Het mag ook iets kleiner of groter, dat is geen probleem. Doe de groenten samen met het bosje kruiden, zout en water in een ruime pan.

Laat voor 30 min zachtjes koken (zonder deksel) en vervolgens nog voor 10-15 min intrekken van het vuur af. Giet het geheel door een zeef en bewaar als basis voor een soep. Je zelf gemaakte bouillon is klaar! Ontzettend lekker van smaak en simpel te bewaren in de vriezer.

 

11 reacties

 1. Oe, dit ga ik een keer proberen. Ik geloof zeker dat dit echt veel lekkerder is dan een bouillonblokje, maar ik heb het zelf dus nooit geprobeerd! Ben echt van plan om veel meer zelf te gaan maken. Ik gebruik al nooit zakjes, maar een bouillonblokje is natuurlijk ook niet nodig en ik weet zeker dat je het verschil proeft. Dat zeggen ze bij Masterchef ook altijd haha ;). Goed idee ook om het in te vriezen!

  1. Zeker doen! Het is echt super simpel, en je kunt prima restjes groenten ervoor gebruiken. Ik bewaar vaak bijv de groene delen van een prei, of kleine hoeveelheden groenten die ik over heb en deze doe ik in een zakje in de vriezer, perfect voor als basis van een bouillon. Succes! Laat je weten als je het gemaakt hebt? Ik ben erg nieuwsgierig wat je ervan vindt.

 2. Een tijd terug was ik begonnen met restjes groenten te verzamelen in de vriezer (broccoli stronken enz.), zodat ik zelf bouillon kon maken.
  Ik ben er maar mee gestopt toen ik een recept zag dat uren kostte: een paar uur laten staan en het vet er af halen enzovoorts.

  Dat vond ik toch allemaal iets te veel werk ;). Maar het valt dus best mee. Toch maar eens aan beginnen dus.

  1. Kan ik mij goed voorstellen! Ik ben zelf vooral fan van groentebouillon omdat het juist zo ontzettend simpel is. Mocht je nog tips nodig hebben of vragen over het recept wanneer je aan de slag gaat, let me know! Ik ben in ieder geval heel benieuwd naar het resultaat 😀

  1. Hi Donna, ik snap niet helemaal wat je bedoelt. De bouillon is al helemaal klaar voor gebruik, dus je hebt verder geen water meer nodig. Groetjes, Ianna

 3. Hoi!
  Gooi je het groenteprutje wat overblijft in het zeefje weg? Ja toch? Of gebruik je dat weer voor in de soep?
  Ik ga ook eens mijn groenterestjes opsparen om dit te maken. Ik vind bouillonblokjes veel te zout. En op deze manier kan mijn dochter van 7 maanden ook soep mee eten!

  Dank voor het delen!

  1. Meestal doe ik de groenten weg, vaak al restjes, want deze zijn helemaal stuk gekookt en de vitamines zijn eruit. Succes met het uitproberen! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt.

 4. Lijkt me heel leuk om een keer te proberen! Ik maak echt alles zelf, behalve dus bouillon. Ik gebruik stiekem altijd een bouillon blokje. Maar dan wel altijd biologisch of van Zonnatura!

 5. Hoi hoi,
  Als ik zelf bouillon maak word hij heel donker van kleur en smaakt meestal bitter.. Ik gebruik restjesgroente die ik in de vriezer bewaar. Ik gebruik wel uienschillen, want ik had dat ergens eens gezien. Vandaar de kleur, maar ook de bittere smaak?

  1. Hi Maartje, dank je wel voor je berichtje en ik vind het lastig om zo te bepalen waar het aan ligt. Misschien heb je het te lang laten trekken/koken? Dat geeft de bouillon natuurlijk een intensere of misschien iets bittere smaak. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *