Zelf ghee maken

Ghee

Het Indiase ghee (of is het: ghi?) had ik al vaker in de bio winkel zien liggen, maar stiekem nog nooit gebruikt. Op een of andere manier koos ik altijd voor de olijfolie of kokosolie, aangezien ik dacht dat dit gezonder was. Maar wat blijkt, dat is helemaal niet waar! De eiwitten worden uit de boter gehaald, waardoor het bij verhitting niet meer bruin wordt. Op deze manier kan het, net als bij kokosolie, veel beter tegen hoge tempraturen. In India gebruiken ze dit goudgele goedje al jaren (zeg zo’n 5000!), wat zorgt voor een lager cholesterol en daarbij goed is voor je huid en darmen. Daarbij is het super handig wanneer je een brandwondje hebt, bijvoorbeeld wanneer je jezelf (alweer) aan een pan of hete ovenschaal hebt gebrand.

Dus, toen ik afgelopen week langs de schappen liep, zag ik de ghee weer op zijn vertrouwde plek staan. Ik had de pot bijna in mijn winkelmandje gestopt toen mijn oog op het prijskaartje viel… 10 euro! Tikkeltje prijzig voor een pakje gesmolten boter, als je het mij vraagt. Dus besloot ik de pot ghee terug te zetten en daarvoor in de plaats een pakje bio grasboter mee te nemen. Tijd om zelf aan de slag te gaan.. En hieronder vind je het recept!

Nodig voor 1 portie:
1 pakje, 250 gram, (ongezouten!!) bio roomboter
Een mooie pan, met dikke bodem, waar het pakje boter in past

Leg het pakje boter, eventueel in kleine blokjes, in de pan en verwarm deze op laag vuur. Laat de boter smelten tot het gaat bubbelen. Doordat het water verdampt begint het ook een beetje te spetteren.

Als het goed is beginnen na een tijdje de melkdeeltjes (een soort wit schuim) zich van de rest van de boter te scheiden, en deze kun je met een lepel eraf scheppen. Na ongeveer 20 minuten is de ghee klaar, of wanneer het goudkleurig is geworden en je huis begint te ruiken naar croissantjes (zei een vriendinnetje die ons huis binnen kwam). Haal de pan van het vuur en filter de ghee door een fijne kaasdoek in een zeef of zoals ik een koffiefilter (zo’n ouderwetse).

Bewaar de ghee in een afgesloten en gesteriliseerde (jam)pot in de koelkast en zo blijft deze (als het goed is) een jaar lang houdbaar. Easy peasy!

Om het nog makkelijker te maken, zie onderstaande foto’s:
Boter voor Ghee

Boter smelten

Gesmolten boter

Lagen van ghee

12 reacties

 1. Wat grappig! Nooit gedacht dat je het zo gemakkelijk zelf kon maken. Ik ken ghee al heel lang, maar gebruik het net als jou niet. Wij gebruiken olijfolie ofwel roomboter.

 2. Wat geweldig. Wij gebruiken het wel maar zijn er heel zuinig op omdat het zo verschrikkelijk duur is. Nu ik zie hoe je het maakt gaan we dit zeker zelf proberen. Dit gaat nogal wat geld schelen

 3. hey! Topidee, ben net meteen aan de slag gegaan.. 🙂 maar.. Hoe krijg je het door de koffiefilter? Het staat nu al een tijdje, maar volgens mij staat het gewoon stil.. Heb je hier misschien nog een tip voor? 🙂

  1. Wat gek! Misschien ligt het aan de koffiefilter? Of eventueel even je zakje optillen, komt er dan iets uit? Anders proberen met een kaasdoek, of een panty? Succes! Hopelijk is het ondertussen al gelukt 🙂

 4. Wat je nu maakt is beurre noisette. Ook lekker, maar geen ghee. Ghee is gefermenteerde yakboter met een heel specifieke smaak waar je van moet houden. Het lijkt qua smaak niet op beurre noisette.

  1. Beste Joost,
   Bij beurre noisette scheid je de eiwitten toch niet van de rest af? Of heb ik dat verkeerd in mijn hoofd zitten?

 5. Hoi Ianna,

  Wat een leuke blog heb jij. Ik ga je zeker volgen. Ik gebruik al wel meer om in te bakken en om mee te koken. Het geeft het eten zo’n heerlijke smaak. Een klontje Ghee in rijstkoker bij de rijst met een bouillonblokje maakt ook geweldig smakende rijst. Wat fijn dat je hier uitlegt hoe het zelf te maken. Ik dat zeker ook eens proberen.

  Bedankt voor dit recept.

  Groetjes
  Alesig

  1. Hi Jantien, dat denk ik wel. Ik heb het eigenlijk nog nooit geprobeerd, aangezien ik het vooral gebruik om te bakken.

 6. Ik maak al meerdere jaren zelf ghee van ongezouten roomboter, koop 4 pakjes dan kan ik weer een tijd mee vooruit, je kan het overal voor gebruiken zelfs frituren, als je het goed doet blijft er niet”s anders over dan heldere zeg maar ‘boterolie, wel altijd een lepel in de pan laten staan, want anders krijg je een soort van implosie en dat is zonde 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *