Wortelsap

Wortelsap

Sinds mijn “nieuwe” slowjuicer een vast plekje heeft gekregen in mijn keuken, ben ik druk bezig met het experimenteren met leuke sapjes. Natuurlijk zijn er in de supermarkt genoeg groenten en fruit sappen te koop, maar helaas zijn deze niet zo gezond. Daar zijn vaak onnodig veel ingrediënten aan toegevoegd en daarbij worden de sappen vaak verhit en gefilterd (om het langer te kunnen bewaren), waardoor de vitamines en minderalen verloren gaan. Mijn advies: ga zelf aan de slag met gezonde sapjes. Helemaal niet moeilijk en daarbij weet je precies wat je in je sapje stopt. Zo kun je het naar eigen smaak en wensen aanpassen!

Vandaag wil ik het wortelsapje in de spotlight zetten. Het immers erg makkelijk om te maken en daarbij erg gezond. Wortels bevatten immers veel betacaroteen, wat erg goed is voor je spijsvertering, immuunsysteem en je huid. Het schijnt dat je van wortel een nog mooier bruin tintje krijgt, wanneer je even in de zon gaat zitten. Verder bevatten wortels vitamine A, een vitamine die een zeer gunstig effect heeft op je ogen.

Nodig voor een zelf gemaakt wortelsapje (300ml):
1 sapmachine of slowjuicer

5 wortels, geborsteld
2 appels, klokhuis verwijderd
1 limoen, geschild
1 duimpje gember, geschild

Snij alles in stukken zodat het in de sap machine past. Volgorde maakt niet uit, al begin ik meestal met de wortels. Snij eventueel in kleinere stukken, zodat de machine ze beter kan verwerken. Drink gelijk op, of zet een half uurtje in een luchtdichte verpakking om te koelen.

Drink zo gauw mogelijk, anders gaan de voedingsstoffen alsnog verloren en dat is natuurlijk zonde.

7 reacties

  1. Ik drink al meer dan 20 jaar vrijwel dagelijks wortelsap. (Wel gewoon uit pak, dus iets minder gezond.) Vroeger had ik echt een spierwitte huid. Voor de meeste mensen die ik nu ken onvoorstelbaar. Niet dat ik bruin ben, maar het heeft me wel degelijk kleur gegeven. Prettige “bijwerking” schijnt ook te zijn dat muggen je niet lusten. Dat heeft mijn natuurarts me verteld. Laatste muggenbeet was inderdaad wel jaren geleden (toen ik wellicht even wat minder fanatiek was met drinken).

  2. Leuk stuk. Ben zelf ook dol op wortelsap. En idd vooral met gember mmm. Mag ik vragen wat voor juicer je hebt? En wat het voordeel is van een juicer t.o.v. een blender? Ben nogal confuus over wat het beste apparaat zou zijn.. 🙂

    1. Dat klinkt inderdaad super lekker! Komende maand ga ik een maandje extra gezond eten, dus dan ga ik dit sapje zeker uitproberen. Over de spinazie, wat is voor jou weinig? het klopt inderdaad dat er minder sap uit komt dan uit een appel/wortel, maar alsnog moet er redelijk wat vocht uit komen. Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *