Witte bonen mash (van Nigella Lawson)

Vandaag ga ik Nigella Lawson ontmoeten! Het klinkt nog wat onrealistisch, maar eigenlijk vooral heel leuk. NIgella is natuurlijk bekend door haar vele kookboeken, kookprogramma’s etc. Nu is zij toevallig in Nederland voor een tv programma en ik mag bij de opnames aanwezig zijn; hoe tof is dat! Daarom deel ik vandaag dit recept met jullie, aangezien het afgeleid is van een recept van Nigella Lawson.

Wanneer ik zin heb in comfort food, maak ik vaak aardappelpuree. Soms zijn er echter momenten dat ik geen zin heb om te koken en dan maak ik dit. Het is een stuk simpeler (en zelfs gezonder) dan de aardappelversie. Het grootste voordeel: het is binnen no-time klaar! En eerlijk gezegd, soms is er niks lekkerder dan witte bonen puree met wat knoflook, citroen en rozemarijn.

Waar is het lekker bij? Het combineert bij alles ongeveer; ik weet bijna niet waar ik moet beginnen.. Serveer het met gegrilde kip of lamsvlees, bijvoorbeeld gemarineerd met bosui, chili en zwarte olijven. Heerlijk met een simpele groene salade. Voor een vega versie: goed gebakken paddenstoelen met verse peterselie en zoet gegrilde cherrytomaatjes. Of rooster pompoen in de oven, met plakjes haloumi en salie. Heerlijk!

Nodig voor 2 personen:
2 blikjes witte bonen (± 480 gram), uitgelekt en afgespoeld
Ongeveer 30 ml olijfolie
1 teentje knoflook, door de pers of geraspt
1 takje rozemarijn
½ citroen, zowel de rasp als het sap
zout/(witte) peper (naar smaak)

Verwarm de olijfolie, geraspte knoflook, rasp van de ½ citroen en het takje rozemarijn in een steelpan. Zet op een laag vuur en laat de geurige olie warm worden. Voeg, in plaats van de rozemarijn, een snuf saffraan bij de olie voor een extra luxe touche.

Giet de blikjes witte bonen af, spoel ze af onder de kraan en laat het goed uitlekken. Verwijder het takje rozemarijn. Doe de bonen bij de olijfolie en ga te lijf met een pureestamper of eventueel vork. Proef, en breng voorzichtig op smaak met een zout en peper. Vaak wordt er namelijk aan ingeblikte witte bonen al zout toegevoegd. Laat even op het vuur staan om goed warm te worden en serveer.

5 reacties

  1. Het lijkt me veel gezonder dan aardappelpuree. Minder koolhydraten en suikers, ik ben alvast fan. Zou ik eens moeten proberen i.p.v. aardappelpuree.
    groetjes Julie

    1. Nee, het is gewoon een warm gerecht, net als aardappelpuree. Ik heb de receptuur wat aangepast zodat het hopelijk wat duidelijker is. Geef je me een seintje als je het gemaakt hebt? Heel benieuwd naar je resultaat en wat je ervan vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *