Witte asperge risotto met oesterzwam en amandel crunch

Wanneer de eerste witte asperges in de winkels liggen, of wanneer ik de eerste portie mee krijg van mijn schoonouders uit Limburg, is de lente echt begonnen. Op dat moment weet ik dat de dagen warmer en langer worden. Een heel fijn idee. Maar uiteindelijk woon ik gewoon in Nederland en dus ben je van het weer nooit helemaal zeker. Op de koudere lente dagen maak ik dan graag risotto. Je mag mij namelijk voor een goede risotto echt midden in de nacht wakker maken. Het eten, maar ook het koken, is een hele comforting bezigheid. Je blijft roeren in pan, steeds iets meer bouillon erbij en ondertussen is er een heerlijke geur die door je huis verspreidt. En als je eenmaal weet hoe je zo’n lekkere risotto maakt, dan kun je de ingrediënten erin inwisselen met de dingen die je in huis hebt. Er staan al een paar recepten online, waaronder deze met tomaat en mozzarella.

Het recept voor deze witte asperge risotto is geïnspireerd door C. Zij vertelde mij dat ze het kookvocht van de asperges gebruikt als basis in plaats van bouillon. Een superslim idee. Op deze manier smaakt de risotto simpelweg nog meer naar asperges. En het is een handige manier om al je restjes asperge en de schillen te gebruiken. No waste dus. Alleen asperges vond ik een beetje saai, en dus besloot ik er wat oesterzwammen (vanwege hun lichte paddenstoelen smaak), kervel (past goed bij witte asperges) en amandel crunch bij te maken. Dat laatste klinkt sjieker dan het eigenlijk is, maar de knapperigheid en citroen-amadel smaak van deze crunch maakt de risotto wel helemaal af.

Om zo’n ‘asperge bouillon’ te maken, kun je het beste de dag van te voren ook asperges eten. Totaal geen straf, vind ik. Kook de asperges zoals je dit normaal ook zou doen, maar bewaar alle schillen en houtige stukken die je normaal weg gooit. Gebruik verder niet te veel water, anders wordt de ‘bouillon’ te waterig van smaak. Uiteindelijk heb je ongeveer 500 ml nodig voor twee personen, voor vier personen kun je de hoeveelheid verdubbelen. Let er wel op dat je voldoende asperges gebruikt. In het overgebleven kookvocht, kook je de schillen en restjes asperges en nadat het 20 minuutjes heeft gekookt, haal je dit door een zeef en vang je de bouillon op. Doe deze bouillon opnieuw in de pan. De volgende dag kun je hier weer de asperges voor deze risotto in koken. Deze keer zonder schillen of andere restjes, en ik gebruikt dit gelijk als bouillon voor de risotto. Enjoy.

Witte asperge risotto

Nodig voor 2 personen:
Bereidingstijd: 35 minuten
olijfolie of boter
1 grote sjalot
1 teentje knoflook
± 150 gram risottorijst
1 glas witte wijn
± 500 ml aspergebouillon (of groentebouillon)
150 gram oesterzwammen
150 gram witte asperges
handje amandelschaafsel
1 el citroensap
klontje boter
50 gram parmezaanse kaas
3 el kervel
zout/peper

Schil de asperges en snijd in stukken van ongeveer 2 cm. Breng de aspergebouillon aan de kook (zie beschrijving hierboven) en kook hierin de stukjes asperge voor ongeveer 10 minuten of tot net gaar. Deze bouillon kun je gelijk gebruiken voor de risotto. Zodra de asperges klaar zijn, haal je ze uit de bouillon en zet aan de kant. Mocht je geen aspergebouillon hebben, dan kun je groentebouillon gebruiken.

Zet een pan met dikke bodem op het vuur. Snijd de sjalot fijn, en bak deze op zacht vuur in een scheut olijfolie tot glazig. Voeg de fijngesneden knoflook toe en bak voor een paar minuten mee. Doe de risotto rijst erbij, bak goed aan en blus af met de witte wijn. Gaar de risotto verder zoals vermeld op de verpakking. Voeg steeds nieuwe bouillon toe wanneer de risotto droog wordt en blijf met liefde de risotto doorroeren. Na ongeveer 25 minuten is de risotto gaar (al hangt dit af van de soort risotto die je gebruikt, dus lees de verpakking gaar).

Maak ondertussen de oesterzwammen schoon, en scheur of snijd in stukken. Bak met een klontje boter of olijfolie in een koekenpan, tot lichtbruin en gaar. Breng op smaak met zout en peper.

Zet een klein koekenpannetje op het vuur. Doe hierin een klont boter, doe het amandelschaafsel in de pan, zet op een zacht vuur en bak de amandel goudbruin. Zodra de risotto klaar is, voeg je een goede snuf zout en de citroensap erbij.

Zodra de risotto bijna klaar is, kun je een extra lepel bouillon toevoegen en de oesterzwammen en asperges erdoor roeren. Zet het vuur uit, leg een klontje boter op de risotto, doe de parmezaanse kaas erbij en een deksel op de pan. Laat zo staan voor een paar minuten. Roer door en serveer gelijk. Bestrooi met verse kervel en de amandelkruimel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *