Wildplukken met de mini-wildplukgids

Een paar zondagen geleden ging ik met de auto naar Utrecht om meer te leren over wildplukken. Viktor Stukker maakte namelijk samen met Joyce Bielderman en Atelier Oost een leuke mini-meeneemgids. In het gidsje vind je wilpluktips, recepten en natuurlijk een paar voorbeelden (met uitleg) om zelf te plukken en rapen. En zelf rapen, plukken en zoeken, is precies wat wij die zondag gingen doen.

Het thema van deze editie is de herfst. De herfst associeer ik gelijk met paddenstoelen en zelf paddenstoelen plukken staat al een tijdje op mijn food bucketlist. Je begrijpt natuurlijk dat ik niet kon wachten om aan de slag te gaan met mijn zelfgeplukte buit. Naast paddestoelen zijn er in de herfst ook veel eetbare kruiden en planten te vinden. Iets waar ik in eerste instantie helemaal niet aan dacht toen we begonnen met onze wandeling. Had ik al verteld dat ik echt niets van wildplukken weet? 🙂

Tijdens onze wandeling kwamen wij paddenstoelen, kruiden, knollen, wortels en zelfs (wilde) aardbeien tegen. Zo kwamen wij bijvoorbeeld Judasoor (zie foto boven) tegen. Deze paddenstoel is een goede vleesvervanger en kun je overigens ook gewoon bij de toko kopen. Verder plukten wij Robertskruid, dat zijn schattige roze bloemetjes die je kunt gebruiken om je salades en taarten op te leuken. Maar ook simpele dingen zoals paardenbloem blad, voor in een groene omelet, gezonde stamppot of salade. Let trouwens wel op dat je niet gaat plukken waar bijvoorbeeld honden los lopen of langs een drukke weg, vanwege vervuiling, en geloof mij dan smaakt die salade gelijk een stuk minder lekker.

Elke keer als we stil stonden, vertelde Victor met veel enthousiasme over de plant, hoe het smaakt, de gemene (giftige) broertjes en natuurlijk hoe je ze kunt klaarmaken. Victor en Joyce hebben namelijk samen een restaurant: Heron in Urecht. Naast een nauwe samenwerking met een boel goede leveranciers voor de mooiste producten, wordt er ook een gedeelte van de ingrediënten bij elkaar geplukt. Zo scharrelen ze hun menu bij elkaar.

img_1858

img_1846

wildplukken

Het allerbelangrijkste wat ik deze ochtend heb geleerd: pluk (en eet) nooit iets waarvan je niet helemaal zeker weet wat het is. Je kunt immers flink ziek worden van een verkeerde paddenstoel of plantje, en dat is het niet waard. Als je dus geen ervaring hebt met wildplukken, dan is het handig om de eerste paar keer met iemand mee te gaan die er wel veel verstand van heeft. Zo weet je zeker dat je niets verkeerds plukt en diegene je heel veel kan vertellen over de dingen die je tegenkomt.

En mocht je nieuwsgierig zijn naar de paddenstoelen die ik mee naar huis heb genomen? Helaas gingen wij lopen op een plek waar je weinig eetbare paddenstoelen kon plukken, dus ging ik weer met een lege tas naar huis. Wie weet heb ik een volgende keer meer geluk. Op 11 december organiseren ze namelijk een nieuwe wandeling én een nieuw gidsje. Binnenkort vind je meer informatie op hun Facebookpagina. Nieuwsgierig naar het gidsje, die kun je bestellen via bea@atelieroost.nl of via Restaurant Heron Petit. Wie weet tot de 11e? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *