Waarom vieren we eigenlijk Pasen? Ik moet er altijd weer even over nadenken. Als ik het mij goed herinner, begon met Jezus die opstond uit de dood (even heel kort door de bocht). Ondertussen is Pasen meer een feestje geworden waar het vooral draait om eten, een paashaas, eieren zoeken en gezellig met zijn allen aan de ontbijttafel. Ik ben dus groot fan van Pasen. Net als Kerstmis, overigens. De commercie hoeft van mij niet zozeer (want hoezo heb je boter nodig in de vorm van een schaapje, die waarschijnlijk niet eens lekker smaakt), maar ik ben vooral fan van het samen zijn, gezellig aan tafel zitten en lekkere dingen eten. Je kunt een Paas(kerst)stol immers maar een of twee keer per jaar eten. Vroeger gingen we vaak met de hele familie naar een huisje op de hei, waar we met opa, oma, tantes, ooms, neefjes en nichtjes aan de brunch tafel gingen zitten. Er stond veel lekkers op tafel, bijvoorbeeld deze wentelteefjes, er werd ronduit gepraat en lang getafeld. Uiteindelijk hadden wij niet meer zoveel zin om aan tafel te zitten, en gingen we op avontuur in het bos of richting de speeltuin met de kleinste neefjes en nichtjes.
Ook dit jaar kijk ik uit naar Pasen. Wij blijven gewoon in Amsterdam, en ik kan je nu al vertellen dat er sowieso een paar verdwaalde mini kuikentjes en een ei warmer in de vorm van een konijntje op tafel komen te staan. Gewoon voor de fun. Mijn vriend moet altijd om mij lachen, wanneer ik weer op ga in een feestdag. Voor de rest is onze Paastafel simpel en niet perse heel anders dan andere weekenden. Een eitje, iets lekkers voor op brood, een Paasstol en eventueel iets extra’s zoals pannenkoekjes, iets hartigs of bijvoorbeeld deze wentelteefjes. Een gerechtje dat bij Pasen past, maar je simpelweg ook op een andere dag kunt maken. Eigenlijk zou het zonde zijn wanneer je deze wentelteefjes niet vaker maakt. Gewoon omdat het kan.
Het mooie van wentelteefjes, vind ik, is dat je met een paar standaard ingrediënten en oud brood iets onwijs lekker op tafel kunt zetten. Ik verbaas bij er elke keer over. De losse ingrediënten zijn immers niet heel bijzonder, maar gezamenlijk ontstaat er iets heerlijks. Ik gebruikte deze keer rogge-zuurdesem brood. Super lekker en iets gezonder dan een gewone witte boterham. Verder eet ik wentelteefjes graag met fruit en maple siroop, maar je kunt het ook eten met chocolade-noten pasta erbij of wat dacht je van Dulce de Leche. Yumm. In deze video kun je zien hoe gemakkelijk dat is. Echt super simpel. En lekker ook.
[youtube=https://youtu.be/x40z-sSYQyk&w=650&h=430]
Nodig voor 4 personen:
Bereidingstijd: 15 minuten
200 ml (plantaardige) melk
2 eieren
1/2 tl kaneel
scheutje maple siroop (naar smaak)
scheutje vanille extract
8 sneetjes (oud)brood
snuf zout
boter om in te bakken
Mix de plantaardige melk, eieren, kaneel, maple siroop en vanille extract in een ruime kom. Wentel daarin het oude brood zodat het goed het melk-ei mengsel kan opnemen.
Zet een ruime koekenpan op het vuur met daarin een klont boter. Laat de boter smelten. Haal het brood uit het mengsel, laat het iets uitlekken en leg in de pan. Bak aan beide kanten tot goudbruin en het brood weer stevig is geworden. Bak alle sneetjes brood, en serveer met jouw favoriete toppings.
Ik weet eerlijk gezegd ook nooit waarom we Pasen vieren, maar ik vind het wel heel erg leuk!
Deze wentelteefjes zien er perfect uit voor een zondags ontbijtje 🙂
Wentelteefjes zijn voor mij echt een favoriet. Sinds kleins af aan eet ik ze al en vind ze heerlijk. Goed recept hierboven.
Groetjes.
Dank je wel. 😀