Groetjes uit Londen. Sinds een paar dagen vertoef ik in de Engelse hoofdstad, waar het overigens net zo warm is als in Nederland en ik van eetplek naar eetplek loop om zoveel mogelijk van het lekkere eten te genieten. Elke keer wanneer ik hier weer ben, verbaas ik mijzelf over het feit dat er zoveel nieuwe tentjes bij zijn gekomen. Ik schrijf deze blog al op vrijdag tijdens mijn ontbijt bij 202 en heerlijk op het terras in de zon. Ondanks het vroege tijdstip en dikke laag zonnebrand heb ik het gevoel alsof ik in brand sta, maar verder is het puur genieten. Na mijn ontbijt staat er een klein rondje winkelen op de planning bij alle leuke winkels hier (hallo uitverkoop), welshcakes te halen bij de bakker en fijn te lunchen bij Ottolenghi verderop (of een bakje met hun heerlijke salades mee te nemen en deze op te eten in de schaduw van Hyde Park en Kensington Garden). Om vervolgens helemaal naar de andere kant van Londen te vertrekken, waar vriendinnetje E werkt en waar we samen een hapje gaan eten bij The Gate in Islington; het schijnt een geweldig vegetarisch restaurant te zijn, dus wij zijn onwijs benieuwd.
Nu kon ik natuurlijk niet vertrekken zonder een zoete baksel voor jullie op zondag. Met mijn gedachten al half in Engeland kwam dit recept bij me op. Ondanks dat Welshcakes uit Wales komen (zoals de naam al doet vermoeden), vond ik het toch een mooie match met mijn avonturen in Engeland. Als bonus: ze zijn ontzettend lekker. Een Welshcake ligt ergens tussen een scone, koekje en pannenkoek. Ik vind het heerlijk met een lik boter of kokosolie erop, maar ook met bijvoorbeeld zelf gemaakte jam (wat je overigens ‘officieel’ niet hoort te doen). Door de nootmuskaat en kaneel heeft het een unieke smaak, vooral in combinatie met de krenten, die overigens een licht zoete smaak gegeven. Yum! Heerlijk met een kopje thee of als kleine snack. Happy baking.
Nodig voor ± 16 stuks:
100 gram speltmeel
100 gram bloem
1 1/2 tl bakpoeder
1 tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat
snuf zout
120 gram boter
zeste van 1/2 citroen
75 gram krenten
1 ei
paar el melk (zonodig)
Doe de droge ingrediënten in een kom, en mix deze even door. Kneed hierdoor de boter, je kunt dit met een vork doen, maar ik doe dit het liefst met mijn handen. Samen maak ik er een kruimelig deeg van. Voeg het ei erbij en kneed tot een deeg. Mocht het te droog zijn, voeg dan kleine scheutjes melk toe.
Kneed nogmaals tot een samenhangend deeg en rol deze uit tot ongeveer 1/2 cm dikte. Steek hier rondjes uit met bijvoorbeeld een glas of vormpje. Kneed de restjes deeg weer samen en rol uit, steek rondjes eruit en ga zo door tot al het deeg op is. Zet ondertussen een ruime koekenpan op het vuur met daarin wat kokosboter of ghee (ivm hoge brandpunt)?. Leg de rondjes deeg erin en bak ongeveer voor 4 minuten op elke kant, of tot goudbruin. Houd een beetje ruimte tussen de Welshcakes zodat ze niet aan elkaar bakken. Serveer gelijk, of laat ze afkoelen en bewaar voor een paar dagen in een afgesloten bakje.