Watermeloenade

Zodra de temperaturen omhoog gaan, ligt er een watermeloen bij mij in de koelkast. Bij een Turkse winkel verderop verkopen ze van die heerlijke grote, zoete watermeloenen. Ze bevatten onwijs veel water, waardoor het een perfecte dorstlesser is met het warme weer. Ondertussen wordt iedereen die langskomt een beetje gek van de watermeloen die ik ongeveer in elk gerecht verwerk. Wat dacht je van watermeloen van de barbecue, of de watermeloen salade met een grote hand verse munt & blokjes feta geïnspireerd op het recept uit het kookboek Plenty (een oude klassieker vol lekkere groenten recepten!). Nu kwam ik een tijdje geleden, toen het nog een stuk minder mooi weer was, een recept tegen voor watermeloen-limonade. Niet alle recensies van dat recept waren even lovend, maar ik vond het een briljant idee. Dus ik dook de keuken in om zelf aan de slag te gaan en er mijn eigen draai aan het recept te geven. Het resultaat: watermeloenade, mijn favoriete zomerdrankje op dit moment. Licht zoet, met een zuurtje en vooral ontzettend fris en dorstlessend.

Wanneer je het voor een paar dagen wilt bewaren, dan kun je het het beste bewaren in een gesteriliseerde glazen fles met deksel (deze ook even steraliseren). Op deze manier blijft het in de koelkast 2-3 dagen goed. Het kan zijn dat de watermeloen iets naar beneden zakt, maar door even te schudden of met een lepel te roeren is dit probleem al gauw opgelost.

Nodig voor  ± 1 liter limonade:
Bereidingstijd: 5-10 minuten
Geïnspireerd door dit recept.
500 ml water
1-2 el honing of suiker (naar smaak)
80 ml citroensap
300 gram watermeloen
IJsblokjes

Doe ongeveer 50 ml water in een pannetje met daarbij de honing/suiker. Zet op het vuur en laat de honing/suiker in het water oplossen. Het is belangrijk dat je hierin niet gaat roeren, je kunt eventueel met de pan een draaiende beweging maken. Zet van het vuur zodra de suiker/honing is opgelost.

Mix het resterende water met de citroensap. Giet door een zeef (voor de citroenpitten!) bij het suikerwater. Laat het verder afkoelen. Voeg wat ijsblokjes erbij om dit proces te versnellen.

Snijd ondertussen de watermeloen in stukken, doe deze in een blender en pureer voor ongeveer 30 seconden tot alles fijn gemalen is. Pak opnieuw de zeef, hang deze boven het suikerwater en giet de watermeloen erdoor. Zorg dat al het vocht uit de meloen gaat.

Giet mengsel in een gesteriliseerde glazen fles of een glazen waterkan (wanneer je het gelijk gaat opdrinken). Zet in de koelkast om goed koud te worden. Serveer met een schijfje citroen en veel ijsblokjes. Een takje munt lijkt mij overigens ook heerlijk om erin te doen.

4 reacties

  1. Ik krijg zelf ook nooit genoeg van watermeloen met dit weer, heerlijk! Ik heb ooit in een restaurantje weleens een watermeloen drankje gedronken wat erg lekker was, maar dit drankje lijkt mij ook super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *