Warme havermout met cranberry compote

Zelf ga ik deze Kerstmis langs alle ouders, dat betekent vier keer kriskras door het land. Een gekke, maar gezellige, ervaring. Al moet ik eerlijk toegeven dat het niet meer lijkt op de kerstdagen van vroeger. Op kerstavond met mama naar de kerk, eerste kerstdag met de familie eten, gezellige spelletjes doen en bijkletsen. Om vervolgens op tweede kerstdag thuis te relaxen, lekker restjes eten, of gewoon iets simpels, aangezien je je op eerste kerstdag helemaal had volgepropt. Misschien moet ik de traditie veranderen en volgend jaar een groot kerstdiner bij mij thuis geven. Met de kerstdagen voor de deur lijkt iedereen cranberry compote te maken. Vaak heb je daarna nog wel een restje over, wat natuurlijk heerlijk is op een broodje met bijvoorbeeld kalkoen, al gebruikte ik het laatst voor in de warme havermout. Het friszure geeft een heerlijke smaak aan de warme comforting havermout en na dit vullende, bijna kerst, ontbijtje heb je energie voor twee. Kom maar op met die kerstwandeling, even uitwaaien op het strand of banjeren door het bos. Ik ben er klaar voor.

Fijne kerstdagen allemaal!

Nodig voor 2 personen:
1 kop havervlokken (±120 gram)
2 1/2 van hetzelfde kopje (plantaardige) melk en/of water (450-500 ml)
4 el cranberry compote
snufje zeezout
snuf kaneel (optioneel)

Doe de havervlokken met een snuf zout en de melk en/of water in een pan en roer tot gemengd. Breng aan de kook op middel-hoog vuur en laat voor ongeveer 3 minuten pruttelen terwijl je er regelmatig in blijft roeren. Bij grotere vlokken duurt het overigens iets langer. Als de pap te dik wordt, kun je het verdunnen met wat extra water of melk.

Roer de cranberry compote door je warme havermout erdoorheen, schep op in twee het liefst warme kommen en bestrooi eventueel met extra kaneel. Voel je overigens vrij om andere lekkere extraatjes eraan toe te voegen, denk aan noten, zaden, extra fruit, etc. Eet gelijk, nu het nog lekker warm is.

7 reacties

  1. ohhh, dat klinkt zo herkenbaar! ik flits ook door nederland om 4 families binnen 2.5 dagen te bezoeken, terwijl het vroeger inderdaad eigenlijk heerlijk rustig dagen waren, haha. dit recept klinkt trouwens heerlijk! ik eet vaak havermout, maar nog nooit met cranberry compote gegeten, snel eens uitproberen. 🙂
    xo, cheyenne

    1. Fijn om te horen dat ik niet de enige ben 😉 Het maakt kerst wel anders! Het is echt een aanrader, super lekker in combi met de warme havermout.

  2. Argh nu heb ik onwijs zin in warme havermout voor morgenochtend maar A. geen havermout in huis en B. (ook al is het kerst) geen cranberry compote. Ziet er weer heerlijk uit dit fjne receptje! Fijne (drukke) feestdagen gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *