Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Wanneer gebruik je bakpoeder, wijnsteen-bakpoeder, baking soda en/of gist?

Hoe zorg je ervoor dat taarten en cakes rijzen? Wat gebruik je wanneer? Is baking soda het zelfde als bakpoeder? Waarom gebruik je vaak wijnsteen bakpoeder? Wat is gist? En, waarom gebruik je zowel bakpoeder als baking soda in een recept? Dat zijn een paar vragen die mij de laatste tijd vaak worden gesteld, vooral sinds ik ben begonnen met al die zoetigheden op zondag. Rijsmiddel is handig in taarten, cakes en koekjes, zodat ze goed rijzen. Tijd om alles onder elkaar te zetten..

Bakpoeder is een combinatie tussen baking soda, een zuur (om ervoor te zorgen dat de baking soda werkt) en een stabilisator zoals zetmeel of maizena. Op deze manier heb je alles wat je nodig hebt in een verpakking, en dus hoef je er geen extra zuur ingrediënt toe te voegen. Je vindt het vaak in de supermarkt, maar doordat het een “kant-en-klaar” rijsmiddel is, is het minder sterk dan baking soda.

Baking soda (= baksoda, natriumcarbonaat, zuiveringszout) moet je altijd gebruiken in combinatie met een zuur, want anders werkt het niet. Voeg daarom een scheutje azijn, citroensap of zure zuivel toe. Gebruik je geen zuur ingrediënt in je baksel? Kies dan voor (wijnsteen) bakpoeder, anders heb je kans op een gekke smaak in je taart en dat is zonde.

Wijnsteen bakpoeder is het rijsmiddel dat ik altijd gebruik, eventueel in combinatie met baking soda. Het is de meest natuurlijke variant en handig voor in glutenvrije baksels, en is een combinatie van baking soda en wijnsteen. Je hoeft op deze manier geen zuur meer toe te voegen, want het rijst goed van zichzelf. Je kunt pure wijnsteen heel goed gebruiken om bijvoorbeeld merengue te stabiliseren, of ervoor te zorgen dat je siroop niet kristalliseert. Super handig!

Gist is een levend organisme. Yup! Met behulp van warmte en vocht kun je de gist werkzaam maken en daardoor perfect voor gebruik bij het bakken van brood achtig deeg, die je laat rijzen voordat het de oven in gaat. Daarna is het namelijk niet meer actief.

Je hebt verschillende soorten gist. Allereerst verse gist en vind ik het fijnste om mee te werken. Je kunt het makkelijk kopen bij bakkers of Islamitische winkels, maar zijn vaak kort houdbaar (1-2 weken). Verder heb je droge gist, vaak korrelvormig met een beschermend laagje. Je activeert het door te laten weken in warm water voor 15-20 min. Op kamertemperatuur is dit lang houdbaar. Ten slotte: instant gist. Gedroogde gist, die je vaak in de supermarkt vindt. Deze kun je vaak direct gebruiken en is vaak sterker dan verse/gedroogde gist. De verhouding ligt tussen 1:2 en 1:2,5 (dus bijv 10 gram gedroogde gist is gelijk aan 20-25 gram verse gist).

Concluderend:

  • Bakpoeder is een mildere variant van baking soda, en gebruik je in recepten zonder zure ingrediënten.
  • Wijnsteen bakpoeder is vergelijkbaar met bakpoeder.
  • Baking soda moet je altijd gebruiken in combinatie met een zuur ingrediënt, maar dus veel sterker.
  • Gist is een organisme met een stevige smaak, goed voor in brood of stevige degen. Let wel: hoe minder gist je gebruikt, hoe langer het deeg moet rijzen, maar hoe beter de smaak.

Happy baking!

Dit is geschreven met behulp van dit artikel. Meer weten? Lees dit artikel op thekitchn.com.  

4 Discussions on
“Wanneer gebruik je bakpoeder, wijnsteen-bakpoeder, baking soda en/of gist?”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.