Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Vleesvervangers

Zelf vegetarische hamburgers maken

Steeds meer mensen kiezen voor vegetarisch en willen vlees/vis best een dagje (of meer) laten staan. De maandag is zelfs door velen tot de Meatfree Monday uitgeroepen; een mooi initiatief van Paul McCartney! Want: (veel) vlees eten is immers helemaal niet gezond, het is een stuk goedkoper om geen vlees te eten en daarbij is vlees een grote belasting voor het milieu.

Het resultaat: veel vegetarische en plantaardige alternatieven, die in steeds grotere getalen in de supermarkt verschijnen. Daarbij is ‘het vegetarische kookboek’ dit jaar echt in opmars, denk bijvoorbeeld aan: Meat Free Monday (ja, die is van Paul),  Veg!, Green Delicious, de Snelle Vegetarier, 30 Minuten Vegetarisch, Plenty en zo kan ik nog even doorgaan. (Gelukkig maar!)

Toch is het niet altijd verstandig om voor de vega optie te kiezen. De kant-en-klare opties zijn vaak niet zo gezond als je zou denken. Kijk maar eens naar de lange (!) lijst aan ingrediënten die in de meeste voorverpakte vegetarische alternatieven zitten. De meeste ingrediënten herken ik niet, waardoor ik ze liever ook niet eet. Daarbij zitten de meeste vleesvervangers vol met geur-, kleur- en smaakstoffen om ze maar zo “echt” mogelijk te maken. Niet getreurd: gelukkig zijn er genoeg gezonde en pure vleesvervangers, bijvoorbeeld van de Vegetarische Slager. Waarbij je alle ingrediënten die erin zitten gewoon herkent en je misschien vaker in de keuken gebruikt. Dat vind ik wel een fijn idee! Verder kun je kiezen voor sojaproducten zoals tempé of tofu (met mate), maar ook peulvruchten en paddenstoelen zijn goede alternatieven.

Verder kun je zelf de keuken in duiken en je eigen vegetarische burgers maken. Zo lekker is dat en stiekem is dat helemaal niet zoveel werk. Ik maak er gelijk een aantal en de rest vries ik in.

De favorieten van Beginspiration zijn:

6 Discussions on
“Vleesvervangers”
  • Van de week heerlijke champignonburgers gemaakt en met dierendag een vleesvervanger, van Marqt. Die is gemaakt met “beeter”. Is dat hetzelfde als van de vegetarische slager?

  • Wat een leuke recepten!
    Ik ben me de laatste tijd ook steeds meer aan het verdiepen in gezonde alternatieven voor vleesvervangers. Ik ben inmiddels al ruim 12 jaar vegetariër, en ik begon met de standaard groenteburgers en hamburgers van Albert Heijn. Inmiddels eet ik een stuk minder kant en klare vleesvervangers, en veel vaker tofu/tempeh met eigengemaakte marinade, bonen, linzen, ei. Deze recepten ga ik ook zeker eens proberen!

  • Ben zelf echt een vleesliefhebber maar alleen omdat ik weet wat er met m’n vlees gebeurd (komt van een hele goede slager) Ga zeker van het weekend de falafalburgers proberen,. Wil al heel lang falafal maken, maar nooit echt gedaan. Dank je!

    • Daar heb je helemaal gelijk in; het is zo belangrijk dat je vlees bij een goede slager koopt. Ik vind falafel altijd onwijs lekker en super simpel om te maken. Ik vind het vooral heerlijk met zelf gemaakte tzatziki, wat gegrilde groenten en dan lekker in een pita broodje. Yumm! Succes en ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.