Ik houd van kaas! Kaasfondue, uiensoep met kaas croutons (waarbij ik het liefste vooral de croutons eet) en als ik moet kiezen tussen een warm chocoladetaartje of een kaasplankje dan neem ik ze allebei kies ik het laatste.
Afgelopen zomer waren Vriendje en ik weer in Frankrijk. Een paar keer per jaar proberen wij Nederland te ontvluchten en te genieten van het leven daar. Het eten, uitwaaien op het strand, het eten, de wijn, het eten, de supermarkt, het eten etc. De supermarkten daar zijn altijd zo groot, dat wij er minimaal 2 uur voor uittrekken om boodschappen te doen. Ik kan bij elk schap uren blijven staan. Of het nu de kaasjes zijn, de verse vis, de producten in de diepvries of alle gekke dingen die de Fransen in blikjes stoppen. Daarbij probeer ik altijd nieuwe dingen mee te nemen naar huis, om er vervolgens hier iets leuks mee te maken. De buit van deze trip: echte appelcider azijn uit Normandië, abrikozen voor jam, oesters, kaasjes en een echte Franse baguette.
In dit zelfde land ontwikkelde ik mijn verslaving aan vijgenchutney, wat overigens heerlijk is bij een assiete du fromage kaasplankje. Overigens is het heerlijk op een bagel met creame cheese, of bij een stuk vlees van de bbq of grill. Tot op heden kocht (ja echt!) ik het altijd hier in Amsterdam of nam het mee uit Frankrijk, maar vond het eigenlijk best schandalig dat ik als “foodie” het niet eens zelf maakte. Ik durf het bijna hier niet op te schrijven, dus is het tijd om het zelf te maken! En met de hulp van David Lebrovitz durf ik het meer dan aan.
Ps. Hele verse vijgen laat ik de schil er meestal op zitten, bij vijgen met een dikkere schil (zoals deze op de foto), haal ik de schil eraf. Een aantal stukjes schil snij ik in kleine stukjes en voeg ik toe aan de chutney voor extra smaak.
Nodig voor ±600 gram (= 1 grote of 2 kleinere jampotjes)
Afgeleid van dit recept van David Lebrovitz.
Bereidingstijd: 60 minuten
1 eetlepel plantaardige olie
1 rode ui, fijn gesneden
2 cm verse gember, geschild en geraspt
75 gram kokosbloesemsuiker
125 ml appel cider azijn
sap en rasp van 1 biologische citroen
75 gram rozijnen of ander gedroogd fruit (of gemixt)
1 ½ tl mosterdzaad
1 klein stokje kaneel
¼ tl zout
½ tl kruidnagels,
450 gram verse vijgen, in stukjes
Steriliseer je (jam)potten met deksel. Verwarm in een ruime pan (waar een deksel bij zit) de olie op een kleine pit op je gasfornuis. Voeg de uien toe en bak deze rustig tot ze doorzichtig worden (5-10 min). Roer ze af en toe door, zodat ze niet aan de bodem plakken. Voeg alle andere ingrediënten eraan toe, behalve de vijgen.
Na 20 minuten voeg je de vijgen toe, doe een deksel op de pan en laat rustig verder garen op laag vuur (5-10 min) tot de vijgen zacht zijn. Haal de deksel eraf en laat de vijgen op laag vuur nog voor 10-15 minuten rustig pruttelen.. Blijf roeren tot het mengsel dikker word en een jamachtige textuur krijgt. Haal van het vuur en vul je gesteriliseerde jampotjes.
Heerlijk bij gegrild lamsvlees, een kaasplateautje of gewoon op een geroosterd speltbroodje.
Oh my! Dat klinkt echt goed =)
Joh dit lijkt me heerlijk. Ik zou dan denk ik wel de gula jawa gebruiken. Zo lekker spul. Maar eerlijk gezegd heb ik nog nooit kokosbloesem suiker geproefd. Moet ik nog eens aanschaffen.
Afgelopen maandag dus voor het eerst vijgen gegeten! Bij de Yoghurt Barn. Vond ze heerlijk en zit dus nu rond te kijken voor lekkere recepten ermee. Deze lijkt me super. Vooral bij een stukje kaas ofzo.
Ik heb het nog nooit gegeten, maar het lijkt me lékker!
En daarbij: heel makkelijk om zelf te maken! 😀
Heerlijk die chuthey, net gemaakt. Vijgen uit eigen tuin alleen die kokosbloem suiker vervangen door geleisuiker….ik kon het in onze supermarkt niet vinden
Oh wat leuk! Super dat het in de smaak is gevallen. Het blijft een topper, vooral nu de vijgen weer in overvloed zijn. Kokosbloesemsuiker is minder zoet dan geleisuiker, en niet speciaal gemaakt voor jam etc. Het is wat lastig om te vinden soms, al verkoopt de AH nu ook (heb ik mij laten vertellen). Al kun je prima een andere suiker ervoor gebruiken, dat is geen probleem.
Net verse vijgen chutney gemaakt zonder suiker!Heerlijk. Suiker is echt niet nodig, vijgen zijn al zoet genoeg dit jaar. Voordat het de potjes ingaat ‘a touch of Ruby port’ er in……. smullen maar.
Je hebt helemaal gelijk; de vijgen zijn nu heerlijk zoet en helemaal lekker voor in de chutney. Geniet ervan komende tijd!
Klinkt heerlijk! Ga het vandaag maken met vijgen uit eigen tuin. Hoe lang is de chutney houdbaar?
Wat leuk dat je zelf vijgen in de tuin hebt. Je kunt de chutney echt heel lang bewaren, door de suikers die er in zitten. Ik heb zelfs nog een potje van vorig jaar en die smaakt nog goed. 😀
Oh super! Dank voor je reactie?