Video #9: Rabarberscones met vanille en gekonfijte gember

Het rabarberseizoen is weer begonnen en ik grijp elke kans aan om ermee aan de slag te gaan. En deze rabarberscones stonden al een tijdje op mijn lijstje. Het seizoen loopt tot de langste dag, dus rond 21 juni, en daarna bevat de rabarber te veel oxaalzuur om op te eten. We hebben dus nog een kleine maand met rabarber in de winkels, dus ga ik er extra veel mee koken. Van een simpele compote, een superlekkere rabarberjam met vanille uit dit Jam & Zuur kookboek, en de lekkerste baksels. Op mijn verlanglijstje staat ook een hartig recept maken met rabarber, zoals een chutney voor bij kaas en een gegrild kippetje of rabarber als ingredient in een salade of stoofpotje.

Voor nu houd ik het nog even bij de zoetigheden. Afgelopen week kwam er een vriendinnetje thee drinken, en dus ik maakte van de gelegenheid gebruik en bakte ik deze cake met rabarber en kokos. Een heerlijke sponzige en zoete cake, met daarop een stuk rabarber. Nu ben ik niet echt een bakfanaat, dus een cake bakken doe ik niet elke dag. Op de dagen dat ik minder tijd hebt maak ik deze simpele rabarber-frambozen crumble. Vooral wanneer ik een paar mooie frambozen of aardbeien heb gescoord op mijn favoriete boerenmarkten hier in de stad. Super simpel om te maken, maar met een groots resultaat en heel handig recept wanneer er spontaan mensen komen eten. Serveer warm, met vanille-ijs of slagroom, en dan wordt het heel moeilijk om deze crumbles te weerstaan. Eigenlijk net als deze rabarberscones eigenlijk.

Recept rabarber scones

Het idee voor deze rabarberscones zit al eventjes in mijn hoofd, eigenlijk de afgelopen maanden, als bakproject voor mijn blog. Maar ik wilde geen standaard recept plaatsen, maar er juist iets speciaals van maken. Recepten voor rabarberscones met citroenglazuur zijn er genoeg op het internet.

Alweer een hele tijd geleden at ik rabarberijs met gemberkoek. Deze verslavend lekkere combinatie bleef maar in mijn hoofd rondspoken, en die ik stiekem nog steeds wil na-maken. Maar aangezien ik nog steeds geen ijsmachine heb, ik gooi het op het ruimtegebrek in ons mini keukentje in Amsterdam, probeerde ik deze twee unieke smaken in een scone te stoppen. Met als resultaat, dat dit onze go-to weekend brunch recept is geworden in het rabarberseizoen. Of als snack bij de thee. En wie denkt dat rabarber te zuur is voor een scone, heeft het mis. Juist die zuurheid past perfect bij de superrijke en boterige scone. Je hebt bijna geen jam meer nodig, al smaakt een goede aardbeien of frambozen jam er altijd goed bij.

Er zijn veel manieren op tot de perfecte scone vorm te komen. Zelf gebruik ik graag een speciale uitsteek vorm die ik ooit in Londen kocht, met een mooi ribbel randje. Echter, mocht je een soortgelijke vorm niet kunnen vinden, dan werkt een glas goed als vorm of je maakt mooie taartpunt-vormige scones. Maak hiervoor een middelgrote cirkel, snijd deze in partjes en leg deze dan los van elkaar op een met bakpapier bekleed bakpapier.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=Vf6Acl7BEo4&feature=youtu.be&w=650&h=430]

Nodig voor 6-8 stuks:
Bereidingstijd: 25 minuten
50 gram zachte boter
100 gram rabarber (1 stengel)
25 gram suiker
½ vanille peul
1-2 bolletjes gekonfijte gember, naar smaak
225 gram zelfrijzend bakmeel
1 ruime tl bakpoeder
snufje zout
70 ml biogarde, yoghurt of room
1 klein ei

Verwarm de oven voor op 230 graden en haal alvast de boter uit de koelkast. Snijd de rabarber in plakjes van een centimeter. Voeg hierbij de merg van de halve vanille peul, de fijngesneden gekonfijte gember, de suiker en roer dit door.

Doe in een ruime kom de meel, bakpoeder en een snuf zout. Kneed de zachte boter erdoor, en voeg vervolgens het ei, de biogarde en het rabarbermengsel erbij. Kneed tot een soepel deeg. Niet te lang, maar tot het net een vaste bol is geworden.

Rol het deeg uit tot een dikte van 1-2 cm. Steek hieruit de scones met een vorm of maak een cirkel en snijd in punten. Leg de scones op een bakplaat met bakpapier, leg er een theedoek overheen en laat de scones voor 5-10 min rusten. Bak ze vervolgens in de oven voor ongeveer 15 minuten (zonder theedoek, natuurlijk) of tot gerezen en goudbruin gebakken. Doe de theedoek opengevouwen in een kom, doe de raberberscones erin en laat ze afkoelen.

5 reacties

  1. Ohh… wat lekker!! Ik ben dol op scones én rabarber dus deze zijn op mijn lijf geschreven. Helemaal met die gekonfijte gember erbij. Ik heb alles in huis.. dus ik denk dat ik vanmiddag aan de slag moet 😉 Ik maak die van mij altijd met karnemelk, dus ik ben benieuwd!
    Rabarber is inderdaad heerlijk als chutney bij een stukje vlees, moet je echt proberen met lekker veel specerijen. Wat betreft het ijs: google eens “ice cream without machine” dan krijg je een o.a. een lekker recept met gecondenseerde melk en slagroom. Heel slecht voor je maar lijkt me wel heerlijk met rabarber.

  2. Ahhh precies het recept wat ik nodig heb voor deze fijne lentedagen. Heerlijk bakken met de tuindeuren wagenwijd open!

  3. Ben ik even benieuwd; in de ingrediëntenlijst staat 1 ei, maar in het recept zelf schrijf je over ‘eieren’. Doe jij er meer dan 1 ei in?

    1. Hi Rietje, bedankt voor je berichtje. Ik heb een fout heb gemaakt, en ga het gelijk aanpassen. Er gaat inderdaad een ei in het beslag, het liefst nog een klein eitje ook. 🙂 Benieuwd wat je van de rabarberscones vindt. Fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *