Vegetarische taco bowl

Vorig weekend was ik in lovely Londen. Binnen 45 minuten ben je met het vliegtuig in deze wereldstad, met onwijs veel leuke restaurantjes en nieuwe food trends. Elke keer als ik daar ben probeer ik nieuwe restaurantjes uit, eet ik nieuwe smaakcombinaties en gerechten. Het aantal hippe tentjes blijft stijgen, en daar ben ik heel bij mij. Natuurljk zijn er een paar klassiekers waar ik standaard naartoe ga, zoals salades eten bij Ottolenghi (om eventueel mee te nemen naar het park), of op zondag brunchen bij Bill Granger. Maar Londen staat ook zeker in het teken van nieuwe plekken ontdekken zoals The Culpeper of tacos (of een taco bowl) eten bij Taqueria,een knus tentje in Notthing Hill. Echt een aanrader. Nu denk je misschien bij taco’s aan een vette hap, maar dat is het zeker niet. Het waren een soort tapas achtige hapjes, met verse ingrediënten en home made zachte wraps. Zoo lekker. Echt goed. Zoals je begrijpt: ik kan niet wachten om terug te gaan en aan de slag te gaan.

Na een reisje zoals deze kom ik thuis met bergen inspiratie. Om vervolgens mijn eigen keuken in te duiken en mijn eigen draai te geven aan al deze eetherinneringen. In het vliegtuig terug naar huis zet ik alle gerechten op een rij, bekijk mijn Instagram feed nog eens en denk na over de gerechten die ik ga maken. Het resultaat van dit reisje: de ricotta hotcakes, corn fritters, iets met taco’s, brioche, labne, ingemaakte groenten en nog zoveel meer.

Om te beginnen met de taco’s. Of beter gezegd, een salade met de ingrediënten die ik graag in mijn taco’s stop. Met deze taco bowl als resultaat. Al kun je het prima zelf in een wrap stoppen, dat smaakt vast en zeker goed. Ik gebruik een aantal (voor mij) klassiek Mexicaanse ingrediënten in deze salade, maar voeg vooral ingrediënten in de salade die je al in huis hebt of gewoon onwijs lekker vindt. Mijn favorieten: zwarte bonen, avocado, koriander, rode ui, maar ook leuke toppings zoals pickled jalapeño, zoete aardappel met smokey paprika poeder, snel gegrilde steak of een kippetje (als je op zoek bent naar een niet-vega variant).

Mexicaanse taco bowl salade

Nodig voor 4 personen:
Bereidingstijd: 25-30 minuten.
2 zoete aardappels
snuf cayennepeper (naar smaak)
1 – 1,5 tl gerookte paprika poeder
1 rode ui
200 gram zwarte bonen
4 handjes salade
1 avocado
3 tortilla’s (optioneel)
100 gram feta
zeste en sap van 1 limoen
olijfolie
peper/zout

Zet de oven op 190 graden, haal alvast een bakplaat eruit en leg er een vel bakpapier op. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van 1 cm. Doe ze samen met een heel klein scheutje olijfolie, de cayenne peper, paprika poeder, zout en peper in een kom. Roer door en leg op het bakpapier en bak voor 15 minuten. Snijd ondertussen de rode ui in ringen en voeg deze bij de zoete aardappel. Bak gezamenlijk voor 10 minuten.

Snijd ondertussen de salade (als dit nodig is), giet de zwarte bonen af, snijd de avocado in blokjes en maak een dressing van de limoen zeste en sap, olijfolie en een snuf zout. Verwarm de tortilla wrap voor een paar minuten in een droge pan.

Haal de zoete aardappel uit de oven en laat iets afkoelen. Maak ondertussen de salade door alle ingrediënten bij elkaar te doen en breng op smaak met de dressing. Doe de zoete aardappel erbij, samen met de uien en breek de tortilla in stukken. Roer alles door. Bestrooi met de feta kaas en serveer gelijk.

Tip: Wil je de taco bowl bewaren? Laat dan de tortilla achterwegen en voeg deze eventueel later toe.

Menusuggestie: Taco bowl + gegrilde kip of steak. Al eet ik het graag gewoon zo. De bonen en zoete aardappel zijn vullend genoeg en de ziltige feta maakt het af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *