Vegetarische gevulde aubergines

Veggies gevuld met lekkers, zoals gevulde aubergine, courgette, paprika of portobello staan hier vaker op het menu. Het is immers simpel om te maken, je kunt er makkelijk restjes groenten in verwerken en het is heel lekker. Een salade erbij en je avondmaaltijd is klaar. Zo ook deze gevulde aubergine met een handvol ingrediënten erin, denk feta, tomaat, het restje aubergine en alles op smaak gebracht met een onwijs lekkere smaakmaker: za’atar. Samen met Sumak is het een van mijn nieuwe favorieten. Soms zijn er van die kruiden die op de achterste plank komen te staan, je er een tijd niet mee kookt en opeens denkt: daar heb ik zin in! Op dat moment kom je er weer achter hoe lekker het smaakt en komt het stiekem steeds vaker terug in je gerechten.

Za’atar klinkt net zo exotisch als het smaakt. Het is een combinatie tussen wilde oregano, die na het drogen wordt fijngemalen en vermengd wordt met sumak (een zuur besje; zoo lekker!) en sesamzaad. In sommige varianten wordt er een beetje gemalen koriander of komijn bijgevoegd; zo heeft elk land zijn eigen variant. Het is misschien een smaakmaker die je al tijden in de kast hebt staan, maar nooit gebruikt. Nu is de tijd om het naar voren te schuiven en ermee aan de slag te gaan. Zo is het heerlijk om het te mengen met olijfolie, als dip voor een stukje Turks brood, maar ook over vlees, vis en groenten. Een simpel stukje vis wordt nog lekkerder na een marinade van Za’atar of bak mee met een portie groenten, zoals ik in dit recept heb gedaan. Doe een snuf door en zelf gemaakte tzatziki, hummus of een simpele dressing. Genoeg keuze dus om met deze, misschien nieuwe, kruidenmix aan de slag te gaan. In ieder geval om het te proberen in het recept voor deze geweldig lekkere gevulde aubergine.

Nodig voor 4 personen als bijgerecht, of 2 als hoofdgerecht:
2 grote aubergines
stuk of 15 cherrytomaatjes
150 gram feta
1 teentje knoflook
2 tl za’atar
2 el verse munt, fijngesneden
2 el verse koriander, fijngesneden
2 el verse platte peterselie, fijngesneden
zout/peper
olijfolie

Verwarm de oven voor op 190 graden en haal alvast een bakplaat uit de oven. Snijd de aubergines door de helft en schep met een lepel de binnenkant eruit. Smeer de uitgeholde aubergines in met olijfolie en een kleine snuf zout. Leg de gehalveerde aubergines op een, met bakpapier beklede, bakplaat met de uitgeholde kant naar boven. Schuif in de oven voor ongeveer 25-30 minuten.

Zet een ruime koekenpan op het vuur met daarin een goede scheut olijfolie, snijd het vruchtvlees van de aubergine in stukjes en voeg deze in de pan. Breng op smaak met zout en peper, en bak tot bijna gaar. Snijd ondertussen tomaatjes in vieren, voeg bij de aubergine wanneer deze bijna gaar is. Breng verder op smaak met de za’atar en knoflook. Bak voor 4-5 minuten. Snijd de feta in blokjes, zet het vuur uit en voeg deze toe.

Zodra de aubergines klaar zijn, kun je ze gaan vullen. Het maakt niet uit als de vulling al eerder klaar is en dus wat afkoelt. Vul de aubergines met het mengsel en zet nogmaals in de oven voor 5-10 minuten. Snijd ondertussen de kruiden fijn en maak deze couscous salade (die is super lekker hierbij!).

Haal de aubergines uit de oven, bestrooit met de verse kruiden en serveer gelijk. Zoo lekker!

Menusuggestie:
Gevulde aubergine + kruidige couscous + een van deze Turkse dips (+ extraatje: watermeloen-feta-munt salade)

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *