Vegan (rauwe) cheesecake

Het recept voor een raw en vegan cheesecake stond al tijden op mijn t0-make lijstje! Het is zo’n recept waarvan ik altijd dacht; hoe kan dit naar cheesecake smaken? En mag je dit eigenlijk nog wel een cheesecake noemen? Na een gezonde dosis uitstelgedrag en een paar ‘reguliere’ cheesecakes te bakken, besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en aan de slag te gaan met een vegan variant van deze klassieker.

Wat blijkt. Het is onwijs makkelijk recept! Ik maakte de bodem van amandelen en dadels, maar je kunt ook koek gebruiken mocht je makkelijker/lekkerder vinden. Voor de rest heb je maar 6 ingrediënten nodig en voilà, de ‘cheesecake’ is klaar. Je hebt niet eens een oven nodig! Nu natuurlijk de grote vraag: hoe smaakt het? Wat blijkt, het lijkt verdacht veel op een cheesecake. De textuur is zacht en maar stiekem proeft je duidelijk de maple siroop en de noten. Dat is natuurlijk niet erg, want het moet vooral lekker zijn. De zelfgemaakte frambozen-blauwe bessen siroop voor erop maakt het helemaal af; net echt! 🙂

Nodig voor 8-10 puntjes:
Bereidingstijd: 40 minuten, exclusief het minimaal 8 uur weken van de cashewnoten.

Voor de ‘creamcheese’:
300 gram cashewnoten
Water om de cashews in te weken
2 tl vanille extract
80 ml maple siroop of rauwe agave
3 el kokosolie, gesmolten
Sap van 1 grote citroen
snuf zout

Voor de bodem:
120 gram dadels
100 gram amandelen, ongezouten
1/2 tl vanille extract
1-2 el lauw-warm water (optioneel)
snuf zout

Topping: Fruit naar keuze voor op de cheesecake, denk aan frambozen of aardbeien, maar ook passievrucht of een combinatie van verschillende soorten fruit.

Voor de bodem (springvorm met doorsnede van ±22 cm):
Bedek de springvorm met bakpapier en zet aan de kant. Doe alle ingrediënten voor de bodem, behalve het water, in een foodprocessor en laat deze pulseren en/of draaien tot het mengsel fijne kruimels zijn geworden. Als het mengsel te droog is, kun je een 1-2 eetlepels warm water toevoegen. Op deze manier plakt het nog beter. Stort de kruimels in de springvorm, druk het aan en zet voor 15 minuten in de koelkast (of vriezer) om iets hard te worden. Ga daarna verder met het cashen mengsel.

Voor de ‘creamcheese’ vulling:
Doe de cashews in een ruime schaal met voldoende water en laat voor minimaal 8 uur weken. Giet vervolgens af en laat je ze goed drogen, bijvoorbeeld tussen en schone theedoek. Doe alle ingrediënten, behalve het water, voor de creamcheese vulling in de keukenmachine of sterke blender en laat voor 5-6 minuten draaien tot je een gladde, wat dikke, crème krijgt. Om het iets vloeibaarder te maken, kun je wat water toevoegen, maar maak het niet te dun. Houd het in de consistentie van een pindakaas. Schep het mengsel op de bodem en zet voor minimaal 15 minuten in de koelkast.

Voor de topping kun je er vers fruit op leggen, al vind ik het ook lekker om bevroren frambozen net stuk te koken in een klein pannetje. Laat het eerst iets afkoelen voor je het op de cheesecake stort.

Bijna net zo lekker als deze rauwe chocolade mousse met een bijzonder ingrediënt. 🙂

6 reacties

  1. Leuk, ik heb zoiets eerder gemaakt o.b.v. het recept uit Powerfood. Die moest toen in de vriezer.

    Deze is wel wat zacht als je ‘m gewoon even een uurtje in de koelkast zet. Wellicht is dat na een hele nacht beter… morgen testen. Ik heb ‘m met mango erop gemaakt, ook goeie combi met de citroen/kokos smaak..

    1. Misschien zat er teveel water bij? Ik heb het laatst nog een keer gemaakt, en toen viel mij dit ook op. Heb het daarna even in de vriezer gezet. Uiteindelijk kwam dit voor mijn gevoel omdat ik de cashews niet goed had afgegoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *