Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Vegan aardappel gratin

Het begon allemaal afgelopen vrijdag. Ik liep een rondje door de Albert Heijn (ja) en kwam per ongeluk in de het schap met lang houdbare melk terecht. Het viel me op hoeveel verschillende soorten plantaardige room er bestond. Natuurlijk soja, maar ook haver-, kokos- en rijst room. Als ik aan room denk, moet ik gelijk aan aardappel gratin. Misschien is het de combinaties van aardappel, room en heel veel roomboter, of pure nostalgie bij het denken aan het recept van mijn moeder. Romig, smaakvol en zo comforting… Ik krijg er gelijk honger van.

Maargoed, daar liep ik in het pad met plantaardige room soorten. Ik wist wat mij te doen stond: een vegan aardappel gratin proberen te maken en kon niet wachten om de keuken in te duiken. Ik maakte twee varianten, een met soja room (de meest traditionele keuze, als ik het aanbod zo zag) en een met haverroom (leek me que smaak beter als kokos of rijst). In beide gevallen volgde ik de eerste stappen van onderstaand recept en liet ik de smaakmakers in de room trekken. Ik maakte twee mini versies van de gratin met elk een ander soort room, en het resultaat was onderstaand.

vegan aardappel gratin

Een winnaar kiezen was niet de makkelijkste keuze. Al zou je zo op eerste gezicht misschien anders denken.

De soja room zorgde voor de meest realistische aardappelgratin, al kreeg het tijdens het garen in de oven had de sojaroom een soort vel gekregen op de aardappel gratin. Zeer onsmakelijk, als je het mij vraagt. Maar als je eenmaal de bovenkant eraf had gehaald, lijkt deze variant bijna echt.

De haverroom zag er in eerste gezicht goed uit. Een knapperige en goudbruine aardappel gratin aan de bovenkant. Het miste de textuur van de room tussen de aardappel laagjes, maar smaakte goed. Bijna echt zelfs, en geen ‘karton’ smaak. Jippie.

De winnaar? Misschien toch gewoon echte volvette room van een koe (foei, ik weet het). De plantaardige versie komt wat bij betreft qua smaak en looks niet in de buurt. Al heb ik het recept maar een paar keer getest, dus wat weet ik nu eigenlijk? Misschien is jouw vegan recept wel fantastisch (mocht dat het geval zijn, laat het vooral weten). Voor nu houd ik het gewoon mij room, en vegan-ise ik mijn andere maaltijden wel. Kokosyoghurt als ontbijt, hummus op de boterham en tofu in de wok, zo lekker kan het zijn en ik hoef niet in smaak in te leveren. Dat is toch wat je wilt.

Mocht je meer willen lezen over (plantaardige) melk, dan is dit een super interessant artikel.

vegan aardappel gratin

Nodig

Bereidingstijd: 1 uur, waarvan 45 min in de oven.
Voor vier personen.

2 teentjes knoflook
3 sjalotjes
500 ml haverroom (of room van koemelk)
1 tl gedroogde tijm
1 kg kruimige aardappels
Ovenschaal – 20×30 cm.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de knoflook en sjalotten fijn. Verwarm de room met de knoflook, sjalotten en tijm en breng goed op smaak met zout en peper. Schil ondertussen de aardappelen en snijd in dunne plakken. Leg de plakken aardappel in de ovenschaal. Giet de room over de aardappels, eventueel door een zeef om de stukjes ui en knoflook eruit te halen, tot ze bijna volledig onder staan. Voeg wat een beetje water toe mocht dit niet het geval zijn.

Zet de ovenschaal in de oven en bak de gratin ongeveer 40 minuten. DE aardappels moeten zacht zijn en de bovenkant goudbruin. Mochten de aardappels gaar zijn, maar de bovenkant nog niet bruin, zet de gratin dan voor 5 minuten onder de grill. Serveer gelijk.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.