Na heel veel lekker eten bij familie, is mijn eigen kerstdiner vooral simpel en makkelijk, en spelen verse en gezonde ingrediënten de hoofdrol. Mijn voorgerecht bestaat vaak uit een groenten soep. Waarbij ik simpelweg de groenten rooster en daarna samen met bouillon in de blender laat draaien tot een romige soep. Ook in mijn hoofdgerecht staan groenten centraal, zo maak ik graag gevulde mini pompoenen (met een lekkere paddenstoelen, hazelnoot en salie vulling) of vis en papillot met venkel en tomaatjes uit de oven. Makkelijk, snel maar weg erg lekker. Daarom past ook deze vanille ijs met warm fruit goed bij mijn kerstmenu, vol vers fruit en vooral simpel om te maken. Nu vond ik het dessert te zoet, dus heb ik alleen 1 tl honing op het eind gebruikt. Dat ging prima, vooral omdat het fruit ook zoet is van zichzelf. Op naar Kerstmis, zou ik zeggen..
Tip: wil je er een veganistisch ijsje zonder geraffineerde suiker van maken? Verruil de vanilleroomijs dan voor een bolletje soft serve. Vries hiervoor 4 bananen in (zonder schil en in stukjes), om ze vervolgens in de blender romig te draaien tot een heerlijk en gezond ijsje.
Nodig voor 4 personen:
1 handappel, bijv. Jonagold
1 handpeer, bijv. conference
1 kiwi
1 mango
1 sinaasappel
1 bakje frambozen
¼ ananas
¼ meloen
25 gram roomboter
2 el suiker
2 tl honing
1 vanillestokje
75 ml witte wijn
4 bollen vanille roomijs
Maak het fruit schoon, en snijd in stukken. Smelt de boter in een koekenpan en voeg de suiker toe. Voeg de appel, peer en de honing toe, en bak voor 3 minuten. Voeg de ananas toe, en laat voor 1 min meebakken. Schraap ondertussen, met de punt van een scherp mes, het merg uit het vanillestokje. Voeg zowel het merg als het vanillestokje toe aan het fruit. Voeg vervolgens de kiwi, mango en de meloen toe en bak voor 1 minuut mee. Besprenkel het fruit met de wijn. Neem eventueel van het vuur wanneer je het later pas wilt gaan gebruiken, laat het anders even inkoken en voeg op het laatst de stukjes sinaasappel en frambozen toe. Verdeel het fruit over vier diepe borden, schep er een bolletje vanille ijs op en garneer desgewenst met een vanillestokje of takje verse munt.
Het recept voor warm fruit met vanille ijs is ontwikkeld door Martin Kruithof, maar Jumbo heeft nog meer kerst klassiekers en recepten van vier andere top chefs online staan. Nieuwsgierig welke dit zijn? Kijk hier verder.
Oeh, klinkt goed! Ik zou zelf voor soft serve gaan, lijkt me echt heerlijk erbij!
Oh dat ziet er echt heerlijk uit! Lekker vind ik dat altijd als je een vullende voor- en hoofdgerecht gegeten hebt om dat af te sluiten met vanille-ijs met vruchten. Heerlijk!
Dankjewel. Inderdaad, niet te zwaar en vooral super simpel om te maken. Heel handig wanneer er een grote groep komt eten.