Zelf maken: Vanille extract

Vandaag maak ik zelf gemaakte vanille extract. Eigenlijk wilde ik vandaag een recept voor home made tofu plaatsen. Ik kwam dit recept namelijk tegen in het kookboek Van Het Huis. In eerste instantie leek het een simpel recept, al bleek dit niet zo te zijn. Ik had alles in huis behalve het belangrijke ingrediënt magnesiumchloride, en schijnbaar is dit hier ook nergens te koop. Dus helaas pindakaas en het idee voor zelf gemaakte tofu ging de deur uit, en mijn home made vanille extract kwam hiervoor in de plaats.

Na een nutteloze zoektocht langs vele winkels, drogisten en zelfs de lokale apotheek, besloot ik richting huis te gaan. Het resultaat: ik ging aan de slag met het bakken van een cake met mijn zelf gemaakte vanille extract! Wanneer je graag bakt, is dit een ingrediënt die vaak en graag in de keuken wordt gebruikt. Het is vooral een simpel recept, wat stiekem al een tijdje klaar om met jullie gedeeld te worden. Het heeft namelijk enige voorbereiding nodig, denk aan 5-6 weken, voordat het in gebruik genomen kan worden. Eigenlijk moet dit flesje nog een week of 2 wachten tot het in gebruik kan worden genomen, maar ik werd ongeduldig (oeps) en het resultaat was een heerlijke citroen-cake!

Nodig voor 200 ml vanille extract:
200 ml wodka
3 of 4 vanille stokjes
Geduld.

Giet de wodka in een schoon flesje (met een trechtertje, is wel zo handig). Snijd de vanille stokjes in de lengte open en doe ze in het flesje. Schud het een aantal keer en bewaar voor ongeveer 6 weken op een koele, donkere plek. Wanneer het daar staat te wachten, tot je het eindelijk in gebruik kunt nemen, kun je het het beste om de zoveel tijd een keer schudden (1-2 keer per week). Na ongeveer 6 weken kun je ermee aan de slag!

Een leuk feitje: je kunt het flesje blijven aanvullen met nieuwe wodka, daarna heb je weer een portie geduld nodig en voilà: je voorraad vanille extract is weer aangevuld!

9 reacties

 1. Hoi Ianna,

  Ik volg je blog dagelijks en vind het heerlijk om diverse recepten uit te proberen die je publiceert op je blog. Nu las ik dat je vandaag eigenlijk tofu wilde maken, maar niet aan magnesiumchloride kon komen.

  Een oud collega van mij heeft een webshop in chemische middelen. Daar kwam ik het middel tegen. Zie volgende link:

  http://www.hinmeijer.nl/Search/1.aspx?keyword=magnesiumchloride

  Succes en blijf vooral schrijven!

  Groetjes Lily

  1. Oh, wat super! Ik heb de tofu voor nu even uit mijn hoofd gezet, aangezien ik vanaf maandag ga starten met mijn detox. Maar na die tijd ga ik zeker even kijken, super bedankt!

 2. Ik maakte “vroeger”, zo’n 40 jaar geleden :o), zelf tofu thuis en gebruikte als stremsel nigari. Dat kocht ik in een winkel voor macrobiotische produkten. Net even gegoogled en nigari is inderdaad magnesiumchloride. Misschien kun je het spul wel vinden als je naar nigari vraagt. Succes!

 3. Een super leuk recept! Ik vroeg mij alleen af hoe lang het extract ongeveer mee gaat? Zit er een houdbaarheidsperiode aan?

  1. Aangezien je het vaak maakt met wodka (bijna puur alcohol ;)) blijft het heel lang goed. Succes met het maken en veel plezier van al je lekkere baksels met zelf gemaakte vanille extract!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *