Huisgemaakte mayonaise en ovenfrietjes

Deze keer ga ik aan de slag met zelfgemaakte mayonaise. Ik moest allereerst wat research doen, want hoe maak je het? Blijkbaar kun je niet zomaar aan de slag met alle soorten olie. Als je bepaalde ongeraffineerde plantaardige oliën gebruikt, denk hierbij aan bijvoorbeeld olijfolie of notenolie, dan gaat het fout en schift het mengsel na een paar uur. Daarnaast hoor ik veel verhalen over zelf mayonaise maken, aan de ene kant kreten als: hoe krijg je hetwit? Is het niet heel moeilijk? Aan de andere kant: Het is erg makkelijk om te maken. Ik koop geen mayonaise meer in de winkel. Ik kan maar een ding doen om er zelf achter te komen en dat is in de keuken aan de slag gaan.

En dat deed ik gisteren! Ik verbaasde mij erover hoe makkelijk het is om zelf mayonaise te maken. Een tripje naar de supermarkt zou mij meer tijd kosten. Conclusie: ik ga vaker zelf mayonaise maken! Ik moet het qua smaak misschien wat perfectioneren, al ben ik er vrij tevreden over en vriendje vond het heerlijk. Daarnaast ben ik nieuwsgierig naar leuke combi’s met kruiden. Iemand leuke tips?

Bij de zelf gemaakte mayo serveerde ik home made ovenfrietjes. Ik wilde eerst voor de “echte” frieten gaan en dus aardappels frituren, maar ik heb geen friteuse. Daarbij moet ik eerlijk zijn; ik heb eigenlijk geen behoefte om er een aan te schaffen. Echt gezond is het niet. Daarnaast hoorde ik iets over een wok met olie, maar dat leek mij (als soms redelijke kluns in de keuken)  toch iets te gevaarlijk. Dus wie weet later, voor nu is het prima zo. Ovenfrietjes dus!

Nodig voor ongeveer 500 ml mayonaise:
1 eigeel
1 eetl mosterd
150-200 ml arachideolie
1½- 2 eetl  vers citroensap
Scheutje water
Zout/peper

Zorg dat alle ingrediënten op kamertempratuur zijn wanneer je begint. Splits het ei en gebruik de eidooier (eiwit kun je gebruiken in omelet of merengue). Voeg daar een eetlepel mosterd aan toe en eventueel wat zout en peper. Roer het tot een gladde crème.

Schenk de olie er erbij tot het de gewenste dikte heeft. Als de mayonaise niet bindt, klop er dan 1-2 eetlepels lauwwarm water door. (dit schijnt te helpen). Doe de citroensap erdoor, voor de laatste frisheid en breng eventueel extra op smaak.

Let op! Bewaar de mayonaise in een afgesloten pot in de koelkast. Je kunt het door de rauwe eieren maar een aantal dagen bewaren. Bij twijfel: niet doen, weggooien en opnieuw maken.

Nodig voor de ovenfrietjes (voor 2 personen):
Ongeveer 1 kilotje aardappels
zeezout
scheutje arachideolie

Verwarm de oven voor op ca. 200 graden. Leg op de bakplaat een stuk bakpapier.

Schil de aardappels en snij ze in frietvorm. Met schil is ook lekker en eigenlijk gezonder, dus je hoeft ze niet te schillen. Al ben ik soms in zo´n bui dat ik de frieten liever zonder schil zie. Spoel de frietjes af onder koud stromend water en dep ze goed droog.

Doe in een kom, met een klein scheutje arachideolie overheen, roer om en verdeel ze over de bakplaat. Bestrooi met zeezout. Bak ze voor ongeveer 45 minuten (hangt af van de grootte) en schep ze halverwege een keer om.

Volgen jullie mij al via facebook?

7 reacties

 1. Ooit geprobeerd mayonaise te maken met een heel ei? Veel gemakkelijker. Alle ingredienten bijelkaar doen behalve de olie en dan de olie met een flinke straal tegelijk erbij schenken terwijl je met een staafmixer roert. Gebruik wel een smalle hoge kom. Ook alles in één keer bij elkaar doen en dan mixen schijnt te kunnen maar dat heb ik nog niet getest.

  1. Nee, nog nooit. Dank voor de tip, wie weet voor een volgende keer. Dit was trouwens de eerste keer dat ik uberhaubt mayonaise heb gemaakt en moet zeggen dat ik dit al erg simpel vond.

 2. Dag Ianna, leuk dat je het een keertje geprobeerd hebt! Als je maar geduld hebt, kan het niet mislukken. Je hoeft ook helemaal niet wild of hard te kloppen, achtjes draaien met de garde gaat ook prima. Ik vind zelf 250-300 ml wat veel, officieel is het 200 ml op één dooier, maar ik ga vaak niet verder dan 150.

  Als je een vers ei gebruikt, kun je de mayonaise goed afgedekt zeker een paar weken gebruiken. Het gaat niet veel harder achteruit dan een dooier die nog in het ei zit.

  Die truc met een smalle beker en de staafmixer ken ik ook, maar die mislukte bij mij wel eens.

  Kijk eens op foodtube.nl hoe Pascal Jahaij een mayonaise maakt, daar kun je wat van leren vond ik.

  1. Hai, Dank voor je tips! Achteraf vond ik mijn mayo vrij dik, misschien dat het aan de hoeveelheid olie heeft gelegen.. Maar wilde het binnenkort inderdaad uitproberen met wat minder olie. Echt zo lang? Ik was er vrij voorzichting mee, dacht dat blijft vast niet lang goed. Leuk je reactie, ga ik wat mee doen! Gr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *