Turkse Tomatensalsa

De eerste avond in Istanbul maakte ik kennis met meze. Verschillende spreads en kleine voorgerechtjes, die je met elkaar deelt. Een perfecte manier om de maaltijd te beginnen, aangezien je allemaal verschillende dingen kunt proberen. Nu moet ik er gelijk bij zeggen dat mijn meze receptjes van deze week (waarschijnlijk) geen officiële Turkse recepten zijn, maar zie het meer als een interpretatie van een heerlijke meze die ik daar heb gegeten. Met herinnering aan de smaken daar en een paar kleine notities, heb ik deze recepten gemaakt.

Voor je begint nog een belangrijk punt: kies voor goede kwaliteit tomaten! Gebruik niet van die waterige gevallen gebruiken, daar heb je niks aan. Mocht je ze niet bij een bio winkel (of eventueel goede Turkse/Marokkaanse winkel) kunnen vinden, dan is het misschien verstandig om te wachten tot de zomer. Dat is immers het seizoen voor de tomaat en hebben in die periode veel meer smaak. Maar, zo lang kon ik niet wachten en dus ging ik opzoek naar de perfecte tomaat. Daarvoor ging ik naar de locale Turkse winkel, Halal et Gida, wat schijnbaar een super bekende zaak is (nooit geweten!). Ze verkopen daar in ieder geval hele fijne mini-trostomaten, die ook midden in de winter een mooie kleur en smaak hebben (vast uit Turkije).

Deze Turkse tomatensalsa is heerlijk als dip of op een Turks (pita) brood. Al zal het stiekem ook goed smaken bij kofte, als topping op een bruchetta (heerlijk ingesmeerd met knoflook) of als salsa bij falafel. Of als gezonde kerst optie, bij een gegrild stukje vis. Yumm!

Nodig als voor- of bijgerecht voor 4 personen:
Bereidingstijd (met keukenmachine): 10-15 minuten.
250 gram goede kwaliteit cherrytomaten
10 cm komkommer, snij de zaadlijst eruit.
½ paprika (met voorkeur voor rood of geel)
2 bosuien, in ringen
5-6 blaadjes verse munt
2-3 cm chilipeper. Proef je chilipeper voordat je het in een gerecht verwerkt, die van mij waren erg pittig dus gebruikte maar een klein stukje. Je zult misschien een groter stuk nodig hebben, wanneer ze minder spicy zijn of wanneer je van pittig eten houd.
1 el olijfolie
½ el azijn
Peper/zeezout

Begin met het voorbereidende werk. Haal de zaadlijsten uit de tomaat en komkommer, en snij vervolgens in kleine stukjes. Doe hetzelfde voor de paprika. Snij de bosuitjes in fijne ringen en hak de munt.

Mocht je van pittig houden, snijd dan een stukje chilipeper in hele fijne stukken. Hoe kleiner, hoe beter. Houd je niet van pittig, of eten er kids mee? Laat de chilipeper eruit en vervang eventueel voor een snuf milde cayennepoeder.

Voeg alles in een kom, samen met de azijn en olijfolie, en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper en meng nogmaals.

Ik gebruikte een keukenmachine, waarbij je alles natuurlijk niet zelf zo klein hoeft te snijden, maar alles ingrediënten (behalve de azijn en olie) erin voegt. Een aantal keer pulseren, voeg dan de natte ingrediënten toe en breng op smaak met zout en peper. Pulseer nogmaals om alles goed te mengen. Al gaat het met de hand prima!

3 reacties

  1. Ik zou citroensap gebruiken i.p.v. azijn. Dat lijkt me ‘Turkser’.
    Maar verder lijkt deze salsa me heerlijk! Dank voor het recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *