Tuinieren met Marleen & radijsjes op brood

Tijd voor een nieuwe gast blog van Marleen (Eten uit de Volkstuin). Elke maand zal zij een lekkere groenten in de schijnwerpers zetten, die jij zelf makkelijk in een kleine tuin of op je balkon kunt kweken. Met vandaag: radijsjes en het recept voor radijsjes op brood.

Radijsjes in een pot
Radijs is één van de makkelijkste groente om te zaaien. Je kan het hele seizoen zaaien, de zaden komen snel op en na een maand kan je al oogsten. Ik eet radijs graag op brood of door de sla. Maar je kan radijsjes ook roosteren of inmaken. Radijs kan je in allerlei leuke soorten kopen. Gele, roze, witte of rode radijs. Langwerpig of rond. En tweekleurig, rood met wit!

Zaaien kan buiten vanaf maart tot september. Veel ruimte heb je voor radijsjes niet nodig. Als je ongeveer 5 centimeter tussen de zaden aanhoudt, dan groeien de zaden uit tot knapperige radijsjes. Zaaien in een grote pot kan ook. Zorg dan voor een goede afwatering door wat potscherven op de bodem te leggen. Houd de grond in het begin goed vochtig zodat de zaden kunnen kiemen. Zet je pot op een zonnige plek. Radijsjes hebben veel water nodig. Ook als je in de volle grond hebt gezaaid, moet je toch regelmatig water geven. En helemaal bij warm en zonnig weer. Na een maand kan je de eerste radijsjes eten. En zaai regelmatig opnieuw, zo heb je steeds verse radijsjes.

Waar je op moet letten
Radijs doet het heel goed in voorjaar. Een koele temperatuur en af en toe een buitje is ideaal radijsweer! In de zomer kan de radijs snel doorschieten. Doorschieten is tuinjargon voor bloeien. Op het moment dat groente gaat bloeien, is het eigenlijk niet meer lekker. De groente steekt alle energie in de bloei en zaadvorming. Dat maakt sla bitter, een wortel taai en de radijs te scherp. Radijs kan last hebben van aardvlooien, die maken gaatjes in het blad. Dat is geen ramp. Veel water geven helpt want aardvlooien houden van droge grond. Vervelender zijn snoepende slakken, die maken gaatjes in het radijsje. Scherp zand of snoeiafval van planten met doorns rond de planten leggen, kan helpen. Je kan slakken ook vangen met potjes bier. Of op regenachtige avonden slakken rapen en ze een plekje elders geven! 

Leuk weetje!
De bloemetjes van radijs zijn eetbaar! En het blad kan je gebruiken voor een soepje. No waste!

Zaaitips voor radijsjes

  • Zaai van maart tot september
  • Geef vaak water
  • Zaai regelmatig opnieuw, zo heb je steeds verse radijs

broodje-radijsNodig voor radijsjes op brood:
radijsjes (zoveel er op je broodje passen)
100 gram tuinerwten
een halve citroen
1 eetlepel tahini
1 teentje knoflook
een lekker broodje

Kook de tuinerwten in 5 minuten gaar. Maak een spread van de gekookte erwten, het sap van een halve citroen en 1 eetlepel tahini. Pers een teentje knoflook uit en breng op smaak met zout en peper. Besmeer je broodje met de spread en garneer royaal met schijfjes radijsjes uit je tuin.

3 reacties

  1. Oh oh oh, wat zijn radijsjes toch mooi! Afgelopen weekend ben ik in Marleen haar tuin geweest, echt geweldig leuk om daar doorheen te lopen. De radijsjes heb ik geloof ik niet gezien, maar wel een enorme artisjok, heel cool!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *