Zoals jullie gisteren al op Facebook en Twitter hebben kunnen lezen: vanaf deze maand zal Marleen (Eten uit de Volkstuin) een gastblog gaan schrijven op Beginspiration. Ik ben onwijs enthousiast over haar blog, recepten en vele kennis over tuinieren. Elke maand zal Marleen een lekkere groente (of fruit) in de schijnwerpers zetten, die jij makkelijk zelf in een kleine tuin of op je balkon kunt kweken. (Hoe tof is dat!) In haar volkstuin kweekt ze graag groente en fruit die je niet makkelijk in de winkel kan kopen; in mooie kleuren, bijzondere vormen of met een waanzinnig lekkere smaak. Vandaag gaan we van start en zet Marleen de raapsteeltjes in de spotlight!
Raapsteeltjes
Raapsteeltjes is één van de eerste lentegroente die ik in mijn volkstuin kan oogsten. In januari kan je al beginnen met zaaien in een koude bak of in een folietunneltje, met bescherming zodat de zaden op hoge temperatuur kunnen kiemen. En omdat het zo snel groeit, kun je al in maart raapsteeltjes eten. Ik zaai het zelf in maart direct in de volle grond, zonder bescherming. Zo simpel is het! In een koude bak of tunneltje moet ik er namelijk steeds aan denken om het zaaigoed wat water te geven. Raapsteeltjes kun je trouwens ook zaaien in een grote pot of een teil. Handig voor op het terras of het balkon. Hoog hoeft die pot niet te zijn; je hebt vooral oppervlakte nodig.
Zaaitips:
- In januari en februari in een koude bak of folietunnel.
- Vanaf maart tot en met augustus direct in de volle grond.
- Raapstelen houden van vochtige grond.
- Oogsten als de planten ongeveer 15 à 20 cm groot zijn.
- Last van gaatjes in het blad door aardvlooien? Geef de raapsteeltjes dan regelmatig water! Daar houden aardvlooien niet van.
Het zaaien van raapsteeltjes kan eigenlijk niet mislukken. Volg de aanwijzingen op het zakje en klaar ben je! En zelfs dat is niet nodig. Terwijl ik voor jullie keek wat er op de achterkant van het zakje stond, zag ik dat ik heel lomp de helft had afgescheurd en weggegooid. Het werkt het gewoon altijd. Echt! Een leuk weetje: als je raapsteeltjes op tijd vergeet te oogsten, dan wacht je gewoon tot het meiraapjes worden!
Smaak
De smaak van raapsteeljes is pittig en mosterdachtig. Niet goed te vergelijken met een andere groente. Je kan het wokken, stomen, koken of rauw gebruiken. Lekker met noodles of pasta! Of gestoomd bij een stukje zalm. Rauw door de salade of in een smoothie. En als ik vraag hoe mijn tuinburen het eten, is het antwoord steevast door de stamppot! Raapsteeltjes koop je vanaf maart bij de groenteboer en de laatste jaren zie ik het ook in het koelvak van de grotere supermarkten liggen. Ik spot het nu zelfs in vernieuwende recepten van hippe kooktijdschriften!
De hartige taart met raapsteeltjes & deze lichte salade met rabarber en avocado voor op een lady lentemiddag zijn mijn favoriet. Hieronder vind je het recept!
Dit heb je nodig:
2 handen raapsteeltjes
1 avocado
1 stengel rabarber
100 gram geitenkaas
1 eetlepel gehakte hazelnoten
hand verse basilicum
dressing van witte balsamico, olijfolie en honing
zwarte peper
Was de raapsteeltjes en de stengel rabarber. Breek de worteltjes van de raapsteeltjes en snij de rabarber in dunnen plakjes. Hak een eetlepel hazelnoten grof. Meng dit in een kom. Lepel boven de kom het vruchtvlees uit de avocado, scheur de blaadjes basilicum en brokkel de geitenkaas. Hussel alles lekker door elkaar. Maak een dressing van 1 deel witte balsamico, 2 delen olijfolie en voeg 1 theelepel honing. Giet de dressing over de salade en breng op smaak met zwarte peper uit de molen.
Héél leuk dat Marleen een guestblog gaat schrijven. Ik vind haar foto’s echt geweldig mooi. Vooral ook de tips voor een kleine tuin of balkon ben ik benieuwd naar, kan ik misschien toch nog mijn moestuin beginnen. Leuk!
Jaa, vind het ook super tof! Ik ga met haar tips ook aan de slag op mijn ieniemienie balkonnetje! 😀