Tuinieren met Marleen & knoflooksaus

Tijd voor een nieuwe gast blog van Marleen (Eten uit de Volkstuin). Elke maand zal zij een lekkere groenten in de schijnwerpers zetten, die jij zelf makkelijk in een kleine tuin of op je balkon kunt kweken. Met vandaag: Knoflook en een heerlijk recept voor zelf gemaakte knoflooksaus. 

Ieder jaar reserveer ik in mijn moestuin een klein stukje grond speciaal voor knoflook. Op een halve meter bij twee meter verbouw ik genoeg knoflookbollen voor een heel jaar. Je kan teentjes knoflook uit de supermarkt of speciaal gekweekte teentjes om te planten kopen. Koop je teentjes om te planten dan kan je kiezen voor biologisch pootgoed in allerlei soorten. De supermarktknoflook en het pootgoed heb uitgeprobeerd en ik heb een voorkeur voor het pootgoed omdat die knoflookbollen wel een jaar goed te bewaren zijn. De supermarktknoflook, die ik ook plant, is maar een half jaar houdbaar.

Knoflook oogst je rond de langste dag. In oktober en november plant je de teentjes van de grootste bollen weer uit. Voor het uitplanten is het goed om de grond los te maken. Een paar weken voor het planten, kan je de grond bedekken met karton en/of oud plantmateriaal. Vlak voor het planten maak je de grond even los met een woeler. Je kan natuurlijk ook de grond omspitten. Net wat jouw stijl is! Planten in een grote pot kan ook. Houd tijdens het planten een onderlinge afstand van ongeveer 10 centimeter aan. Ieder teentje groeit namelijk weer uit tot een knoflookbol.

Van plagen heeft knoflook weinig last. Geen vogel, muis of slak die zich eraan waagt. En die eigenschap kan je strategisch gebruiken. Plant hier en daar wat teentjes knoflook en de kas is groot dat muizen en slakken en ommetje maken.

Planttips voor knoflook

  • Plant de teentjes in het najaar.
  • Kies een zonnig plek, want knoflook heeft veel zon nodig.
  • Op losse grond groeit de knoflook het beste.
  • Tuinier je op zware klei? Werk dan wat zand door de klei voor lossere grond.
  • Oogst de knoflookbollen rond de langste dag.

Leuk weetje
Als je knoflook in mei al oogst dan heb je verse knoflook. Je kan dan de hele bol gebruiken, zonder de schilletjes te hoeven te pellen. Het loof kan je ook eten. In april en mei kan je dat afsnijden en als bosui gebruiken.

Nodig 
voor 1 portie echte knoflooksaus:
10 teentjes knoflook
2 eetlepels yoghurt
2 eetlepels mayonaise
verse rozemarijn
blaadje munt
zout en peper

Stop 10 teentjes knoflook in een stukje aluminiumfolie en vouw het dicht. Je hoeft de teentjes niet te pellen. Leg de knoflook een uurtje in de oven op 200 graden. Verwijder het schilletje van de gepofte knoflook. Prak de teentjes, voeg 2 eetlepels mayonaise en 2 eetlepels yoghurt toe. Kies verse kruiden naar smaak. Ik vind verse rozemarijn en een blaadje munt lekker. Breng op smaak met zout en peper.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *